Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη.

Μήπως τρως μόνο το ασπράδι από το αυγό, επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινό; Μια διατροφολόγος, η Jo Hollington, έχει διαφορετική άποψη. Σε ένα γράφημα που ανέβασε στο λογαριασμό της στο Instagram συγκρίνει τη διατροφική αξία ανάμεσα στον κρόκο και το ασπράδι, με τον πρώτο να βγαίνει κερδισμένο.

Αναλυτικά, το ασπράδι περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, λίγους υδατάνθρακες, καθόλου λιπαρά και νάτριο. Η χοληστερόλη και τα λιπαρά βρίσκονται στον κρόκο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίοι κάποιοι τον αποφεύγουν. Ωστόσο, ο κρόκος είναι που περιέχει, επιπλέον, πέρα από υψηλή ποσότητα πρωτεΐνης, βιταμίνες Α και Β (όπως Β12), φυλλικό οξύ, βιταμίνη D, ασβέστιο, Ω-3 λιπαρά και σίδηρο.

Αν λοιπόν προσπαθείς να πάρεις υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης από τη διατροφή σου (π.χ. για να χτίσεις μυϊκή μάζα) και ταυτόχρονα να αποφύγεις τη χοληστερόλη, τα ασπράδια του αυγού είναι μια καλή επιλογή. Για να επωφεληθείς όμως, παράλληλα, από τα θρεπτικά στοιχεία του κρόκου, μπορείς να συνδυάσεις ένα ολόκληρο αυγό με τα ασπράδια από ακόμα 2 αυγά.

Σχετικά με τη χοληστερόλη, το συνιστώμενο όριο είναι περίπου 300 mg την ημέρα – ένα ολόκληρο αυγό περιέχει 211 mg. Επομένως, μπορείς να απολαμβάνεις ένα αυγό την ημέρα (ή δύο αυγά μερικές φορές την εβδομάδα), αρκεί να ελέγχεις την ποσότητα κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων που τρως, για να μην υπερβαίνεις τα 300 mg.

empty alt

5 τροφές για γονιμότητα στη διάρκεια του χειμώνα

Μπορεί το καλοκαίρι να γεμίζεις το πιάτο σου με μεγάλη ποικιλία από χρώματα από τα διαφορετικά φρούτα και λαχανικά, τα πλούσια σε βιταμίνες που ενισχύουν τη γονιμότητα σου, όμως και ο χειμώνας δεν υστερεί καθόλου στα πλούσια αγαθά που προσφέρει για τον ίδιο σκοπό.
empty alt

Μπορεί μια τροφή να επιταχύνει το μεταβολισμό;

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει πολλές φορές για την τάδε ή τη δείνα τροφή που «επιταχύνει» ή «δίνει ώθηση» στο μεταβολισμό – συνήθως για την καυτερή πιπεριά, το πράσινο τσάι ή τον καφέ.
empty alt

Το «μυστικό της μακροζωίας» είναι εκπληκτικά απολαυστικό

Στις αρχές Ιουλίου πέθανε η γηραιότερη Ευρωπαία, η Ιταλίδα Giuseppina Projetto που έφτασε αισίως τα 116 χρόνια.
empty alt

Όσο περισσότερο κακάο περιέχει μια σοκολάτα, τόσο πιο υγιεινή είναι;

Τα καλά νέα για όσους αγαπούν τη μαύρη σοκολάτα είναι ότι τη συστήνουν ακόμα και οι διατροφολόγοι, αν και σε μετρημένες ποσότητες.
empty alt

Αγαπάς τις πατάτες; Σου έχουμε καλά νέα!

Μπορεί να έχουν βγάλει κακό όνομα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες (τους οποίους, να σημειώσουμε, το σώμα μας χρειάζεται για να λειτουργήσει).
empty alt

Δύο λόγοι για να προτιμάς το φραπέ

Μπορεί οι περισσότεροι να προτιμούν πλέον εσπρέσσο, καπουτσίνο, freddo, latte, κλπ, υπάρχουν όμως ακόμα αρκετοί που δεν αλλάζουν τον στιγμιαίο καφέ, και δη το φραπέ, ειδικά τώρα που ο καιρός ζεσταίνει! Και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει και επιστημονικοί λόγοι να προτιμά κάποιος το στιγμιαίο...
empty alt

Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα

Τα spices κάνουν πολλά περισσότερα από το να σε κάνουν να ιδρώνεις.
empty alt

Νέα μελέτη του εγκεφάλου συνδέει τη μοναξιά με τη λαχτάρα για ζάχαρη

Οι άνθρωποι που θεωρούν τους εαυτούς τους κοινωνικά απομονωμένους μπορεί επίσης να έχουν πιο έντονη λαχτάρα για ζαχαρούχα τρόφιμα
Back To Top