Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας.

Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ακμή του δέρματος. Αυτό δείχνουν τα νέα ευρήματα της επιστημονικής έρευνας. Ο δρ Ντάνιελ Τζ. Αριζ, δερματολόγος στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου του Κάνσας, όπως εξήγησε στην εφημερίδα “Νιου Γιόρκ Τάιμς” οι πιο ισχυρές συσχετίσεις της ακμής με τη διατροφή αφορούν τρεις ομάδες τροφίμων:

Τα πλούσια σε σάκχαρα και άμυλο τρόφιμα που αυξάνουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα (δηλαδή όσα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη).

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (λιγότερο φιλικά για το δέρμα φαίνεται πως είναι τα λίγων λιπαρών) και τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα (όσο περισσότερα και με μεγαλύτερη ποικιλία τόσο το καλύτερο για το δέρμα).

Οι έως τώρα μελέτες, υποστήριζαν ότι τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως η ζάχαρη, το λευκό ψωμί και το ρύζι, τα λευκά ζυμαρικά, οι πατάτες και άλλοι απλοί υδατάνθρακες επιδεινώνουν την ακμή στους εφήβους και τους νεαρούς ενηλίκους.

Ο δρ Αριζ εξηγεί ότι κοινό χαρακτηριστικό αυτών των τροφίμων είναι ότι περιέχουν λίγες φυτικές ίνες και έτσι αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα και ενεργοποιούν μια αλληλουχία φυσικών μηχανισμών που επηρεάζει την έκκριση διαφόρων ορμονών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η ινσουλίνη, η αυξητική ορμόνη και οι ορμόνες του φύλου. Εχει βρεθεί ότι τα επίπεδα ορισμένων ορμονών σχετίζονται με επιδείνωση της ακμής.

Πολλές μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι η ακμή συσχετίζεται με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως όταν είναι λίγων λιπαρών, γεγονός που επίσης μπορεί να σχετίζεται με τις ορμόνες. Σύμφωνα με τον τον δρα Αριζ «το γάλα περιέχει πολλούς παράγοντες αύξησης οι οποίοι ενδέχεται να ευνοούν την ακμή.Η συγκέντρωση αυτών των παραγόντων ίσως αυξάνεται όταν αφαιρείται το λίπος από το γάλα, γι’ αυτό και αποθαρρύνω τους ασθενείς μου από την κατανάλωση λάιτ γαλακτοκομικών. Οταν θέλουν γάλα τούς συνιστώ να πίνουν το πλήρες. Συμπέρασμα: αν έχετε ακμή φροντίστε να ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε φυτικής προέλευσης και σε μη επεξεργασμένα τρόφιμα» τονίζει ο δρ Αριζ. «Χωρίς επεξεργασία δεν αυξάνεται ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων, ούτε γίνονται πιο συμπυκνωμένα απ’ ό,τι τα προόριζε η φύση».

empty alt

Να γιατί πρέπει να βάλεις τους ξηρούς καρπούς στο πρωινό σου

Μπορεί να έχεις συνηθίσει το βούτυρο, το φιστικοβούτυρο άντε και τις μαρμελάδες για να αλείφεις το ψωμάκι σου στο πρωινό, έφτασε όμως η στιγμή να μάθεις για πιο έξυπνες και υγιεινές επιλογές.
empty alt

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια.
empty alt

Είναι η μεσογειακή διατροφή το μυστικό για τη μακροζωία;

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ένα από τα μυστικά των πληθυσμών που ζουν στις λεγόμενες Μπλε Ζώνες, τις περιοχές του πλανήτη που διακρίνονται για τα υψηλά ποσοστά μακροζωίας και καλής υγείας.
empty alt

Τι πρέπει να προσθέσεις στη σαλάτα για να σε χορτάσει;

Στη διάρκεια μιας ζεστής καλοκαιρινής μέρας αποφασίζεις για μεσημεριανό να φας μόνο σαλάτα, αλλά μισή ώρα αργότερα το στομάχι σου γουργουρίζει ξανά από την πείνα.
empty alt

4 ιδανικές επιλογές για άμεση ενυδάτωση

Οι ανάγκες του οργανισμού για ενυδάτωση μετά από μια εντατική προπόνηση αλλά και μετά από μια ίωση με υψηλό πυρετό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.
empty alt

Γιατί οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν;

Σε μια χώρα όπου κυριαρχούν πεντανόστιμα γλυκά και φρέσκες μπαγκέτες σε κάθε γωνιά, θα περίμενε κανείς πως οι περισσότεροι από τους κατοίκους της θα είχαν πρόβλημα με τα παραπανίσια κιλά.
empty alt

Τα οφέλη που προσφέρει ο ψευδάργυρος στη διατροφή σου

Από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, υπήρξε πολλή φήμη γύρω από τον ψευδάργυρο. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το μέταλλο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ανοσίας σου.
empty alt

Ποιος είναι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψεις και να απολαύσεις τα αυγά;

Τα αυγά είναι ένα φτηνό αλλά εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό. Περιέχουν σχετικά λίγες θερμίδες, αλλά είναι γεμάτα με: πρωτεΐνες βιταμίνες μεταλλικά στοιχεία υγιή λίπη διάφορα ιχνοστοιχεία Τα αυγά είναι νόστιμα και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους και να συνδυαστούν εύκολα με...
Back To Top