Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

143     

Η καλή γεύση απαιτεί συγκέντρωση

rableΤο εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο. Το αποτέλεσμα πιθανώς εξηγεί γιατί το που καταναλώνουμε φαγητό μπροστά στην τηλεόραση έχει αποδειχθεί εμπόδιο στις προσπάθειες αδυνατίσματος.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι όποιος τρώει μηχανικά, τρώει περισσότερο επειδή δεν αντιλαμβάνεται ο οργανισμός του ότι έχει χορτάσει.

Έξι στα δέκα γεύματα στη Δύση καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι αν κλείναμε την TV θα τρώγαμε λιγότερο και θα απολαμβάναμε το φαγητό μας περισσότερο. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science», φέρνει στο φως μια σειρά πειραμάτων με εθελοντές, οι οποίοι άλλοτε αφοσιώνονταν στο φαγητό τους και άλλοτε έτρωγαν μηχανικά, επειδή ταυτοχρόνως έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο – λ.χ. να συμπληρώνουν τεστ μνήμης.

Όσο αλμυρό, πικρό ή γλυκό κι αν ήταν το φαγητό τους, οι εθελοντές το χαρακτήριζαν «ήπιο» όταν έτρωγαν μηχανικά. Επιπλέον, νόμιζαν ότι είχαν φάει λιγότερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, ενώ δίχως να το συνειδητοποιούν επέλεγαν τα πιο αλμυρά εδέσματα ή έβαζαν περισσότερη ζάχαρη στα ροφήματά τους.

Οι δρες Λόττε βαν Ντίλλεν από το Πανεπιστήμιο του Leiden και Ρέινε βαν ντερ Βαλ από το Πανεπιστήμιο Raboud, που προχώρησαν τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αντίληψη της γεύσης αμβλύνεται» όταν κάποιος τρώει την ώρα που κάνει κάτι που αποσπά την προσοχή του, όπως «το να βλέπει τηλεόραση ή να οδηγεί το αυτοκίνητό του».

Οι συνήθειες αυτές «μπορεί να συμβάλλουν στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη πρόσληψη παχυντικών τροφίμων ή η προσθήκη περισσότερων ενισχυτικών γεύσεως (σ.σ. όπως η ζάχαρη και το αλάτι) στην τροφή», σημειώνουν στο άρθρο τους. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε μηχανικά μπορεί να καταναλώσουμε 10% περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι όταν συγκεντρωνόμαστε στο πιάτο μας.