Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο.

Το εύγεστο φαγητό θέλει την απόλυτη προσοχή μας . Αυτό υποστηρίζει μια νέα έρευνα η οποία αποκαλύπτει ότι ακόμα και το πιο τέλειο έδεσμα έχει ήπια γεύση όταν το τρώμε μπροστά στην τηλεόραση ή κάνουμε οτιδήποτε αποσπά την προσοχή μας από το πιάτο. Το αποτέλεσμα πιθανώς εξηγεί γιατί το που καταναλώνουμε φαγητό μπροστά στην τηλεόραση έχει αποδειχθεί εμπόδιο στις προσπάθειες αδυνατίσματος.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει επίσης ότι όποιος τρώει μηχανικά, τρώει περισσότερο επειδή δεν αντιλαμβάνεται ο οργανισμός του ότι έχει χορτάσει.

Έξι στα δέκα γεύματα στη Δύση καταναλώνονται μπροστά στην τηλεόραση, αλλά οι επιστήμονες από την Ολλανδία υποστηρίζουν ότι αν κλείναμε την TV θα τρώγαμε λιγότερο και θα απολαμβάναμε το φαγητό μας περισσότερο. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Psychological Science», φέρνει στο φως μια σειρά πειραμάτων με εθελοντές, οι οποίοι άλλοτε αφοσιώνονταν στο φαγητό τους και άλλοτε έτρωγαν μηχανικά, επειδή ταυτοχρόνως έπρεπε να κάνουν κάτι άλλο – λ.χ. να συμπληρώνουν τεστ μνήμης.

Όσο αλμυρό, πικρό ή γλυκό κι αν ήταν το φαγητό τους, οι εθελοντές το χαρακτήριζαν «ήπιο» όταν έτρωγαν μηχανικά. Επιπλέον, νόμιζαν ότι είχαν φάει λιγότερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα, ενώ δίχως να το συνειδητοποιούν επέλεγαν τα πιο αλμυρά εδέσματα ή έβαζαν περισσότερη ζάχαρη στα ροφήματά τους.

Οι δρες Λόττε βαν Ντίλλεν από το Πανεπιστήμιο του Leiden και Ρέινε βαν ντερ Βαλ από το Πανεπιστήμιο Raboud, που προχώρησαν τη μελέτη, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «η αντίληψη της γεύσης αμβλύνεται» όταν κάποιος τρώει την ώρα που κάνει κάτι που αποσπά την προσοχή του, όπως «το να βλέπει τηλεόραση ή να οδηγεί το αυτοκίνητό του».

Οι συνήθειες αυτές «μπορεί να συμβάλλουν στις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως η αυξημένη πρόσληψη παχυντικών τροφίμων ή η προσθήκη περισσότερων ενισχυτικών γεύσεως (σ.σ. όπως η ζάχαρη και το αλάτι) στην τροφή», σημειώνουν στο άρθρο τους. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τρώμε μηχανικά μπορεί να καταναλώσουμε 10% περισσότερο φαγητό απ’ ό,τι όταν συγκεντρωνόμαστε στο πιάτο μας.

empty alt

Μπορεί η σωστή διατροφή να βοηθήσει τους μικρούς μαθητές να γίνουν καλύτεροι στην ανάγνωση;

Στο Πανεπιστήμιο του Gothenburg, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μελέτη σε παιδιά ηλικίας 9 και 10 ετών και φάνηκε ότι τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ωμέγα 3, βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν βέλτιστες δεξιότητες ανάγνωσης.
empty alt

Να τι κάνουμε λάθος με το καθάρισμα των φρούτων!

Παίρνεις στο χέρι σου ένα πορτοκάλι, το κόβεις, αφαιρείς τη φλούδα του, το μοιράζεις σε κομμάτια και το απολαμβάνεις.
empty alt

Πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας πιέζει να φάμε;

Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε […]
empty alt

5 καθημερινές συνήθειες των διατροφολόγων

Η διατροφή τους στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα και τη μακροχρόνια εμπειρία. Αν λοιπόν αναζητάς το ιδανικό πρότυπο για να αποφασίσεις τι θα βάζεις στο πιάτο σου, δεν υπάρχει καλύτερο από τους διατροφολόγους.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

Δείτε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο σώμα σας όταν τρώτε πικάντικα τρόφιμα

Τα spices κάνουν πολλά περισσότερα από το να σε κάνουν να ιδρώνεις.
empty alt

Τι συμβαίνει στο οργανισμό σας αν πίνετε τσάι κάθε μέρα

Η κατανάλωση τσαγιού κάθε μέρα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία – αλλά και πιθανές παρενέργειες.
empty alt

Ποια είναι τα πιο ωφέλιμα όσπρια και ποια τα πολύτιμα θρεπτικά τους συστατικά

Τα φασόλια και τα όσπρια είναι τα καρποί ή οι σπόροι μιας οικογένειας φυτών που ονομάζονται Fabaceae.
Back To Top