Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.

Στο πρώτο πείραμα οι 52 εθελοντές κλήθηκαν υποβλήθηκαν σε ένα τεστ που είχε στόχο να προκαλέσει πλήξη (απαιτούσε να κάνουν επί αρκετή ώρα αλλεπάλληλα copy σε μία ομάδα γραμμάτων) και στη συνέχεια να ζητήσουν να φάνε ό,τι ήθελαν.

Στο δεύτερο πείραμα συμμετείχαν 45 εθελοντές οι οποίοι είδαν είτε ένα βαρετό είτε ένα αστείο βίντεο, οι οποίοι είχαν στη διάθεσή τους πολλά υγιεινά και ανθυγιεινά σνακ. Το βάρος των εδεσμάτων ζυγίστηκε πριν και μετά το βίντεο για να καταγραφεί πόσο και τι ακριβώς είχαν φάει.

Οι ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (BPS) που διεξήχθη στο Νότιγχαμ, υποστήριξαν ότι τα αποτελέσματα του πρώτου πειράματος έδειξαν πως μετά την ολοκλήρωση του βαρετού τεστ οι εθελοντές έφαγαν ως επί το πλείστον ανθυγιεινά τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκά και πρόχειρα φαγητά.

Αντίστοιχα, στο δεύτερο πείραμα οι εθελοντές που έβλεπαν το βαρετό βίντεο κατανάλωσαν πολύ περισσότερα ανθυγιεινά σνακ.

«Όταν δεν νιώθουμε ενδιαφέρον από τη δουλειά, το σπίτι ή την κοινωνική μας ζωή, αποζητάμε τα πλούσια σε λίπη και ζάχαρη τρόφιμα σε μία προσπάθεια να αντισταθμίσουμε αυτή την έλλειψη. Αυτό ως φαίνεται οφείλεται στην ντοπαμίνη, την χημική ουσία του εγκεφάλου που παράγεται όταν νιώθουμε ενδιαφέρον για κάτι », δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σάντι Μαν, από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ.

Η δρ Μαν τόνισε επίσης ότι τα νέα ευρήματα συνδέονται με παλαιότερες μελέτες εκείνα οι οποίες επίσης είχαν συσχετίσει την πλήξη με την κατανάλωση παχυντικών τροφίμων.

Και κατέληξε: «Οι άνθρωποι που σχεδιάζουν εκπαιδευτικές εκστρατείες για την προώθηση της υγιεινής διατροφής, θα πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν την πλήξη, συμπεριλαμβανομένης της πλήξης στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Οι άνθρωποι που βαριούνται δεν πρόκειται να φάνε ποτέ καρύδια».

empty alt

Πόση πρωτείνη πρέπει να λαμβάνεις καθημερινά;

Το νέο βιβλίο της Άννας Μαρίας Παπίρη «Η δίαιτα…αλλιώς!» πρόκειται για μια βίβλο διατροφής, που θα σε πείσει ότι πρέπει να επιλέγεις μεσογειακά ενώ παράλληλα θα σου δώσει όλα τα απαραίτητα tips για να καταφέρεις να διατηρήσεις ένα υγιές σωματικό βάρος.
empty alt

Μπορεί κάποιος να εθιστεί στη σοκολάτα;

Μήπως έχεις πάντα στο ντουλάπι της κουζίνας σου μία σοκολάτα για «επείγοντα περιστατικά» (βλέπε λιγούρες); Μήπως κάθε φορά που στρεσάρεσαι ή στεναχωριέσαι, αντί να το ρίξεις στο διαλογισμό και τη γιόγκα πέφτεις με τα μούτρα σε ένα σοκολατένιο γλυκό; Μήπως θα μπορούσες να φανταστείς τη ζωή σου […]
empty alt

Ποιες τροφές θεραπεύουν μια ραγισμένη καρδιά

Τι πρέπει να κάνεις όταν νιώθεις ότι ο κόσμος καταρρέει και έχεις ραγισμένη καρδιά; Όταν νομίζεις ότι τίποτα δεν έχει νόημα.
empty alt

5 δημιουργικοί τρόποι να βάλεις τα λαχανικά στη διατροφή σου

Ακόμα και αν το μπρόκολο ή το καρότο δεν ανήκουν στις αγαπημένες σου τροφές, οι παρακάτω ιδέες θα σε βοηθήσουν να αυξήσεις την ποσότητα λαχανικών που καταναλώνεις καθημερινά, αλλά και να τα απολαμβάνεις πραγματικά.
empty alt

3 απλά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Δεν είναι, απαραίτητα, δύσκολο να χάσουμε κιλά. Ειδικά αν ο στόχος μας είναι μικρός –για παράδειγμα η απώλεια 2-3 κιλών– μπορεί να μη χρειάζεται καν να ακολουθήσουμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής παρά μόνο να κάνουμε κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας.
empty alt

Ποιες είναι οι τάσεις διατροφής και υγιεινής ζωής για το 2022;

Όλα συντείνουν στο εξής: το να διατηρήσουμε υγιεινές συνήθειες, είτε πρόκειται για τη διατροφή, την άσκηση ή τη διαχείριση του άγχους μας δεν είναι απλή υπόθεση.
empty alt

Τι πρέπει να προσέξεις την περίοδο των Χριστουγέννων για να μην πάρεις βάρος

Η ομορφότερη περίοδος της χρονιάς είναι εδώ και η ξεγνοιασιά που αυτή περιέχει επηρεάζει και στη διατροφή μας, που σίγουρα μεταβάλλεται χάρη στις γιορτινές λιχουδιές, τα χειροποίητα γλυκά και τα συνεχή καλέσματα σε τραπέζια.
empty alt

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι το τέλειο superfood!

Οι φράουλες είναι έντονα κόκκινες, ζουμερές και γλυκές. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.
Back To Top