Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την πρόσληψη υδατανθράκων και λίπους. Να τι βρήκαν.

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν η Νο. 1 αιτία θανάτου για άνδρες και γυναίκες στις Η.Π.Α. για πολλά χρόνια: σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, 1 στους 5 θανάτους στις Η.Π.Α. μπορεί να αποδοθεί σε καρδιακές παθήσεις.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, όπως η διατροφή, η σωματική δραστηριότητα, το άγχος, ο ύπνος και η γενετική. Αλλά οι πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να γίνουν για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων μπορεί να προκαλούν σύγχυση – και μερικές από αυτές είναι ακόμη και αντικρουόμενες.

Μια νέα μεγάλη βιβλιογραφική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στις 2 Ιανουαρίου 2024 στο Nutrients βοηθά στη σύνοψη των όσων έχουν δείξει προηγούμενες έρευνες σχετικά με τη διατροφή και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων σε μια προσπάθεια να περιοριστεί περαιτέρω η σύγχυση και να διευκρινιστεί τι μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας.

Τι δείχνει αυτή η μελέτη;

Μετά την εξάλειψη περισσότερων από 60.000 μελετών, 124 πληρούσαν τα κριτήρια που αναζητούσαν οι ερευνητές και συμπεριλήφθηκαν σε αυτήν την ανασκόπηση. Όταν προστέθηκαν όλες οι μελέτες μαζί, περιελάμβαναν σχεδόν 108.000 άνδρες και γυναίκες από πέντε ηπείρους – Βόρεια Αμερική, Νότια Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν αυτές τις μελέτες, αναζητώντας συσχετίσεις μεταξύ διατροφής και καρδιαγγειακών παθήσεων. Εξέτασαν επίσης τους θανάτους που συνέβησαν και τις αιτίες που τους οδήγησαν σε θάνατο από οτιδήποτε (θνησιμότητα από όλες τις αιτίες) και θάνατο από καρδιαγγειακή νόσο.

Μετά την προσαρμογή του τρόπου ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι συνολικά, όσοι έκαναν δίαιτες υψηλότερες σε πρωτεΐνες και λίπος και χαμηλότερες σε υδατάνθρακες, είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιακών παθήσεων. Αυτό συγκρίθηκε με τη μέση πραγματική πρόσληψη αυτών των μακροθρεπτικών συστατικών, η οποία (θα διαβάσετε περισσότερα για αυτό αργότερα) δεν είναι τόσο ισορροπημένη όσο θα ήταν ιδανικά.

Αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έχει μόνο σημασία η ποσότητα ή η αναλογία των μακροθρεπτικών συστατικών, αλλά και η ποιότητα των μακροθρεπτικών συστατικών.

Εξετάζοντας τα ευρήματα της ανασκόπησης, ενώ η υψηλότερη συνολική πρόσληψη πρωτεϊνών συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις, ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε ελαφρώς με την πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, ενώ μειώθηκε πιο σημαντικά με την πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης.

Υπήρχαν παρόμοια ευρήματα που σχετίζονται με την πρόσληψη λίπους, όπου η υψηλότερη συνολική πρόσληψη λίπους συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Ωστόσο, ο κίνδυνος θανάτου αυξήθηκε ελαφρά με την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, ενώ μειώθηκε ελαφρά με την πρόσληψη μονοακόρεστων λιπαρών (το είδος του λίπους που βρίσκεται στο ελαιόλαδο και το αβοκάντο) και των πολυακόρεστων λιπαρών (το είδος του λίπους που βρίσκεται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το αβοκάντο). σκουμπρί, καθώς και καρύδια).

Αυτή η μελέτη επισημαίνει επίσης ότι ο τύπος των υδατανθράκων έχει σημασία. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων υδατανθράκων είναι ο ένοχος πίσω από τις καρδιακές παθήσεις, εν μέρει λόγω της ικανότητάς της να αυξάνει γρήγορα το σάκχαρο στο αίμα. Οι αιχμές του σακχάρου στο αίμα πυροδοτούν ένα ντόμινο των διεργασιών στο σώμα, με αποτέλεσμα τελικά τη φλεγμονή. Και γνωρίζουμε ότι η φλεγμονή σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις. Αντίθετα, η υψηλότερη πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων συνήθως συνδέεται με βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας.

Τι σημαίνει αυτό για σας;

Αυτή η ανασκόπηση προσθέτει στα στοιχεία ότι η ισορροπία ποιοτικών μακροθρεπτικών συστατικών –υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος– είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών. Σύμφωνα με αυτούς τους ερευνητές, το γλυκό σημείο για την πρόσληψη υδατανθράκων είναι περίπου το ήμισυ της πρόσληψης τροφής - και οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακές σας θα πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας.

Υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αυτοί είναι οι υδατάνθρακες που παρέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες – όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Και, ένα μπόνους: αυτά τα τρόφιμα είναι επίσης πηγές φυτικών πρωτεϊνών και υγιών λιπαρών.

Δυστυχώς, οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πάρα πολλά τρόφιμα χαμηλότερης ποιότητας. Τόσο η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη όσο και τα κορεσμένα λιπαρά έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις. Έτσι, όχι μόνο η ισορροπία των μακροεντολών δεν είναι για τους περισσότερους από εμάς, αλλά και η ποιότητα δεν υπάρχει.

Με αυτά τα λόγια, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν δημιουργούνται όλες οι μακροεντολές ίσες. Έχουμε ήδη δει τη διαφορά μεταξύ των επεξεργασμένων υδατανθράκων και των υδατανθράκων ολικής αλέσεως.

Υπάρχουν επίσης διάφορα είδη κορεσμένων λιπαρών. Για παράδειγμα, υπάρχουν στοιχεία ότι ο τύπος των κορεσμένων λιπαρών στο τυρί μπορεί να μην είναι τόσο επιβλαβής όσο άλλοι τύποι κορεσμένων λιπαρών.

Το συμπέρασμα

Σημασία έχει τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα των μακροεντολών σας. Υπάρχουν ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η διατήρηση της σύστασης για την πρόσληψη υδατανθράκων στο χαμηλότερο άκρο και το υψηλότερο άκρο για την πρωτεΐνη μπορεί να προσφέρει κάποια προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων. Συμπεριλάβετε άφθονα τρόφιμα υψηλής ποιότητας για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά για να αποτρέψετε όχι μόνο την καρδιακές παθήσεις αλλά και άλλες ασθένειες. Ολοκληρώστε την υγιεινή διατροφή σας με άφθονη σωματική δραστηριότητα, διαχείριση του στρες, αρκετό ποιοτικό ύπνο και κοινωνικές δραστηριότητες για βέλτιστη πρόληψη ασθενειών.

empty alt

Αρακάς: Τα μικρά πράσινα θαυματουργά μπιλάκια

  Μικρά, πράσινα μπιλάκια: έτσι λένε τον αρακά τα περισσότερα παιδάκια, που και μόνο χρώματος δεν τον συμπαθούν και ιδιαίτερα.
empty alt

Ποιες τροφές πρέπει να τρως οπωσδήποτε στα 30 σου

Αν περιμένεις να φτάσεις στα 60 και να μετανιώσεις για τις λάθος διατροφικές επιλογές που έκανες στα 30, επιλογή σου.
empty alt

7 tips για εύκολο κολατσιό στη δουλειά

Αν αποφάσισες φέτος να παίρνεις κάθε μέρα φαγητό μαζί σου στη δουλειά, για λόγους οικονομίας και υγείας, αλλά νιώθεις ότι δεν θα προλαβαίνεις να οργανώνεσαι σωστά, δεν έχεις παρά να εμπνευστείς από το σχολικό κολατσιό του παιδιού σου.
empty alt

Αυτή η τροφή θα εξαφανίσει τα χασμουρητά σου!

Mόλις ξύπνησες και αισθάνεσαι τρελή κούραση; Είσαι στο γραφείο και δεν μπορείς να σταματήσεις να χασμουριέσαι; Η καλύτερη λύση (για σένα, όχι το αφεντικό σου) θα ήταν να πας σπίτι και να ρίξεις έναν ύπνο ή έστω ένα δυναμωτικό power nap προτού επιστρέψεις στα καθήκοντά σου.
empty alt

Πώς μπορεί ο καφές να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος;

Αν δεν μπορείς να ξεκινήσεις τη μέρα σου χωρίς ένα φλιτζάνι καφέ, σου έχουμε καλά νέα: Το αγαπημένο σου ρόφημα όχι μόνο σού δίνει ενέργεια και ενισχύει την πνευματική συγκέντρωση, αλλά μπορεί επίσης να γίνει ο σύμμαχός σου στο αδυνάτισμα.
empty alt

Honey love: Μάθε τα εκπληκτικά οφέλη του μελιού

Από την αρχαιότητα, το μέλι χρησιμοποιείται τόσο ως τροφή όσο και ως φάρμακο. Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ενώσεις και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.
empty alt

Γιατί νιώθω να πεινάω συνέχεια;

Είτε η πείνα σου εκδηλώνεται με την επιθυμία να ψάξεις στο ψυγείο για σνακ, ή τη λαχτάρα να παραγγείλεις κάτι το συντομότερο δυνατόν ή να είσαι πάνω από την κατσαρόλα περιμένοντας με ανυπομονησία να γίνει το φαγητό, μπορεί να είναι ένα μικρό βασανιστήριο.
empty alt

Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
Back To Top