Ωμά vs Αποξηραμένα

0     

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια. Τι να πάρεις;

Τα αποξηραμένα σου αρέσουν γιατί είναι γλυκά και διαρκούν και περισσότερο (σπάνια γιατί τα καταβροχθίζεις). Τα παίρνεις και στη δουλειά και τσιμπάς και μερικά σαν σνακ. Είναι όμως υγιεινά ή απλά νόστιμα;

Στα αποξηραμένα φρούτα, η διαδικασία της ξήρανσης στην οποία υποβάλλονται αφαιρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Επίσης, περιέχουν περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες από τα φρέσκα φρούτα.

Έχουν όμως και τα καλά τους:

Έχουν υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, σιδήρου, σεληνίου και καλίου που βοηθούν στο έντερο και στη μυική και αιματολογική υγεία.

Εάν σου αρέσει η γλυκιά γεύση, είναι καλύτερο να φας λίγα αποξηραμένα φρούτα παρά ένα γλυκό φουλ στη ζάχαρη και τα λιπαρά.

Συμπέρασμα;

Η μάχη είναι άνιση. Τα φρέσκα φρούτα με τη θρεπτική τους αξία και τις βιταμίνες τους είναι σαφώς η πρώτη σου επιλογή!

Μην απορρίψεις όμως εντελώς τα αποξηραμένα! Τρώγε τα συμπληρωματικά ενώ είναι ιδανική λύση εάν έχεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή αναιμίας και υπέρτασης.