Ωμά vs Αποξηραμένα

112     

Ωμά vs Αποξηραμένα

Βρίσκεσαι στο σούπερ μάρκετ. Από τη μια τα φρέσκα φρούτα, δελεαστικά τακτοποιημένα. Από την άλλη, ράφια γεμάτα συσκευασίες αποξηραμένων φρούτων σε σακουλάκια. Τι να πάρεις;

Τα αποξηραμένα σου αρέσουν γιατί είναι γλυκά και διαρκούν και περισσότερο (σπάνια γιατί τα καταβροχθίζεις). Τα παίρνεις και στη δουλειά και τσιμπάς και μερικά σαν σνακ. Είναι όμως υγιεινά ή απλά νόστιμα;

Στα αποξηραμένα φρούτα, η διαδικασία της ξήρανσης στην οποία υποβάλλονται αφαιρεί πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.

Επίσης, περιέχουν περισσότερα σάκχαρα και θερμίδες από τα φρέσκα φρούτα.

Έχουν όμως και τα καλά τους:

Έχουν υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών, σιδήρου, σεληνίου και καλίου που βοηθούν στο έντερο και στη μυική και αιματολογική υγεία.

Εάν σου αρέσει η γλυκιά γεύση, είναι καλύτερο να φας λίγα αποξηραμένα φρούτα παρά ένα γλυκό φουλ στη ζάχαρη και τα λιπαρά.

Συμπέρασμα;

Η μάχη είναι άνιση. Τα φρέσκα φρούτα με τη θρεπτική τους αξία και τις βιταμίνες τους είναι σαφώς η πρώτη σου επιλογή!

Μην απορρίψεις όμως εντελώς τα αποξηραμένα! Τρώγε τα συμπληρωματικά ενώ είναι ιδανική λύση εάν έχεις πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή αναιμίας και υπέρτασης.