Οργανωθείτε για να αδυνατίσετε 

169     

 Οργανωθείτε για να αδυνατίσετε 

applesΗ δίαιτα δεν απαιτεί μόνο πειθαρχία αλλά και οργάνωση. Ο καλύτερος τρόπος για να ακολουθείσετε την νέα σας διατρογή που θα αλλάξει τις συνήθειές σας είναι να βάλετε τάξη στην κουζίνα σας. Όταν οι υγιεινές συνήθειες γίνονται πιο εύκολες, είναι πιο πιθανό να τις διατηρήσουμε, και αυτό περιλαμβάνει και την οργάνωση των εργαλείων που χρειαζόμαστε για ένα θρεπτικό γεύμα.

1. Κάντε εύκολη την πρόσβαση για υγιεινά τρόφιμα

Είναι γεγονός πως έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο ό,τι μας «κοιτάζει» επίμονα και ένα δοχείο των M & Ms επάνω στο τραπέζι μας θα καταφέρει να νικήσει την επιθυμία μας να αντισταθούμε. Έτσι λοιπόν κάντε υγιεινά σνακ , όπως ξηρούς καρπούς , κομμένα λαχανικά , φρούτα ή και κάποιο γιαούρτι προκειμένου να τα αρπάξετε όταν είστε πεινασμένοι .

2. Εξαφανίστε όλων των ειδών τα Junk Food

Εάν πρέπει να κρατήσετε λιχουδιές στο σπίτι , να τους κρύψετε εκεί που δεν τους βλέπετε συνέχεια. Καραμέλες από σοκολάτα μπορεί να μπουν στην κατάψυξη , για παράδειγμα , ή ακόμα τοποθετήστε τις καραμέλες ή τα ανθυγιεινά τρόφιμα σε ράφια-που είναι δύσκολο να το φτάσετε.

3. Φτιάξτε ένα απόθεμα με μπαχαρικά
   Τα μπαχαρικά και τα βότανα αναδεικνύουν τη γεύση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έρευνα δείχνει πως αν είστε δημιουργικοί στην κουζίνα και τα προσθέσετε στα τρόφιμα όπως (κύμινο στα καρότα σας, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς στα λαχανάκια Βρυξελλών) μπορεί να σας βοηθήσει να αντικαταστήσετε κάποιο λίπος στη μαγειρική σας-χωρίς καν να το συνειδητοποιήσετε ότι λείπει.
4. Αγοράστε μεγαλύτερα μαχαιροπήρουνα και μικρότερα πιάτα

Ακούγεται παράξενο, αλλά μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Consumer Research, διαπίστωσε ότι χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο πιρούνι μπορεί να σας βοηθήσει να τρώτε λιγότερο, πιθανώς επειδή μεγαλύτερες μπουκιές παρέχουν μια οπτική ένδειξη ότι «τρώτε» πολύ ,αδειάζοντας το πιάτο σας (έτσι νιώθετε χορτάτοι). Επίσης κάνοντας το ζευγάρι με ένα μικρότερο πιάτο θα διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας μπορεί να σας ξεγελάσει και να αισθάνεται πλήρης πιο γρήγορα με λιγότερο φαγητό.
5.Απαλλαγείτε από την τηλεόραση

Αυτό δεν αφορά τόσο το μαγείρεμα, αλλά τη διατήρηση της τηλεόρασης στην κουζίνα σας. Βλέποντας τηλεόραση και τρώγοντας είναι μια συνταγή για απρόσεκτη και γρήγορη κατανάλωση φαγητού … ειδικά αν παρακολουθείτε ταινία δράσης. Ώρα να αφαιρέσετε το χαζοκούτι από την τραπεζαρία.

6.Κρατήστε το «τσελεμεντέ» της μαμάς σε ορατό σημείο

Ένα από τα μυστικά των νορμοβαρών ατόμων είναι ότι μαγειρεύουν στο σπίτι συχνά, αναφέρει μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ελέγξετε τι φαγητό καταναλώνετε αποφεύγοντας τις τεράστιες μερίδες του εστιατορίου. Για να παγιωθεί αυτή η συνήθεια, μην κρατάτε τα βιβλία μαγειρικής κρυμμένα σε ένα ντουλάπι. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιο σας βάζοντας μια υπενθύμιση για να δοκιμάσετε μια νέα συνταγή απόψε. Εάν δεν είστε οπαδός των βιβλίων, δοκιμάστε να ψάξετε συνταγές απο διαφορές μηχανές αναζήτησης.

  1. Διακοσμήστε Με Κόκκινο

Το κόκκινο χρώμα συνδέεται με τον κίνδυνο, και ενεργεί σαν ένα σημάδι ψυχικά για να σταματήσει η κατανάλωση του φαγητό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι έτρωγαν σχεδόν 50% λιγότερες μάρκες σοκολάτας όταν σερβίρονταν σε ένα κόκκινο πιάτο σε σύγκριση με ένα μπλε ή άσπρο. Αγοράστε λοιπόν κόκκινα πιάτα, αλλά επίσης προσθέστε και μια πινελιά κόκκινου χρώματος στη διακόσμηση της κουζίνας σας, όπως μια σειρά από κόκκινες πετσέτες πιάτων.

  1. Συρρικνώστε τα ποτήρια σας.

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου Cornell διαπίστωσε ότι τα πλατύτερα ποτήρια προκαλούν τους οινόφιλους να χύσουν 12% περισσότερο αλκοόλ στο ποτήρι τους. Έτσι λοιπόν ας το κάνουμε όπως οι Ιταλοί :ρίχνουμε το κρασί σε ένα ποτήρι χυμού των 150ml.
9. Παραμείνετε οργανωμένοι

Έχετε ένα σωρό από κατσαρόλες και τηγάνια που πέφτουν κάτω σχεδόν κάθε φορά που ανοίγετε το ντουλάπι σας. Πετάξτε εκείνα που δεν χρειάζεστε (ιδιαίτερα παλιά, γδαρμένα αντικολλητικά τηγάνια) και κρατήστε τον υπόλοιπο χώρο τακτοποιημένο. Όταν οι υγιεινές συνήθειες γίνονται πιο εύκολες, είναι πιο πιθανό να τις διατηρήσουμε, και αυτό περιλαμβάνει και την οργάνωση των εργαλείων που χρειαζόμαστε για ένα θρεπτικό γεύμα.

Κέλλυ Ε. Μελιτζάνη
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος