Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.

Δεν είναι όλες οι θερμίδες δημιουργούνται ίσες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διαφορετικά μεταβολικά μονοπάτια στο σώμα σας.

Μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην πείνα σας, τις ορμόνες και τον αριθμό των θερμίδων που καίτε.

Εδώ είναι τα 20 τρόφιμα που είναι πιο φιλικά στην απώλεια βάρους στη γη και υποστηρίζονται από την επιστήμη.

 

  1. Ολόκληρα αυγά

Αν και μια υψηλή πρόσληψη αυγών αυξάνει τα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης σε μερικούς ανθρώπους, είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα αν χρειαστεί να χάσετε βάρος. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπος, και μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε όλες τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεστε σε μια δίαιτα με μειωμένη θερμίδα. Είναι ενδιαφέρον ότι σχεδόν όλες οι θρεπτικές ουσίες βρίσκονται στους κρόκους.

Healthy-Food-750x500-1

  1. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά περιλαμβάνουν το λάχανο, το σπανάκι, το κάλε, το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελών, το μαρούλι και τη ρόκα. Έχουν πολλές ιδιότητες που τα καθιστούν τέλειες τροφές για μια δίαιτα απώλειας βάρους, όπως η χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε ίνες. Τρώγοντας πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε τον όγκο των γευμάτων σας, χωρίς να αυξήσετε τις θερμίδες.

  1. Σολομός

Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός είναι απίστευτα υγιεινή επιλογή, διατηρώντας σας γεμάτο για πολλές ώρες με σχετικά λίγες θερμίδες. Ο σολομός χαρακτηρίζεται από υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες, υγιή λίπη και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα ψάρια και τα θαλασσινά γενικά μπορούν επίσης να παράσχουν σημαντική ποσότητα ιωδίου. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι απαραίτητο για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, η οποία είναι σημαντική για να διατηρήσετε τον μεταβολισμό σας σε βέλτιστο τρόπο. Σκουμπρί, πέστροφα, σαρδέλες, ρέγκα και άλλα είδη λιπαρών ψαριών είναι επίσης εξαιρετικά.

Selection of healthy food on rustic wooden background

  1. Μοσχάρι και κοτόπουλο

Το κρέας είναι ένα τρόφιμο φιλικό προς την απώλεια βάρους γιατί είναι υψηλό σε πρωτεΐνες. Η πρωτεΐνη είναι μακράν το πιο θρεπτικό συστατικό και η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορεί να σας κάνει να κάψετε έως και 80-100 περισσότερες θερμίδες την ημέρα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών σε 25% των ημερήσιων θερμίδων μπορεί να μειώσει το αίσθημα πείνας κατά 60%, να μειώσει την επιθυμία σας για το σνακ αργά το βράδυ κατά το ήμισυ.Εάν βρίσκεστε σε δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, μπορείτε να φάτε λιπαρά κρέατα. Ωστόσο, αν βρίσκεστε σε μια διατροφή μέτριας έως υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, η επιλογή των άπαχων κρέατα μπορεί να είναι πιο κατάλληλη.

  1. Βραστές πατάτες

Περιέχουν ένα απίστευτα ποικίλο εύρος θρεπτικών ουσιών – σχεδόν λίγο από όλα όσα χρειάζεστε. Είναι ιδιαίτερα υψηλή σε κάλιο, μια θρεπτική ουσία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετή και που παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Εάν αφήσετε τις πατάτες να κρυώσουν λίγο μετά το βρασμό, θα σχηματίσουν μεγάλες ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, μιας ουσίας που μοιάζει με ίνες και έχει αποδειχθεί ότι έχει διάφορα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους. Γλυκοπατάτες, γογγύλια και άλλα λαχανικά ρίζας είναι επίσης εξαιρετικά.

AdobeStock_197990963-e1544457921428-750x500

  1. Φασόλια και όσπρια

Μερικά φασόλια και άλλα όσπρια μπορούν να είναι επωφελείς για την απώλεια βάρους. Αυτό περιλαμβάνει φακές, μαύρα φασόλια, φασόλια και μερικά άλλα. Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες, που είναι δύο θρεπτικές ουσίες που έχουν αποδειχθεί ότι οδηγούν σε κορεσμό.

  1. Σούπες

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα γεύματα και οι δίαιτες με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα τείνουν να κάνουν τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες. Τα περισσότερα τρόφιμα με χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα είναι αυτά που περιέχουν πολύ νερό, όπως λαχανικά και φρούτα. Αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε μόνοι σας νερό στο φαγητό σας, κάνοντας μια σούπα. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ακριβώς της ίδιας τροφής μετατράπηκε σε σούπα και όχι σαν στερεό φαγητό, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο κορεσμένοι και να καταναλώνουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες.

  1. Cottage τυρί

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τείνουν να είναι υψηλά σε πρωτεΐνες. Ένα από τα καλύτερα είναι το τυρί cottage, το οποίο έχει λίγες θερμίδες – είναι κυρίως πρωτεΐνη με πολύ λίγους υδατάνθρακες και λίγο λίπος. Τρώγοντας τυρί cottage είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσει την πρόσληψη πρωτεΐνης σας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι επίσης υψηλά σε ασβέστιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην καύση λίπους.

pexels-photo-1213710-750x500

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι ένα μοναδικό φρούτο. Ενώ τα περισσότερα φρούτα είναι ψηλά σε υδατάνθρακες, τα αβοκάντο είναι γεμάτα με υγιή λίπη. Είναι ιδιαίτερα υψηλό σε μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, τον ίδιο τύπο λίπους που βρίσκεται στο ελαιόλαδο. Παρά το γεγονός ότι είναι κυρίως λίπος, τα αβοκάντο περιέχουν επίσης πολύ νερό και φυτικές ίνες, καθιστώντας τους λιγότερο πυκνές από ό, τι νομίζετε. Επιπλέον, είναι μια τέλεια προσθήκη στις σαλάτες λαχανικών, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση των καροτενοειδών αντιοξειδωτικών από τα λαχανικά από 2,6 έως 15 φορές. Περιέχουν επίσης πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ίνες και κάλιο.

  1. Μηλόξιδο

Το ξίδι από μήλο είναι απίστευτα δημοφιλές στην κοινότητα υγείας. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι το μηλόξιδο μπορεί να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους. Λαμβάνοντας ξίδι ταυτόχρονα με γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξηθούν το αίσθημα της πληρότητας και να καταναλωθούν έως 200-275 λιγότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας. Το ξίδι έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου μετά από τα γεύματα.

empty alt

Επιστροφή στην Κρητική διατροφή

Πολύτιμο σύμμαχο πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας, μπορεί να αποτελέσει η παραδοσιακή κρητική διατροφή της δεκαετίας του 1960 σύμφωνα με τον Ομότιμο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης  Αντώνη Καφάτο.
empty alt

Έτσι θα αποφύγεις να το παρακάνεις με το φαγητό (και το ποτό)

Σε όλους μας έχει συμβεί να το ρίξουμε στα… σουβλάκια στις 2 η ώρα το πρωί ή να βγούμε για ένα ποτό και το ένα να γίνουν δύο, τρία και τέσσερα.
empty alt

Τελικά είναι κακό για την υγεία μας να τρώμε γρήγορα;

Τρως αργά και απολαυστικά ή καταβροχθίζεις το φαγητό σου σαν να ήσουν νηστικός για μέρες; Γευματίζεις στην ησυχία του σπιτιού σου ή κυριολεκτικά στο πόδι, ενώ τρέχεις προς το γραφείο ή το επόμενο επαγγελματικό μίτινγκ; Αν επέλεξες τη δεύτερη απάντηση και στις δύο ερωτήσεις, τότε διατρέχεις υψηλότερο κίνδυνο […]
empty alt

Όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ κινδυνεύουν περισσότερο από άνοια

Όχι παράξενα, η κατάχρηση αλκοόλ έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη άνοιας: η τοξική δράση του αλκοόλ στο σώμα και τον εγκέφαλο έχει συσχετιστεί με διάφορες ασθένειες.
empty alt

Ποια είναι τα καλύτερα και ποια τα χειρότερα σνακ για βραδινές λιγούρες

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους και τους ειδικούς διατροφής, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώσεις την όρεξη ή την επιθυμία να τσιμπήσεις κάτι μετά το δείπνο, είτε λόγω πλήξης, άγχους, ακόμα και πόθου ή σωματικής πείνας.
empty alt

Τα εντυπωσιακά οφέλη του χυμού καρότου

Ο φρέσκος χυμός καρότου είναι εξαιρετικά θρεπτικός κι είναι πολύ εύκολο να τον φτιάξεις και στο σπίτι.
empty alt

Κάστανα: ο πιο λαχταριστός χειμερινός καρπός είναι και εξαιρετικά ωφέλιμος

Τα κάστανα, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνη C, μοιάζουν περισσότερο με φρούτο παρά με ξηρό καρπό.
empty alt

Με ποιες τροφές θα αποφύγεις το φούσκωμα

Διατροφικές επιλογές για να μην έχεις ενοχλητικά συμπτώματα φουσκώματος
Back To Top