Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης.

Το επιστημονικό όνομα για το σύκο είναι το Ficus carica. Το σχήμα του λένε ότι θυμίζει δάκρυ, αλλά εγώ θα έλεγα μάλλον ότι μοιάζει με μια σταγόνα υπέρτατης απόλαυσης. Έχουν περίπου το μέγεθος του αντίχειρα, γεμίζουν με εκατοντάδες μικροσκοπικούς σπόρους και έχουν μια μοβ ή πράσινη φλούδα. Η σάρκα του καρπού είναι ροζ και έχει ήπια, γλυκιά γεύση.

Τα σύκα – και τα φύλλα τους – είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και προσφέρουν μια ποικιλία από πιθανά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να προωθήσουν την υγιή πέψη, να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

 

Διατροφικό προφίλ

Τα φρέσκα σύκα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ενώ είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή.

Ένα μικρό (40 γραμμάρια) φρέσκο σύκο περιέχει:

Θερμίδες: 30

Πρωτεΐνη: 0 γραμμάρια

Λίπος: 0 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια

Ίνες: 1 γραμμάριο

Χαλκός: 3% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ)

Μαγνήσιο: 2% της ΣΗΠ

Κάλιο: 2% της ΣΗΠ

Ριβοφλαβίνη: 2% της ΣΗΠ

Θιαμίνη: 2% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Β6: 3% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 2% της ΣΗΠ

Τα φρέσκα σύκα περιέχουν μερικές θερμίδες από τη φυσική ζάχαρη, αλλά το να έχεις μαζί σου μερικά σύκα είναι ένα ωφέλιμο, σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες ή μια εύκολη υγιεινή προσθήκη σε ένα γεύμα.

Από την άλλη, τα αποξηραμένα σύκα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και είναι πλούσια σε θερμίδες, καθώς η ζάχαρη συμπυκνώνεται όταν στεγνώσουν τα φρούτα.

Τα σύκα περιέχουν επίσης μικρές ποσότητες μεγάλης ποικιλίας θρεπτικών συστατικών, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε χαλκό και βιταμίνη Β6.

Ο χαλκός είναι ένα ζωτικό μέταλλο που εμπλέκεται σε διάφορες σωματικές διεργασίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της παραγωγής ενέργειας, καθώς και στο σχηματισμό κυττάρων αίματος, συνδετικών ιστών και νευροδιαβιβαστών.

Η βιταμίνη Β6 είναι μια βασική βιταμίνη απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να διαλύσει τις διατροφικές πρωτεΐνες και να δημιουργήσει νέες πρωτεΐνες. Παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου.

figs

Οφέλη

Τα σύκα έχουν πολλά πιθανά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της υγείας του πεπτικού συστήματος και της καρδιάς, καθώς και δυνητικά βοηθώντας στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Προωθούν την πεπτική υγεία

Τα σύκα έχουν χρησιμοποιηθεί εδώ και χρόνια ως θεραπεία στο σπίτι ή ως εναλλακτική θεραπεία για πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα.

Περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην προαγωγή της πεπτικής υγείας, μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και χρησιμεύουν ως πρεβιοτική – ή πηγή τροφής για τα υγιή βακτήρια που εισβάλλουν στο έντερο.

Μπορεί να βελτιώσουν την υγεία των αγγείων και της καρδιάς

Τα σύκα μπορεί να βελτιώσουν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα λίπους στο αίμα, γεγονός που μπορεί να καλυτερεύσει την υγεία των αγγείων και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Μια μελέτη από σε άτομα με διαβήτη τύπου 1 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τσαγιού συκιάς στο πρωινό μπορεί να έχει μειώσει τις ανάγκες τους σε ινσουλίνη. Τον μήνα που έλαβαν τσάι από φύλλα συκιάς, οι δόσεις ινσουλίνης μειώθηκαν κατά περίπου 12%.

Επιπλέον, μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα ποτά που περιέχουν υψηλές δόσεις εκχυλίσματος χυμού σύκων είχαν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (GI) από τα ποτά χωρίς εκχύλισμα χυμού σύκων, που σημαίνει ότι αυτά τα ποτά θα είχαν πιο ευνοϊκή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες

Έχουν διεξαχθεί πολλές υποσχόμενες μελέτες δοκιμαστικών σχετικά με τις επιπτώσεις των φύλλων συκιάς στα καρκινικά κύτταρα.

Τα φύλλα συκιάς έχουν δείξει ότι εμφανίζουν αντικαρκινική δράση κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου του ανθρώπου, του καρκίνου του μαστού, του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και των καρκινικών κυττάρων του ήπατος.

Κάνουν καλό στο δέρμα

Τα σύκα μπορεί να έχουν κάποια ευεργετικά αποτελέσματα στο δέρμα, ειδικά σε άτομα με αλλεργική δερματίτιδα – ξηρότητα ή φαγούρα στο δέρμα ως αποτέλεσμα αλλεργιών.

 

 

empty alt

4 απλά μυστικά για υγιεινή πίτσα

Είναι αυτές οι βραδιές της μπάλας ή της Eurovision που η παρέα μαζεύεται και ζητάει πίτσα επειγόντως! Αλλά και άλλες, που δεν έχεις μαγειρέψει και θέλεις να φτιάξεις κάτι γρήγορο, νόστιμο αλλά και υγιεινό για τα παιδιά σου.
empty alt

Τελικά μπορούμε να χάσουμε κιλά πίνοντας κρύο νερό;

Ίσως έχεις ακούσει ότι πίνοντας κρύο νερό επιταχύνεις το μεταβολισμό σου και καις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μύθο.
empty alt

«Γιατί αφήνω τα παιδιά μου να τρώνε γλυκά μόνο το Σαββατοκύριακο»

Δεν θυμάμαι αν ήταν η 3η, 4η η 50η φορά που σταματούσαμε στο φορτηγάκι με τα παγωτά μπροστά από το δημοτικό σχολείο των παιδιών μου, αλλά τελικά το συνειδητοποίησα: είχαμε πρόβλημα με τα γλυκά.
empty alt

Είναι πράσινο και καίει αλλά τι είναι στα αλήθεια το Wasabi;

  Ανακαλύψτε τι κάνει αυτό το συνοδευτικό του σούσι τόσο μοναδικό, κι επιπλέον θα πάρετε συμβουλές για την αγορά του και τις συνταγές με αυτόν τον σούπερ-αρωματικό συγγενή του χρένου και του σιναπιού.
empty alt

Τι τροφές και πώς να βάλεις αυτό το διάστημα στην κατάψυξη

Υποστηρίζουμε τη λήψη όσων περισσότερων φρούτων και λαχανικών στα γεύματά σας μπορείτε – νωπά ή κατεψυγμένα – αλλά αυτές είναι οι κορυφαίες επιλογές για τα κατεψυγμένα λαχανικά και τα φρούτα που μπορείτε να αποθηκεύσετε.
empty alt

7 συνήθειες που πρέπει να εγκαταλείψετε για να έχετε μια πιο προσεκτική διατροφή

Μικρές αλλαγές για περισσότερη συνειδητή απόλαυση και καλή υγεία
empty alt

Οφέλη για την υγεία από τους σπόρους του μάραθου, παρενέργειες και πώς να τους απολαύσετε

Οι σπόροι μάραθου είναι ένα ευέλικτο συστατικό: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές, να ληφθούν ως συμπληρώματα, ακόμη και να καταναλωθούν ως έχουν. Είναι επίσης μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και πολυφαινολών. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τα πάντα για αυτούς τους δημοφιλείς σπόρους –...
empty alt

Με ελάχιστες θερμίδες, γλυκιά γεύση και εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ, οι φράουλες είναι το τέλειο superfood!

Οι φράουλες είναι έντονα κόκκινες, ζουμερές και γλυκές. Αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και μαγγανίου και επίσης περιέχουν αξιοπρεπείς ποσότητες φυλλικού οξέος (βιταμίνη Β9) και κάλιο.
Back To Top