Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.

Ίσως ακούγεται απλό το να κάνεις ένα λαχανικό τουρσί, για να απογειώσεις όμως το αποτέλεσμα μπορείς να δοκιμάσεις τη συμβουλή που δίνει ο Mark Bittman στο βιβλίο του «How to Cook»: να ξεκινήσεις τη διαδικασία ψήνοντας το λαχανικό.

Όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, το ψήσιμο πριν από το μαρινάρισμα προσθέτει μια καπνιστή γεύση στην οξύτητα που θα ακολουθήσει, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιήσεις κάρβουνα και όχι το γκριλ του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, τα λαχανικά σου θα στεγνώσουν, θα μειωθεί η περιεκτικότητά τους σε νερό και η γεύση τους θα αποκτήσει μεγαλύτερη ένταση και θα είναι πιο συμπυκνωμένη.

Μπορείς να εφαρμόσεις αυτή τη συμβουλή με οποιοδήποτε λαχανικό θέλεις, όπως μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότο ή κρεμμύδι. Ακόμα και τα αγγουράκια μπορείς να ψήσεις για λίγο. «Καλό είναι όμως να αποφύγεις λαχανικά που μαλακώνουν γρήγορα, όπως την κολοκύθα, ώστε να παραμένουν τραγανά την ώρα που θα τα μαρινάρεις», επισημαίνει ο συγγραφέας.

Τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις, ωστόσο, στο μείγμα για το τουρσί; Πέρα από το ξίδι, μερικά υλικά που προτείνει ο Bittman είναι σπόροι μουστάρδας, πιπερίτσες, σκόρδο, δαφνόφυλλα και σπόροι κόλιανδρου. Ο ίδιος σε ενθαρρύνει πάντως να πειραματιστείς με όποιο καρύκευμα μπορείς να φανταστείς, ακόμα και με «δυνατές» επιλογές όπως το κάρι ή οι πιπερίτσες τσίλι.

empty alt

Τι πρέπει να προσέχεις στα λαδερά φαγητά

Τα λαδερά φαγητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό συνταγών. Βασικό τους συστατικό είναι τα λαχανικά, που πολλές φορές «παντρεύονται» με αμυλούχα τρόφιμα, για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες ή πηγές πρωτεϊνών, όπως κρέας ή κοτόπουλο,...
empty alt

Φυτοφαγική δίαιτα: Ισορροπημένη ή ελλιπής;

Μία από τις πολύ σημαντικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής τα τελευταία χρόνια είναι και η στροφή στη φυτοφαγία.
empty alt

Τελικά μπορούμε να χάσουμε κιλά πίνοντας κρύο νερό;

Ίσως έχεις ακούσει ότι πίνοντας κρύο νερό επιταχύνεις το μεταβολισμό σου και καις περισσότερες θερμίδες στη διάρκεια της ημέρας, αλλά δυστυχώς πρόκειται για μύθο.
empty alt

Μήπως τρώτε υπερβολικά πολύ αλάτι;

Όλοι ξέρουμε ότι δεν μας κάνει καλό το πολύ αλάτι, ποια είναι όμως η ποσότητα που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά με ασφάλεια;   Σύμφωνα με τη διαιτολόγο Jillian Kubala, MS, οι επίσημες συστάσεις στις ΗΠΑ είναι να μην υπερβαίνουμε τα 2,3 γραμμάρια την ημέρα.
empty alt

Μμμμ…μύρισε καλαμπόκι

  Το καλαμπόκι θεωρείται τόσο λαχανικό όσο και δημητριακό. Το γλυκό καλαμπόκι που τρώτε στις σαλάτες και τα ριζότο θεωρείται συνήθως λαχανικό στον μαγειρικό κόσμο, ενώ οι ξηροί σπόροι που χρησιμοποιούνται για ποπ κορν ταξινομούνται ως δημητριακά ολικής αλέσεως.
empty alt

Καλοκαίρι χωρίς μελιτζάνα δεν γίνεται!

Παπουτσάκια, μουσακάς, ιμάμ, μπριάμ, τηγανητές …και να μη μιλήσω για τον πουρέ καπνιστής μελιτζάνας μιας και μου τρέχουν ήδη τα σάλια! Δοκίμασε ακόμα να τις προσθέσεις ως επιλογή ανάμεσα σε ντομάτες και πιπεριές στα γεμιστά σου ή να τις ψήσεις σε φέτες με σκόρδο, ελαιόλαδο και τριμμένα […]
empty alt

Διατροφή για την ψυχή: οι 10 πιο «αντικαταθλιπτικές» τροφές

Μεταξύ όλων των στρατηγικών για τη διασφάλιση της ψυχικής μου υγείας, η κατανάλωση των σωστών τροφών είναι η πιο σημαντική (σε συνδυασμό με επαρκή ύπνο).
empty alt

Το εκπληκτικό διατροφικό προφίλ του σολομού και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία

Ο σολομός είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.
Back To Top