Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

Μύθος: Το βραδινό φαγητό παχαίνει
Αλήθεια: Το σύνολο των θερμίδων της ημέρας παχαίνει η αδυνατίζει ανεξάρτητα από την ώρα της λήψης του φαγητού

Μύθος: Να μην τρώμε τίποτα μετα τις 8 μμ
Αλήθεια: Το βραδινό φαγητό είναι εξίσου σημαντικό όπως και τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Είναι το τελευταίο γεύμα πριν τον ύπνο οπότε επειδή θα μείνουμε 6-8 ώρες νηστικοί είναι καλό να τρώμε κάτι το βράδυ. Αν φάμε στις 8 το τελευταίο γεύμα και κοιμηθούμε 11-7 τότε θα έχουμε μείνει 11 ώρες νηστικοί δηλαδή περίπου μισό 24ωρο!!! Επιπλέον η αποχή από το φαγητό το βράδυ μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο.

Μύθος: Το βράδυ πρέπει να τρώμε λιγότερο από το μεσημέρι
Αλήθεια: Το βράδυ πρέπει να καταναλώνουμε το υπόλοιπο των θερμίδων που μας αναλογούν βάσει των σωματομετρικών μας χαρακτηριστικών! Αν έχουμε καλύψει τις περισσότερες θερμίδες μέσα στην ημέρα τότε το βράδυ θα πρέπει να καταναλώσουμε κάτι ελαφρύ. Αν όχι τότε το βράδυ μπορούμε να φάμε κανονικά.

Μύθος: Το βράδυ καίμε λιγότερες θερμίδες
Αλήθεια: Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας που είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα προκειμένου να διατηρήσει τις φυσιολογικές του λειτουργίες (πχ καρδιακό ρυθμό, αναπνοή) είναι ίδιος και το πρωί και το βράδυ! Αυτό που διαφοροποιείται είναι η φυσική δραστηριότητα άλλα όχι για τα άτομα με καθιστικό τρόπο ζωής.

Μύθος: Το βράδυ ΔΕΝ πρέπει να τρώμε υδατάνθρακα
Αλήθεια: Ημερησίως πρέπει βάσει διεθνών συστάσεων περίπου το 50% (δηλαδή το ήμισυ) των καταναλισκόμενων θερμίδων να προέρχεται από υδατάνθρακα.
Μάλιστα ιδανικά τα 7/10 αυτού του υδατάνθρακα να καταναλώνονται μέχρι το απόγευμα και τα 3/10 στο βραδινό και προ ύπνου γεύμα ώστε να εξασφαλίζεται μία σταθερή ροή γλυκόζης στον εγκέφαλο όλο το 24ωρο.
Σε υδατανθρακικό υποσιτισμό και κατ’ επέκτασιν σε πρωτεϊνικό υπερσιτισμό ο οργανισμός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη (τα αμινοξέα της πρωτεΐνης) για παραγωγή γλυκόζης(!) και η μεταβολική διαδικασία ονομάζεται γλυκονεογέννεση.

Εν κατακλείδι,

Είναι καιρός να απομυθοποιήσουμε το βραδινό φαγητό και να αρχίσουμε να σκεπτόμαστε πιο σφαιρικά τη διατροφή μας σε 24ωρη βάση!

Πιο πολύ μπορεί να ενοχλήσει στο βάρος μας οι ώρες (λιγότερες από 6 ώρες ή περισσότερες από 8 ώρες) και η ποιότητα του ύπνου παρά το ιδιο το φαγητό πριν τον ύπνο.

Προσοχή χρειάζεται μόνο γιατί κάποια τρόφιμα μπορεί να μας επηρεάσουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου:

1) Λέμε όχι στην καφεΐνη το βράδυ που υπάρχει στη σοκολάτα και σε καφεϊνούχα αναψυκτικά γιατί έχει διεγερτική επίδραση

2) Λέμε όχι στα πολύ βαριά φαγητά γιατί μπορεί να προκληθεί δυσπεψία και διαταραχή του ύπνου

3) Δεν τρώμε και κοιμόμαστε αμέσως διότι μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η τροφή να παλινδρομήσει (πχ σε γαστροποισοφαγική παλινδρόμηση)

4) Αν και ακραίο σενάριο μπορεί υπολείμματα τροφής που δεν έχουν προωθηθεί ακόμα στο στομάχι να εισροφηθούν στους πνεύμονες και να προκληθεί σταδιακά πνευμονία εξ εισροφήσεως

 

Μπαλαμώτη Δ. Χριστίνα
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc
Αριστούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών
Μέλος Ένωσης Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος

Λεωφ. Αθηνών 336 Χαϊδάρι, Τηλ/Φαξ: 210 5321339, Κιν: 693 2514398

Facebook:Κάνε Like!  YouTube:Δες το κανάλι μας!  Twitter:Ακολούθησέ μας!  Google+:Ακολούθησε!

 

empty alt

Η τεχνολογία προσθέτει κιλά σε παιδιά και εφήβους

Την ώρα που η τεχνολογία, τα smartphones τα tablet και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι στην καθημερινότητα και δη στα παιδιά και στους έφηβους η σωστή διατροφή και η άσκηση πηγαίνουν περίπατο.
empty alt

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη εγκυμονεί κινδύνους

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι αποφεύγουν τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Μια νέα έρευνα όμως αποκαλύπτει ότι πίσω από αυτή την υγιεινή συνήθεια κρύβονται κίνδυνοι για την υγεία μας! Σίγουρα είναι κάτι που συστήνεται για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή παρουσιάζουν δυσανεξία στη...
empty alt

Τσουρέκι ή κουλουράκια;

Το σπίτι μύρισε (έψησες πάλι, νοικοκυρά!) ή απλώς το τραπέζι γέμισε με φρέσκα τσουρέκια και λαχταριστά κουλουράκια (τα αγόρασες απ’ έξω).
empty alt

Πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον που μας πιέζει να φάμε;

Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας έναν «food pusher», όπως λέγεται στα αγγλικά: τη γιαγιά που μας πιέζει να φάμε το τελευταίο κομμάτι του κέικ, το συνάδελφο που επιμένει να πάρουμε ένα τουλάχιστον από τα κεράσματα της γιορτής του, τη μαμά που δεν θα ησυχάσει αν δεν αδειάσουμε […]
empty alt

Γνωρίστε τον κρόκο Κοζάνης – το χρυσάφι της γης

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών, για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες.
empty alt

Η καλή… δίατα από το πρωινό φαίνεται!

  Αν θες να προσέχεις τη διατροφή σου και αν είσαι στην προσπάθεια να ελέγχεις το βάρος σου ή ακόμα και να χάσεις κάποια παραπανίσια κιλά, το πρωινό είναι ένα γεύμα που όχι μόνο δεν πρέπει να αποκλείεις αλλά πρέπει συνειδητά να εντάξεις στην καθημερινή σου ρουτίνα.
empty alt

Τα σπαράγγια είναι εδώ και είναι στα καλύτερά τους

Τα σπαράγγια, επίσημα γνωστά ως Asparagus officinalis, είναι μέλη της οικογένειας των κρίνος. Αυτό το δημοφιλές λαχανικό θα το δεις και σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ.
empty alt

7 αποδεδειγμένα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία σου

Εκτός από υπέροχη γεύση ωφελεί εξαιρετικά τον οργανισμό σου
Back To Top