Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου.

Μετά το γαλλικό και το ιταλικό φαγητό, μια άλλη εθνική κουζίνα (ή μάλλον… πολυεθνική) κατακτά τα τελευταία χρόνια τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους του κόσμου. Ο λόγος για τη σκανδιναβική κουζίνα, που ολοένα κερδίζει έδαφος σε Ευρώπη και Αμερική – όχι τυχαία, άλλωστε, το εστιατόριο που θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, το περίφημο Noma, βρίσκεται στην Κοπεγχάγη.

Τα θεμέλιά της τέθηκαν το 2004, όταν μερικοί από τους καλύτερους σεφ της Δανίας, της Φιλανδίας, της Ισλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας συγκεντρώθηκαν και έγραψαν το «Μανιφέστο της Νέας Σκανδιναβικής Κουζίνας». Στόχος τους ήταν να σκοράρουν υψηλά σε κριτήρια όπως η αγνότητα, η εποχικότητα, η ηθική, η υγεία, η βιωσιμότητα και η ποιότητα του φαγητού.

Γενικά, η σκανδιναβική κουζίνα δίνει έμφαση σε τεχνικές που ανέκαθεν βοηθούσαν τους κατοίκους του βορρά να τα βγάζουν πέρα με τους μεγάλους και δύσκολους χειμώνες, όπως η αποξήρανση, το κάπνισμα και η ζύμωση των τροφών σε ξίδι. Βασικά υλικά της, ό,τι ευδοκιμεί σε συνθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες και συχνά υψηλή υγρασία, όπως κόκκινο κρέας, λιπαρά ψάρια, ρίζες, μανιτάρια και μούρα.

Οι καλύτεροι Σκανδιναβοί σεφ, αφού εξασφαλίσουν πρώτες ύλες υψηλής ποιότητας, φροντίζουν στη συνέχεια να δημιουργήσουν πιάτα όσο το δυνατόν πιο απλά και αγνά. «Θεμέλιος λίθος της σκανδιναβικής κουζίνας είναι η αναζήτηση των καλύτερων συστατικών», εξηγεί στο Greatist.com ο σεφ Christer Larsson, ο οποίος διατηρεί εστιατόριο σκανδιναβικής κουζίνας στο Λος Άντζελες. «Δεν είναι απαραίτητο να καταφύγεις σε σάλτσες ή περίπλοκα μείγματα μπαχαρικών. Κάποιες φορές ο ιδανικός τρόπος σερβιρίσματος ενός φιλέτου ψαριού είναι με λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω», προσθέτει.

empty alt

Υδατάνθρακες για την άσκηση

Η σημαντικότερη πηγή ενέργειας για όσους αθλούνται είναι το γλυκογόνο λένε οι έρευνες. Τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες είναι πολύ βασικές, αφού βοηθούν στην καλύτερη απόδοση της αερόβιας άσκησης.
empty alt

Εσύ θα δοκίμαζες αυτή την τούρτα;

Στην εποχή των αλλόκοτων διατροφικών τάσεων, μάλλον δεν μας κάνει εντύπωση μία ακόμα που έκανε την εμφάνισή της στο δυτικό κόσμο: η τούρτα από κρέας, που έγινε διάσημη όταν παρουσιάστηκε στη δημοφιλή αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής At Home with Amy Sedaris.
empty alt

Μια σειρά αντικειμένων κουζίνας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο!

Καθώς, όπως λένε, ο έρωτας περνάει από το στομάχι, το γαλλικό brand Le Creuset λανσάρισε ενόψει της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου μια σειρά από είδη κουζίνας με άκρως ρομαντική διάθεση και ευρηματικό design.
empty alt

Αυτή η νέα γεύση παγωτού μάλλον θα συνόδευε τέλεια… μια σαλάτα με θαλασσινά

Με παγωτά που περιέχουν από ενεργό άνθρακα μέχρι τσάι matcha, οι εταιρείες παρασκευής παγωτού φαίνεται να συναγωνίζονται η μία την άλλη για το ποια θα φτιάξει την πιο ασυνήθιστη γεύση.
empty alt

Η νέα διατροφική τάση που σαρώνει στη Δύση βρίσκεται ήδη στο ντουλάπι σου

Το φιστικοβούτυρο έχει βρει προσφάτως έναν αντίπαλο στην αμερικανική διατροφή, από την οποία ξεκινούν πολλές νέες τάσεις για να κατακτήσουν το δυτικό κόσμο.
empty alt

Εκτοξεύονται οι πωλήσεις των vegan προϊόντων

Μέσα στην τελευταία δεκαετία έχει τετραπλασιαστεί ο αριθμός των ανθρώπων που ακολουθεί μια vegan διατροφή (δηλαδή απέχει όχι μόνο από το κρέας, αλλά από κάθε τροφή ζωικής προέλευσης).
empty alt

Η «επανάσταση» στο τοστ ξεκινά με Adoro Creamy Gouda!

Back to school σημαίνει, μεταξύ άλλων, και back to… τοστάκι! Το πιο υγιεινό και γρήγορο γεύμα, που συνοδεύει μικρούς και μεγάλους, όλη μέρα, από το πρωινό ως τη βραδινή μελέτη, είναι ιδιαίτερα νόστιμο και θρεπτικό όταν γίνεται με Adoro Creamy Gouda, αφού για κάθε φέτα 30 γραμμαρίων […]
empty alt

Κυκλοφόρησε το νέο καλοκαιρινό ΑΒ Food Stories!

Ένα τεύχος γεμάτο δροσερές συνταγές. Με την αγορά του συνεισφέρεις και εσύ σε έναν καλό σκοπό! Το καλοκαιρινό τεύχος του ΑΒ Food Stories είναι εδώ, στα καταστήματα ΑΒ, με διπλό “απολαυστικό” εξώφυλλο και μας περιμένει να μοιραστούμε τις ιστορίες μας.
Back To Top