Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Το λένε και «ελληνικό χρυσάφι». Είναι το ελαιόλαδο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής που έχει πολλές φορές αναγνωριστεί για τη συμβολή της στην καλή υγεία του οργανισμού.

Την άποψη αυτή έρχεται να ενισχύσει μία έρευνα που έγινε στο Πανεπιστήμιο Temple των ΗΠΑ και έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (που έχουμε την τύχη να παράγουμε και να απολαμβάνουμε άφθονο ως χώρα) σε βοηθάει να θυμάσαι καλύτερα και να μην έχεις «μνήμη χρυσόψαρου» ενώ παράλληλα μειώνει τις βλάβες στον εγκέφαλο, περιορίζοντας έτσι τις πιθανότητες εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

«Διαπιστώσαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τις φλεγμονές στον εγκέφαλο αλλά κυρίως ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Ντομένικο Πρατικό, καθηγητής φαρμακολογίας και μικροβιολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Αυτοφαγία είναι η διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα καθαρίζουν τον εγκέφαλο από υπολείμματα και τοξίνες, όπως οι πλάκες βήτα αμυλοειδούς και οι νευροϊνιδιακοί κόμβοι, που θεωρούνται υπαίτιοι για την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες έδιναν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ποντίκια από όταν ήταν 6 μηνών και δεν είχαν εκδηλώσει καθόλου συμπτώματα Αλτσχάιμερ.

Το επόμενο βήμα θα είναι να εξετάσουν την επίδραση του ελαιόλαδου σε ποντίκια που ήδη έχουν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ.  «Θέλουμε να μάθουμε εάν η προσθήκη του ελαιόλαδου αργότερα στη διατροφή μπορεί να αναχαιτίσει ή και να ανατρέψει τη νόσο» ανέφερε ο Πρατικό.

*onmed.gr

 

empty alt

Βρώμη για γερή καρδιά

Μια ακόμη ευεργετική επίδραση για όσους έχουν στην διατροφή τους την βρώμη. Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «British Journal of Nutrition» αναφέρει ότι η κατανάλωση βρώμης και τροφών που περιέχουν β γλυκάνη (διαλυτική ίνα) , μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της λεγόμενης LDL «κακής» χοληστερόλης και της απολιποπρωτείνης...
empty alt

Τα γονίδια φταίνε

Για τις ιδιοτροπίες που εκδηλώνει το παιδί στο φαγητό φταίνε τα γονίδια. Αυτό υποστηρίζει διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Child Psychology and Psyshiatry.
empty alt

Οι εραστές των ζυμαρικών, είναι πιο υγιείς

Η σταρ του ιταλικού σινεμά, Σοφία Λόρεν, είχε πει κάποτε ότι χρωστά τη λυγερή σιλουέτα της στις μακαρονάδες: «Ο,τι βλέπετε, το χρωστάω στο spaghetti».
empty alt

Η είδηση που έλειπε για να φτιάξει η μέρα σου: αβοκάντο χωρίς κουκούτσι

Αν απολαμβάνεις τα αβοκάντο, ξέρεις πολύ καλά ότι ο μεγαλύτερος μπελάς κατά την προετοιμασία τους για το φαγητό είναι η αφαίρεση του πυρήνα.
empty alt

Αυτό το κρασί λατρεύουν οι Μιλένιαλς

Εύκολο στους συνδυασμούς, οικονομικό και εύγευστο, το ροζέ κρασί, υποτιμημένο μέχρι πρότινος, έχει αρχίσει να κερδίζει την προτίμηση της γενιάς των Μιλένιαλς.
empty alt

“Chef’s Table by Volvo” σε συνεργασία με τον Έκτορα Μποτρίνι

Η Volvo Car Hellas και ο Έκτορας Μποτρίνι γράφουν ένα νέο σημαντικό κεφάλαιο στη συνεργασία τους. Η σουηδική μάρκα και ο βραβευμένος Σεφ παρουσιάζουν το “Chef’s Table by Volvo”.
empty alt

Τριήμερο Φεστιβάλ με «ΓΕΥΣΗ από το ΜΕΛΛΟΝ» στο ΑΒ Ελληνικό

Με οδηγό τη «χαρά να προσφέρει το καλύτερο», η ΑΒ Βασιλόπουλος γιορτάζει τα 80 της χρόνια και μας προσκαλεί στο κατάστημα του μέλλοντος στο ΑΒ Ελληνικό, για να ανακαλύψουμε ολοκαίνουρια τμήματα και νέες ψηφιακές υπηρεσίες.
empty alt

Τρία νέα πρωτοποριακά προϊόντα προστίθενται στη σειρά τυριών ΗΠΕΙΡΟΣ

Νέες γεύσεις, νέες συσκευασίες που απαντούν στις επιθυμίες και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή
Back To Top