Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.

Εδώ και τέσσερα χρόνια το Pinterest δημοσιεύει τη λίστα Pinterest 100, με τις τάσεις που προβλέπει ότι θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στη διάρκεια της επόμενης χρονιάς. Τι να περιμένουμε λοιπόν ότι θα συμβεί στον κόσμο της γαστρονομίας; Αυτά είναι δέκα από τα πιο δυνατά trends που θα επικρατήσουν το 2018, σύμφωνα πάντα με το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

Θα τηγανίζουμε τα πάντα στον αέρα: Οι airfryers, που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια την αγορά, όπως ονομάζονται οι φριτέζες που τηγανίζουν με καυτό αέρα χωρίς τη χρήση λιπαρών ουσιών, ή με μια ελάχιστη ποσότητα λιπαρών ουσιών, αναμένεται να μπουν σε περισσότερες κουζίνες στη διάρκεια της χρονιάς που έρχεται. Καθώς τα τηγανιτά μας θα είναι πιο υγιεινά όταν μαγειρεύονται σε airfryers, θα απολαμβάνουμε πλέον τις τηγανιτές πατάτες με λιγότερες τύψεις!

Οι σούπες θα είναι οι νέοι χυμοί: Είτε πρόκειται για ζωμούς λαχανικών και κρέατος είτε για βελουτέ χορτόσουπες ή μανιταρόσουπες, θα αρχίσουμε να τις απολαμβάνουμε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες (όχι μόνο όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν πολύ χαμηλά!). Οι σούπες θα αποτελέσουν, επίσης, βασικό κομμάτι μιας διατροφής αποτοξίνωσης, όπως κάνουν σήμερα οι χυμοί.

chicken_soup
Ο καφές θα γίνει υπερτροφή: Οι αναρτήσεις για τον «υγιεινό καφέ» έχουν πολλαπλασιαστεί στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Pinterest, και όλο και περισσότερα ενημερωμένα καφέ σερβίρουν εναλλακτικά ροφήματα, είτε εμπλουτισμένα με σκόνη μάκα και άλλα superfoods, είτε φτιαγμένα από… ασυνήθιστα χαρμάνια. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι τελευταία κερδίζει έδαφος ο καφές από μανιτάρια;

To μαροκινό φαγητό θα είναι hot – κυριολεκτικά και μεταφορικά: Σύμφωνα με το Pinterest, «μπαχαρικά από τη Βόρεια Αφρική όπως κύμινο, κόλιανδρος και κάρδαμο ξυπνούν τους γευστικούς μας κάλυκες και εκτοξεύουν καθημερινά πιάτα σε άλλα επίπεδα». Δεν είναι όμως μόνο οι αλμυρές αλλά και οι γλυκές γεύσεις που κερδίζουν έδαφος, όπως το Mhancha ή «Φίδι του Μαρόκου», ένα σιροπιαστό κέρασμα με αμύγδαλα, που αναδημοσιεύεται στα social media ξανά και ξανά.

Οι φυτικές πρωτεΐνες θα γίνουν πιο δημοφιλείς: Καθώς όλο και περισσότεροι μειώνουν την κατανάλωση κρέατος -για λόγους οικολογίας, ηθικής, υγείας και/ή οικονομίας- τα χορτοφαγικά πιάτα που αποτελούν ταυτόχρονα καλή πηγή πρωτεΐνης, όπως οι φακές, η κινόα και τα φασόλια, έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος στο τραπέζι μας και όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσουν τις… επεκτατικές τάσεις τους και μέσα στη χρονιά που έρχεται.

Ο αρακάς θα αναλάβει ρόλο σνακ: Τα πράσινα φασολάκια, ο αρακάς, τα γιαπωνέζικα φασολάκια edamame συγκεντρώνουν όλο και περισσότερα pins στο Pinterest και για το 2018 προβλέπεται ότι θα κυριαρχήσουν όχι μόνο ως κυρίως πιάτα αλλά και σε ρόλο σνακ, σε δημιουργικές και γρήγορες συνταγές.

Νέες πικάντικες σάλτσες θα απευθύνονται στους πολύ τολμηρούς: Πλάι στην «κλασική» σάλτσα τσίλι θα ποζάρουν, στις ερασιτεχνικές αλλά και τις επαγγελματικές συνταγές, ακόμα πιο καυτά μείγματα, αποκλειστικά για… μουδιασμένους γευστικούς κάλυκες και ανθεκτικά στομάχια, όπως η κορεάτικη σος gochujang, από κόκκινες πιπεριές τσίλι, ρύζι, φασολάκια σόγιας που έχουν υποστεί ζύμωση και αλάτι.

trend
Όλοι θα μάθουν το βούτυρο ghee: Γνωστό και ως «καθαρισμένο» βούτυρο, αυτό το αγελαδινό προϊόν αναμένεται να συνεχίσει να συγκεντρώνει ψήφους στον κόσμο της γαστρονομίας, επειδή είναι ελεύθερο από λακτόζη, για την ικανότητά του να αντιστέκεται ακόμα και στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες του μαγειρέματος, αλλά και για την πλούσια γεύση του. Θα χρησιμοποιηθεί σε ασιατικά αλλά και δυτικά πιάτα, ακόμα και ως επάλειψη στο ψωμί.

Τα γεύματα θα συνοδεύονται από vegan επιδόρπια: Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος βίγκαν για να απολαύσει ένα γλυκό χωρίς ζωικά προϊόντα, καθώς αυτές οι δημιουργίες γίνονται όλο και πιο ευφάνταστες και νόστιμες. Στα vegan επιδόρπια τα αυγά δίνουν τη θέση τους σε λιναρόσπορους και το βούτυρο στο λάδι καρύδας, με επιτυχημένα μάλλον αποτελέσματα αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι αποθηκεύσεις των σχετικών εικόνων στο Pinterest έχουν πολλαπλασιαστεί κατά 300%!

vegan_desserts
Ο κατάλογος των mocktails θα μεγαλώσει: Ήδη σε πολλά μπαρ της Αθήνας υπάρχει μια πλούσια λίστα με mocktails, όπως ονομάζονται τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ. Το 2018 δεν θα είναι απαραίτητο να αποφεύγεις το οινόπνευμα για λόγους υγείας (π.χ. επειδή παίρνεις αντιβίωση ή είσαι σε περίοδο εγκυμοσύνης), για να παραγγείλεις ένα «παρθένο» κοκτέιλ. Οι συνδυασμοί τους θα είναι τόσο ακαταμάχητοι, που θα τα επιλέγουν όλοι!

empty alt

Ένας εναλλακτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις μια γαλλική πρέσσα

Η βασική χρήση μιας γαλλικής πρέσσας είναι η παρασκευή καφέ – αλλά όχι και η μοναδική. Το ήξερες για παράδειγμα ότι μπορείς να την αξιοποιήσεις για να φτιάξεις έναν απολαυστικά αρωματικό ζωμό; Απλά γεμίζεις την κανάτα της με διάφορα υλικά με πλούσιο άρωμα, όπως πιπερόριζα κομμένη σε […]
empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις γρήγορα τις πατάτες

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου τα φύλλα του καρότου;

Αν βρεις στο μανάβικο ή στη λαϊκή αγορά ρίζες καρότου που διατηρούν ακόμα τα πράσινα φύλλα τους, προτίμησέ τις.
empty alt

Πικάντικες μπουκίτσες-κουνουπίδι που θα σε ενθουσιάσουν

Η πρώτη αντίδραση ίσως στο άκουσμα της λέξης κουνουπίδι είναι να κλείσεις την μύτη σου. Η συνταγή ωστόσο που θα σου αποκαλύψουμε θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τη μέχρι τώρα σχέση σου με αυτό το παρεξηγημένο λαχανικό.
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
Back To Top