Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους. Επειδή όμως στον κόσμο όπου ζούμε κάποιες φορές περνούν μέρες, έως και εβδομάδες μέχρι να καταναλώσουμε ένα φρούτο ή λαχανικό, είναι καλό να ξέρουμε τον ιδανικό τρόπο συντήρησής του για να παρατείνουμε όσο γίνεται τη διάρκεια ζωής του αλλά και να εξοικονομήσουμε χώρο στο ψυγείο ή στους πάγκους της κουζίνας μας.

Αν μέχρι τώρα συνήθιζες να γεμίζεις ασφυκτικά το ψυγείο σου με προϊόντα, από φόβο μήπως αλλοιωθούν σε θερμοκρασία δωματίου, ήρθε η ώρα να γίνεις πιο επιλεκτικός με το τι βάζεις στο ψυγείο. Ξεκίνησε διαβάζοντας το παρακάτω αφιέρωμα, σε φρούτα και λαχανικά που διατηρούνται μια χαρά, ίσως καλύτερα, στον πάγκο της κουζίνας.

Ντομάτες: Κι όμως τις ντομάτες είναι καλύτερο να τις κρατάς σε ένα καλαθάκι στον πάγκο της κουζίνας σου, κοντά στον ήλιο, μέχρι να ωριμάσουν τέλεια. Η ψύξη αλλοιώνει την υφή της σάρκας τους, κάνοντάς τη δυσάρεστα λασπώδη. Μια τέλεια ώριμη ντομάτα είναι καλό να καταναλώνεται αμέσως – σε σαλάτα ή σάλτσα, γιατί τα χαρακτηριστικά της αρχίζουν να αλλοιώνονται αμέσως.

Κρεμμύδια και σκόρδα: Σε αντίθεση με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα ξερά κρεμμύδια και τα σκόρδα δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αλλά να διατηρούνται σε ένα δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος της κουζίνας, σε χαρτοσακούλες ή εκτεθειμένα στον αέρα, γιατί πρέπει να αναπνέουν. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι είναι να αποφύγεις να τα φυλάς σε νάιλον τσάντες.

Κολοκύθες: Ενώ τα καλοκαιρινά κολοκυθάκια θέλουν ψυγείο, η σκληρή κολοκύθα διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου, για να μην πιάνει χώρο αλλά και για να μην αλλοιωθεί η υφή της.

Πατάτες και γλυκοπατάτες: Τις ίδιες οδηγίες με τα κρεμμύδια και τα σκόρδα πρέπει να ακολουθείς και με τις συγκεκριμένες ρίζες, κρατώντας τις σε ξηρό, σκοτεινό και δροσερό μέρος. Προσπάθησε να τις προστατέψεις από το φως και την υγρασία για να μην πετάξουν φύτρες, τις οποίες θα πρέπει να αφαιρέσεις προτού μαγειρέψεις τις πατάτες (και γιατί δεν έχουν ωραία γεύση και επειδή περιέχουν κάποιες δυνητικά επικίνδυνες ουσίες).

Καλαμπόκι: Παρότι στην πραγματικότητα δεν είναι λαχανικό, συνηθίζουμε να το αντιμετωπίζουμε ως τέτοιο, φυλάσσοντάς το στο ψυγείο. Η ψύξη δεν το επηρεάζει αρνητικά (αντιθέτως, μπορεί να παρατείνει τη φρεσκάδα του) όμως το ιδανικό είναι, για να το απολαύσεις στα καλύτερά του και να εξοικονομήσεις χώρο στο ψυγείο, να το κρατήσεις στον πάγκο της κουζίνας καταναλώνοντάς το μέσα σε μία με δύο μέρες.

Κεράσια, δαμάσκηνα και ροδάκινα: Όπως και οι ντομάτες, αυτά τα φρούτα αποκτούν μια δυσάρεστα λασπώδη υφή όταν μπαίνουν στο ψυγείο. Κράτησέ τα λοιπόν στον πάγκο της κουζίνας, για να τα απολαύσεις τραγανά και ζουμερά, και κατανάλωσέ τα το συντομότερο δυνατό.

Ανανάς: Από τη στιγμή που αγοράζεις έναν ανανά δεν συνεχίζει να ωριμάζει. Γι’ αυτό, διάλεξε έναν όσο το δυνατόν πιο ώριμο και κατανάλωσέ τον άμεσα. Αυτό σημαίνει επίσης ότι μπορείς να τον αφήσεις άνετα εκτός ψυγείου.

Πεπόνι: Το πρόβλημα με την συντήρησή του στην ψύξη είναι ότι οι εναλλαγές θερμοκρασίας μπορεί να σφίξουν τη σάρκα του, κάνοντάς την πιο σκληρή. Γι’ αυτό, αν σου αρέσει σε θερμοκρασία δωματίου και δεν το θέλεις παγωμένο σαν το καρπούζι, μπορείς να το διατηρήσεις στον πάγκο της κουζίνας φροντίζοντας να το καταναλώσεις σύντομα.

empty alt

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε.

Η καλή γεύση είναι αποτέλεσμα του τρόπου που σκεφτόμαστε. Η κουζίνα μου μπορεί να οριστεί ως απόρροια μιας σκέψης που προσπαθεί να ανακαλύψει το νόημα της μαγειρικής τέχνης στη βαθιά συμπύκνωση των αρωμάτων και των γεύσεων.
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Ποια διαφορά έχει η σαμπάνια από τον αφρώδη οίνο;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Καιρός για…frozen yogurt

Οι θερμοκρασίες της άνοιξης ανεβαίνουν όπως ανεβαίνει κι η διάθεση μικρών και μεγάλων για παγωτό ή παγωμένο γιαούρτι.
empty alt

Δροσερή απόλαυση με κρύες σούπες

Ξέχνα ό,τι ήξερες η σούπα δεν τρώγεται μόνο καυτή και δεν είναι μόνο για τον χειμώνα! Δροσερές, ανάλαφρες και απολαυστικές – οι κρύες σούπες είναι το καλοκαιρινό must.
empty alt

Πώς να φτιάξεις σπιτικό χαλβά

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]
empty alt

Σαλάτα-ντιπ γουακαμόλε με μπέικον

Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο γουακαμόλε είναι το πόσο ευέλικτο είναι και το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στις ορέξεις μας αλλά και στην πείνα μας.
Back To Top