Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι επιλέγουν το λεγόμενο βιγκανισμό, την αποχή δηλαδή από όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ακόμα και από το μέλι! Το 2016, μάλιστα, διοργανώθηκε στη χώρα μας το πρώτο θεματικό φεστιβάλ Vegan Life Festival, φέρνοντας περισσότερους σε επαφή με το vegan τρόπο ζωής.

Ωστόσο ακόμα και οι πιο φανατικοί… κρεατοφάγοι μπαίνουν σε μια διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μετά τις γιορτινές κραιπάλες, επενδύοντας σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές τροφές φυτικής προέλευσης. Έτσι, αυτό το Σαββατοκύριακο το timing είναι ιδανικό για να απολαύσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου ένα χορτοφαγικό μενού που εκμεταλλεύεται τους θησαυρούς της εποχής. Οι παρακάτω προτάσεις προέρχονται από το βιβλίο «Χορτοφαγία. Συνταγές όλο φρεσκάδα»:

Μανιταροσαλάτα με μυρωδικά

Για 4 μερίδες

400 γρ. μανιτάρια πορτσίνι
80 ml λάδι
1 κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
300 γρ. τομάτες
3 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
1 ματσάκι ραπανάκια
1 ματσάκι λεβιστικό
1 ματσάκι μυρώνια
½ ματσάκι σχοινόπρασο
1 ματσάκι κάρδαμο

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε 2 κ.σ. λάδι σε τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τα μανιτάρια για 7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστεί για 3 λεπτά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Αδειάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2. Πλένουμε τις τομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στα μανιτάρια. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, χτυπώντας το μπαλσάμικο με το υπόλοιπο λάδι, το μέλι και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις τομάτες και τα μανιτάρια με τη μισή ποσότητα του ντρέσινγκ και αφήνουμε τη σαλάτα για 20 λεπτά να τραβήξει.

3. Πλένουμε τα ραπανάκια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Πλένουμε τα μυρωδικά, τα τινάζουμε να στεγνώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το σχοινόπρασο σε ροδέλες. Ξεπλένουμε το κάρδαμο και χωρίζουμε τις κορυφές από τα κοτσάνια.

4. Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με τα ραπανάκια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και αναμειγνύουμε με τις τομάτες και με τα μανιτάρια.

mushrooms

Αφράτη πατατόσουπα

Για 4 μερίδες

500 γρ. πατάτες
Λαχανικά για χορτόσουπα ( 1 κλων. μαϊντανός, 1 καρότο, 1 πράσο, 1 κλων. σέλινο)
1 κρεμμύδι
40 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
800 ml ζωμός λαχανικών
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 κ.σ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά για τη σούπα, τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σοτάρουμε τα λαχανικά στο μισό βούτυρο και προσθέτουμε τη μαντζουράνα.

2. Περιχύνουμε με το ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Παράλληλα, τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

3. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

4. Πολτοποιούμε τη σούπα. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, και την αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να σφίξει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη σαντιγί. Σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με μανιτάρια και μυρώνια.

Κις με κόκκινο λάχανο και τυρί

Για 4-6 μερίδες

100 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. κουάρκ ή ρικότα
100 γρ. βούτυρο
Περ. 300 γρ. κόκκινο λάχανο
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
200 ml ζωμός λαχανικών
Λίγη ζάχαρη
2 τριμμένα γαρίφαλα
50 γρ. ηλιόσποροι
4 κλωνάρια θυμάρι
100 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
2 αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. κατσικίσιο ανθότυρο
Ελαιόλαδο
Λάδι, για το πυρέξ

Εκτέλεση

1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το κουάρκ και 70 γρ. βούτυρο, μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Την ανοίγουμε σε φύλλο και τη στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα για τάρτες ή σε κουμπωτή φόρμα. Την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

2. Καθαρίζουμε το κόκκινο λάχανο, το πλένουμε και το κόβουμε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε στο υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέτουμε το λάχανο και σβήνουμε με το ξίδι και το ζωμό λαχανικών. Νοστιμίζουμε με ζάχαρη και τριμμένο γαρίφαλο. Σιγοβράζουμε το λάχανο για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, το αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

3. Καβουρντίζουμε τους ηλιόσπορους σε αλάδωτο τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά. Πλένουμε το θυμάρι, το τινάζουμε να στεγνώσει και χωρίζουμε τα φύλλα από τα κλωνάρια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τα αβγά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

4. Μοιράζουμε το κρύο λάχανο πάνω στο φύλλο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τρίμματα από το κατσικίσιο ανθότυρο, ηλιόσπορους και μυρωδικά. Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήνουμε το κις στο φούρνο για 30 λεπτά να ροδίσει. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Shredded red cabbage in clay bowl on black background. Vegetarian healthy food. Top view

Κεφτεδάκια από κεχρί με λαχανικά

Για 4-6 μερίδες

2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 πράσα
4 κ.σ. βούτυρο
240 γρ. κεχρί
500 ml ζωμός λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
4 αβγά
Τριμμένη φρυγανιά
2 ματσάκια ψιλοκομμένος άνηθος
Φυτικό λίπος, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο. Καθαρίζουμε και πλένουμε το πράσο. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πλένουμε το κεχρί και το σουρώνουμε να στραγγίσει. Το ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

2. Περιχύνουμε προσεκτικά με το ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη μαντζουράνα. Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά αφήνοντας το μείγμα για άλλα 20 λεπτά πάνω στο μάτι. Προσθέτουμε τα αβγά, ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν με το μείγμα.

3. Αν χριεαστεί, δένουμε το μείγμα του κεχριού με τριμμένη φρυγανιά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον άνηθο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν.

empty alt

Νηστεία: Πόσο καλό μας κάνει αν διαρκέσει μόνο λίγες μέρες;

Πολλοί από εμάς, αποφασίζουμε να νηστέψουμε μόνο τη Μεγάλη Βδομάδα- κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να τρώνε κανονικά κρέας, και δικαίωμα του καθενός να βιώσει με τον δικό του τρόπο τη Μεγάλη Εβδομάδα.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα το δικό σου μούσλι

Το μούσλι είναι ένα από τα ιδανικά γεύματα για πρωινό, σε συνδυασμό με κρύο γάλα, γιαούρτι, αλλά ακόμα και σκέτο.
empty alt

Δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε: 8 τέλεια μέρη για παγωτό σε όλη την Ελλάδα

Αν το καλοκαίρι ήταν γλύκισμα, θα ήταν παγωτό χωνάκι. Σε αυτά τα σημεία θα το απολαύσεις μέχρι την τελευταία κουταλιά.
empty alt

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.
empty alt

Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου. Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
empty alt

Ταξίδι στην Ινδονησία με noodle κοτόσουπα λαχανικών

Παρόλο που στην ελληνική κουζίνα έχουμε συνδέσει τις σούπες με το να είναι κάποιος άρρωστος ή έστω αδιάθετος, η αλήθεια είναι ότι λίγα φαγητά προσφέρουν το comfort εφέ που αναζητάς τα κρύα βράδια όσο μια ωραία και γευστική σούπα.
empty alt

Τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού

Οι τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού είναι εξαιρετικά εθιστικές και είναι απολαυστικές! Είναι σαν μια χορτοφαγική εκδοχή ποπ κορν κοτόπουλου και έχουν υπέροχη γεύση με λίγη καυτερή σάλτσα ή κέτσαπ στο πλάι ή ντιπ γιαουρτιού.
empty alt

Η καλύτερη και πιο καλοκαιρινή σαλάτα κοτόπουλου

Μια σαλάτα που χωράει τα πάντα και σε χορταίνει απολαυστικά!
Back To Top