Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι επιλέγουν το λεγόμενο βιγκανισμό, την αποχή δηλαδή από όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ακόμα και από το μέλι! Το 2016, μάλιστα, διοργανώθηκε στη χώρα μας το πρώτο θεματικό φεστιβάλ Vegan Life Festival, φέρνοντας περισσότερους σε επαφή με το vegan τρόπο ζωής.

Ωστόσο ακόμα και οι πιο φανατικοί… κρεατοφάγοι μπαίνουν σε μια διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μετά τις γιορτινές κραιπάλες, επενδύοντας σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές τροφές φυτικής προέλευσης. Έτσι, αυτό το Σαββατοκύριακο το timing είναι ιδανικό για να απολαύσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου ένα χορτοφαγικό μενού που εκμεταλλεύεται τους θησαυρούς της εποχής. Οι παρακάτω προτάσεις προέρχονται από το βιβλίο «Χορτοφαγία. Συνταγές όλο φρεσκάδα»:

Μανιταροσαλάτα με μυρωδικά

Για 4 μερίδες

400 γρ. μανιτάρια πορτσίνι
80 ml λάδι
1 κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
300 γρ. τομάτες
3 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
1 ματσάκι ραπανάκια
1 ματσάκι λεβιστικό
1 ματσάκι μυρώνια
½ ματσάκι σχοινόπρασο
1 ματσάκι κάρδαμο

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε 2 κ.σ. λάδι σε τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τα μανιτάρια για 7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστεί για 3 λεπτά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Αδειάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2. Πλένουμε τις τομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στα μανιτάρια. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, χτυπώντας το μπαλσάμικο με το υπόλοιπο λάδι, το μέλι και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις τομάτες και τα μανιτάρια με τη μισή ποσότητα του ντρέσινγκ και αφήνουμε τη σαλάτα για 20 λεπτά να τραβήξει.

3. Πλένουμε τα ραπανάκια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Πλένουμε τα μυρωδικά, τα τινάζουμε να στεγνώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το σχοινόπρασο σε ροδέλες. Ξεπλένουμε το κάρδαμο και χωρίζουμε τις κορυφές από τα κοτσάνια.

4. Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με τα ραπανάκια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και αναμειγνύουμε με τις τομάτες και με τα μανιτάρια.

mushrooms

Αφράτη πατατόσουπα

Για 4 μερίδες

500 γρ. πατάτες
Λαχανικά για χορτόσουπα ( 1 κλων. μαϊντανός, 1 καρότο, 1 πράσο, 1 κλων. σέλινο)
1 κρεμμύδι
40 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
800 ml ζωμός λαχανικών
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 κ.σ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά για τη σούπα, τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σοτάρουμε τα λαχανικά στο μισό βούτυρο και προσθέτουμε τη μαντζουράνα.

2. Περιχύνουμε με το ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Παράλληλα, τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

3. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

4. Πολτοποιούμε τη σούπα. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, και την αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να σφίξει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη σαντιγί. Σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με μανιτάρια και μυρώνια.

Κις με κόκκινο λάχανο και τυρί

Για 4-6 μερίδες

100 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. κουάρκ ή ρικότα
100 γρ. βούτυρο
Περ. 300 γρ. κόκκινο λάχανο
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
200 ml ζωμός λαχανικών
Λίγη ζάχαρη
2 τριμμένα γαρίφαλα
50 γρ. ηλιόσποροι
4 κλωνάρια θυμάρι
100 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
2 αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. κατσικίσιο ανθότυρο
Ελαιόλαδο
Λάδι, για το πυρέξ

Εκτέλεση

1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το κουάρκ και 70 γρ. βούτυρο, μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Την ανοίγουμε σε φύλλο και τη στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα για τάρτες ή σε κουμπωτή φόρμα. Την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

2. Καθαρίζουμε το κόκκινο λάχανο, το πλένουμε και το κόβουμε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε στο υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέτουμε το λάχανο και σβήνουμε με το ξίδι και το ζωμό λαχανικών. Νοστιμίζουμε με ζάχαρη και τριμμένο γαρίφαλο. Σιγοβράζουμε το λάχανο για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, το αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

3. Καβουρντίζουμε τους ηλιόσπορους σε αλάδωτο τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά. Πλένουμε το θυμάρι, το τινάζουμε να στεγνώσει και χωρίζουμε τα φύλλα από τα κλωνάρια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τα αβγά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

4. Μοιράζουμε το κρύο λάχανο πάνω στο φύλλο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τρίμματα από το κατσικίσιο ανθότυρο, ηλιόσπορους και μυρωδικά. Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήνουμε το κις στο φούρνο για 30 λεπτά να ροδίσει. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Shredded red cabbage in clay bowl on black background. Vegetarian healthy food. Top view

Κεφτεδάκια από κεχρί με λαχανικά

Για 4-6 μερίδες

2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 πράσα
4 κ.σ. βούτυρο
240 γρ. κεχρί
500 ml ζωμός λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
4 αβγά
Τριμμένη φρυγανιά
2 ματσάκια ψιλοκομμένος άνηθος
Φυτικό λίπος, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο. Καθαρίζουμε και πλένουμε το πράσο. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πλένουμε το κεχρί και το σουρώνουμε να στραγγίσει. Το ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

2. Περιχύνουμε προσεκτικά με το ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη μαντζουράνα. Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά αφήνοντας το μείγμα για άλλα 20 λεπτά πάνω στο μάτι. Προσθέτουμε τα αβγά, ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν με το μείγμα.

3. Αν χριεαστεί, δένουμε το μείγμα του κεχριού με τριμμένη φρυγανιά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον άνηθο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν.

empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Βρώσιμο γκλίτερ: πόσο ασφαλής είναι η νέα τάση στο Instagram;

Μια από τις πιο δυνατές αλλά και αμφιλεγόμενες τάσεις του 2018; Το βρώσιμο γκλίτερ, που διακοσμεί τα πάντα, από μπισκότα μέχρι πίτσες! Μπορούμε όμως να την υιοθετήσουμε άφοβα; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
empty alt

Smoothies με ανανά, εξωτικό άρωμα με φουλ πολύτιμα συστατικά

Τα φρούτα ταιριάζουν εύκολα με ποικιλία τροφών που περιέχουν πολύτιμα συστατικά και όταν συνδυάζονται δημιουργούν απολαυστικά smoothies που σου προσφέρουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στο μάξιμουμ!   Πράσινο smoothie ανανά Χρησιμοποίησε ώριμες μπανάνες συνδυάζοντας με κρεμώδες στραγγιστό γιαούρτι, σπανάκι και...
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Άλλος ένας Χρυσός Σκούφος για τον Έκτορα Μποτρίνι και το «Etrusco»

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ […]
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
Back To Top