Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή τους).

Τι μπορείς να κάνεις όμως αν σου περισσέψει μισό μήλο π.χ. από τη φρουτόκρεμα του μωρού σου ή να ετοιμάζεσαι να σερβίρεις φέτες μήλου ως επιδόρπιο στους καλεσμένους σου; Ας δούμε καταρχήν τι προκαλεί τον αποχρωματισμό της σάρκας του φρούτου.

Όπως εξηγεί ο Harold McGee στο βιβλίο του On Food and Cooking, αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην αντίδραση ενός ενζύμου του μήλου στο οξυγόνο. Για να το εμποδίσουμε, μπορούμε να προσθέσουμε κάποιο όξινο συστατικό, που θα επιβραδύνει την παραπάνω διαδικασία, καθυστερώντας το μαύρισμα του φρούτου.

1. Ρίξε χυμό λεμονιού. «Η πιο απλή μέθοδος για να εμποδίσουμε το μαύρισμα είναι να περιχύσουμε τη σάρκα με χυμό λεμονιού», γράφει ο McGee, για να προσθέσει ότι «τα ένοχα για το μαύρισμα ένζυμα ενεργούν πολύ αργά σε όξινες συνθήκες». Το μεγαλύτερο μειονέκτημα αυτής της τεχνικής; Το μήλο θα γίνει πιο ξινό!

2. Χρησιμοποίησε μέλι και νερό. Αν αναζητάς έναν ελαφρώς πιο γλυκό τρόπο, δοκίμασε να βυθίσεις τις φέτες μήλου σε ένα μείγμα από μέλι και νερό. Σύμφωνα με το Cook’s Illustrated, αρκούν δύο κουταλιές της σούπας μέλι σε ένα φλιτζάνι νερό ώστε η φρεσκάδα του φρούτου να διατηρηθεί για περίπου 24 ώρες. Κι αυτό χάρη σε μια ουσία του μελιού που επίσης εμποδίζει τη δράση των ένοχων ενζύμων.

3. Επιστράτευσε χυμό ανανά. Είναι ένας ακόμα γλυκός τρόπος να προστατεύσεις τη «νεανική» όψη του μήλου. Ρίξε μία κουταλιά της σούπας χυμό ανανά σε ένα φλιτζάνι νερό και βύθισε τις φέτες του μήλου στο μείγμα για περίπου πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, μπορείς να τις διατηρήσεις σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς.

4. Φτιάξε σάλτσα μήλου. Αντί να προσπαθήσεις να διατηρήσεις τις φέτες του μήλου που θα περισσέψουν, χρησιμοποίησέ τις σε μια σπιτική applesauce με την οποία μπορείς να συνοδεύσεις τηγανίτες, βάφλες και άλλα γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Έτσι, τίποτα δεν θα πάει χαμένο!

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Να γιατί πρέπει να πίνεις ένα καφέ πριν το γυμναστήριο

Αν είσαι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη το πρωί πριν πιούν τουλάχιστον μία κούπα καφέ, γνωρίζεις ήδη τη διεγερτική δύναμη του ροφήματος αυτού.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Η διατροφή που διατηρεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε άριστη φυσική κατάσταση

Κι ενώ σε ηλικία 35 ετών ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έμπαινε λογικά στα λυκόφως της καριέρας του, η άριστη φυσική του κατάσταση μέσα και έξω από το γήπεδο τον βοηθά να συνεχίζει τις μεγάλες επιτυχίες με τη Γιουβέντους, με την οποία ήδη διανύει την τρίτη σεζόν.
empty alt

Το λευκό ταιριάζει στην πίτσα!

Αν για σένα πίτσα σημαίνει οπωσδήποτε και σάλτσα ντομάτας, σου έχουμε μια εκδοχή λευκή πίτσας που θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τις απόψεις σου.
empty alt

Mamma mia: συνταγή για την καλύτερη σαλάτα ζυμαρικών

Εύκολη, χορταστική, μια σαλάτα σκέτη απόλαυση
Back To Top