Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα. Αν διανύεις περίοδο νηστείας, διάβασε 6 συνταγές που προέρχονται από μοναστήρια στην Κρήτη και την Πάτμο.
1.Η σούπα του νηστευτή
Υλικά
100 γραμμ. πλιγούρι
100 γραμμ. φασόλια
100 γραμμ. ρεβίθια
2 καρότα
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ρίζες σέλινο
2 σκελίδες σκόρδο
10 περίπου ελιές
Αλάτι και πιπέρι

Βάζουμε τα όσπρια να μουσκέψουν από το βράδυ.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τα ρεβίθια και τα φασόλια να βράσουν με σκεπασμένη την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά. Έπειτα από 1 ώρα, προσθέτουμε τα λαχανικά κομμένα σε μικρά κομμάτια και τελευταίο το πλιγούρι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν όλα μαζί, μέχρι να είναι έτοιμα. Προσθέτουμε τις ελιές στο τέλος, ίσα να πάρουν μια βράση.

2.Ταχινόσουπα
Υλικά
1 φλιτζάνι αρακάς
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι καρότο, κομμένο σε κυβάκια
4 κολοκύθια, κομμένα σε κυβάκια
Μαϊντανός
2 φλιτζανάκια του καφέ ψιλό κριθαράκι
2/3 του φλιτζανιού ταχίνι

Βράζουμε τα υλικά μας, αλατοπιπερώνοντάς τα, και αφού βράσουν, υπάρχουν δύο επιλογές. Είτε να τα αφήσουμε κομματάκια ή να τα πολτοποιήσουμε σε πουρέ. Αραιώνουμε με λίγο νερό, αν έχει βγει πηχτή η σούπα μας, και προσθέτουμε το κριθαράκι. Στο τέλος θα προσθέσουμε το ταχίνι χτυπημένο με λεμόνι έως ότου ασπρίσει. Αν δεν νηστεύουμε, μπορούμε να βάλουμε και λίγο ελαιόλαδο.

3.Πατάτες στιφάδο
Υλικά
1 κιλό πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
1/2 κιλό κρεμμύδια για στιφάδο
2 ώριμες ντομάτες
1 κουταλάκι ντοματοπελτές
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
2-3 δαφνόφυλλα
1 σφηνάκι καλό ξίδι

Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι που δίνει τη μυρωδιά. Ρίχνουμε τις πατάτες, σβήνουμε με το ξίδι και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, την ντομάτα και τον ντοματοπελτέ. Κλείνουμε την κατσαρόλα και το σιγοψήνουμε. Προς το τέλος ρίχνουμε τα φυλλαράκια της δάφνης. Μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

4.Γιουβέτσι νηστίσιμο
Υλικά
1/2 κιλό πράσα
1/2 κιλό πατάτες
Ελαιόλαδο
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο
4 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε τα πράσα σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Βγάζουμε τα πράσα και τα τοποθετούμε σε ένα πήλινο σκεύος. Στο ίδιο λάδι θα τσιγαρίσουμε τις πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια. Τις βάζουμε και αυτές στο πήλινο σκεύος. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και ρίχνουμε περίπου ένα λίτρο νερό αλατισμένο, το θυμάρι ή το δεντρολίβανο και το πιπέρι. Ψήνουμε στους 180°C, περίπου για 30-45 λεπτά.

5.Φακοσαλάτα με πλιγούρι
Υλικά
2 φλιτζάνια βρασμένες φακές
1 φλιτζάνι μουσκεμένο πλιγούρι
Φρέσκο κόλιανδρο
Ντομάτα σε κυβάκια
Κολοκυθάκια σε κυβάκια
Άνηθος
Λίγη γλιστρίδα (αν είναι η εποχή) ή ρόκα ή σπανάκι
Χυμός λεμόνι
Λίγο αρωματικό ξίδι ή μπαλσάμικο

Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ και αλατίζουμε ανάλογα. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά και λαχανικά, στη συνέχεια ελαιόλαδο, λεμόνι και ξίδι και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά.

6.Το φακόρυζο του πατέρα Ευγένιου
(Συνταγή από την Πάτμο)
Υλικά
250 γραμμ. φάκες
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 ολόκληρο κρεμμύδι
2-3 δαφνόφυλλα
1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
1-2 φέτες λεμόνι
Αλάτι και πιπέρι
2 κουταλιές ξίδι
120 γραμμ. ρύζι για πιλάφι
1 φλιτζάνι νερό
Ελαιόλαδο (ή όχι, αν είναι μέρα αυστηρής νηστείας)

Εύκολο φαγητό αν έχετε περίσσευμα από φακές της προηγούμενης μέρας. Αλλιώς, πάμε τη συνταγή:
Πλένουμε και βάζουμε τις φακές για βράσιμο. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το ρύζι και αφήνουμε, μέχρι να ψηθούν τελείως. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε το λάδι και ένα φλιτζάνι νερό, αν η φακή δεν είναι ήδη σούπα.
Τώρα είναι η ώρα για το ρύζι, που το προσθέτουμε στην κατσαρόλα και ψήνουμε, μέχρι να το θεωρήσουμε έτοιμο. Άλλος το θέλει λαπά και άλλος να κρατάει λίγο, όπως εγώ. Περί ορέξεως…
Το φαγητό τις «καλές μέρες», τις μη νηστίσιμες δηλαδή, συνοδεύεται από τυρί φέτα. Αλλιώς με ελιές ή τουρσί. Τρώγεται και κρύο, αντί σαλάτας.

Πηγή: «Το τραπέζι του Θεού», Μαίρης Σπυριδογιαννάκη, Οξύ (υπό έκδοση)

 

photo credit: funkycook

empty alt

Τα τυριά της Λήμνου

H Λήμνος, ο σιτοβολόνας της Αθήνας τους κλασικούς χρόνους της Αρχαιότητας, το πεδινότερο νησί του Αιγαίου, χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και για τη μεγάλη παράδοση που έχει στην παρασκευή τυριών, που είναι φημισμένα για την ποιότητα παρασκευής και τη...
empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

5 τροφές που δεν πρέπει να βάζεις στο ψυγείο

Διανύουμε μια εποχή που είναι πραγματικά αμαρτία και πληγή για την τσέπη και το περιβάλλον μας να πετάμε τρόφιμα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Το στοιχείο της διατροφής που προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας

Στην εγκυμοσύνη ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, καθώς θεωρείται ότι προλαμβάνει τις συσπάσεις της μήτρας.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Γεμιστές πιπεριές με κρεμώδες κοτόπουλο

Οι πιπεριές είναι ένα υλικό εύκολο και αγαπημένο. Το βρίσκεις σε άπειρες εκδοχές και συνταγές. Οι γεμιστές πιπεριές ανήκουν στην κορυφή των επιλογών μας.
empty alt

Μερικά εκπληκτικά οφέλη των ροδάκινων στην υγεία και τη διατροφή σου

Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά φρούτα με θολή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα.
Back To Top