Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού.

Το πιλάφι όταν δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να βγει άνοστο, μονότονο, νοσοκομειακό. Αν όμως ξέρεις πώς φτιάχνεται, μπορεί να αναδειχθεί ακόμα και στον πρωταγωνιστή ενός τραπεζιού. Κάνε την αρχή, ακολουθώντας τα παρακάτω tips.

1. Σοτάρισε τις αρωματικές ύλες. Γιατί το πιλάφι είναι πιο αρωματικό από το απλό ρύζι στον ατμό; Το μυστικό κρύβεται στα αρωματικά συστατικά που χρησιμοποιούνται, όπως το ξερό ή φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Ξεκίνησε λοιπόν σοτάροντας περίπου ¾ φλιτζ. αρωματικές ύλες (πάντα κρεμμύδι, συν ό,τι άλλο υπάρχει στην κουζίνα σου), σε ελαιόλαδο ή ανάλατο βούτυρο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι.

2. Ώρα για το ρύζι. Μόλις η βάση είναι έτοιμη, πρόσθεσε στο αρωματικό μείγμα 1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι, όπως bonnet, νυχάκι ή ακόμα και μπασμάτι. Άφησέ το για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να γίνεται διάφανο και να απελευθερώνει τα αρώματά του.

3. Ενίσχυσε τη γεύση με μπαχαρικά ή ζωμό. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο απλό ρύζι και ένα νόστιμο πιλάφι είναι το υγρό όπου μαγειρεύτηκε. Υπάρχουν δύο τρόποι να προσθέσεις γεύση στο νερό όπου βράζει. Είτε χρησιμοποιώντας, αντί για σκέτο νερό, κάποιο ζωμό κρέατος ή θαλασσινών, είτε ρίχνοντας στο νερό μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, κύμινο, κανέλα ή κάρι. Μην το παρακάνεις με την ποικιλία και τις ποσότητες των μπαχαρικών όμως. Το ζητούμενο είναι να δώσεις, μεν, άρωμα στο ρύζι σου, αλλά χωρίς τα μπαχαρικά να επισκιάσουν τις άλλες γεύσεις.

4. Βράσε το ρύζι. Ανεξαρτήτως από τη μέθοδο που θα επιλέξεις για να δώσεις γεύση, άφησε το ρύζι να πάρει μια βράση και μετά χαμήλωσε τη φωτιά. Σκέπασέ το και άφησε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 12-15 λεπτά, μέχρι να πιει το νερό του.

5. Άφησέ το να ξεκουραστεί. Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακάτεψε το ρύζι με ένα πιρούνι για να αφρατέψει. Κάλυψε το σκεύος με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και άφησέ το για 5 λεπτά. Η πετσέτα θα απορροφήσει την υγρασία, ώστε το ρύζι να παραμείνει αφράτο και νόστιμο χωρίς να λασπώσει.

6. Ολοκλήρωσε με τη γαρνιτούρα. Πρόσθεσε από πάνω 2 κ.σ. φρέσκα βότανα (π.χ. κόλιανδρο, μαϊντανό ή δυόσμο), για έξτρα χρώμα και άρωμα και, αν θέλεις, συμπλήρωσε το πιάτο με λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα, φιστίκια ή πεκάν), που θα το κάνουν ελαφρώς τραγανό. Αν θέλεις να δώσεις στη γεύση μια γλυκιά διάσταση, ολοκλήρωσε τη γαρνιτούρα με λίγες σταφίδες.

empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Γιατί παραψήθηκε το φαγητό στο φούρνο;

Αν σου συμβαίνει συχνά να παραψήνεται το φαγητό στο φούρνο, ίσως φταίει το ταψί σου. Κι αυτό γιατί τα σκουρόχρωμα ταψιά απορροφούν περισσότερη θερμότητα από τα ανοιχτόχρωμα, με αποτέλεσμα π.
empty alt

Τα μυστικά για να ετοιμάσεις ένα τέλειο γεύμα στο κάμπινγκ

Αν αποφασίσεις να κάνεις κάμπινγκ αλλά δεν είσαι οργανωμένος, μπορεί να καταλήξεις να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για φαγητό έξω από ό,τι αν νοίκιαζες δωμάτιο.
empty alt

Τα sos της γεύσης: πότε λήγουν τα μπαχαρικά;

Είτε σου αρέσει απλώς να μαγειρεύεις είτε είσαι έμπειρος σεφ, θα γνωρίζεις ήδη ότι η σωστή χρήση των μπαχαρικών είναι ένα από τα μυστικά για να βελτιώσεις και να αναδείξεις τη γεύση των πιάτων σου.
empty alt

Φθινοπωρινό ριζότο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.
empty alt

Κις με σπανάκι και μανιτάρια

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.
empty alt

Ζυμαρικά με κρεμώδες πέστο λεμόνι-σπανάκι

Σπανάκι και ζυμαρικά, ένας υπέροχα γευστικός συνδυασμός
Back To Top