Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».

Αργά ή γρήγορα όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να μαγειρέψουν μόνα τους, αφού φυσικά έχουν περάσει πολλές ώρες στο πλάι της μαμάς και του μπαμπά παρακολουθώντας τους στη διαδικασία προετοιμασίας ενός γεύματος και έχουν «πάρει το κολάι».

Το Σαββατοκύριακο είναι μια ιδανική ευκαιρία να εκπαιδεύσεις τους μικρούς σου σεφ, αναθέτοντάς τους εργασίες στην κουζίνα, ανάλογες προς την ηλικία τους, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να γίνουν δημιουργικοί, να διασκεδάσουν και, με λίγη καλή τύχη, να ετοιμάσουν το πρώτο τους γεύμα! Σε αυτό θα σε βοηθήσει ο παρακάτω οδηγός, με στοιχεία από το Epicurious.com:

meal

Μαγειρεύοντας με τα παιδιά: οι βασικοί κανόνες

-Αρχικά δείξε τους βήμα βήμα όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Κανένα μεγάλο παιδί και κανένας έφηβος δεν είναι σε θέση να μαγειρέψει αν δεν σε έχει παρακολουθήσει πρώτα στενά σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας ενός γεύματος, από το πλύσιμο και το κόψιμο των λαχανικών μέχρι το σοτάρισμα των υλικών και το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

-Πρέπει να είναι σε θέση να χειρίζονται με απόλυτη ασφάλεια το σχετικό εξοπλισμό. Για παράδειγμα, να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μούλτι ή την τοστιέρα σε μικρότερες ηλικίες και το φούρνο σε μεγαλύτερες ηλικίες. Πρέπει επίσης να μπορούν να κρατήσουν και να χρησιμοποιήσουν ένα μαχαίρι χωρίς κίνδυνο, ακόμα και αν πρόκειται για ένα σχετικά ακίνδυνο μαχαίρι τσαγιού, με την ελάχιστα κοφτερή λεπίδα.

-Η μύηση των παιδιών στη μαγειρική αρχίζει με γεύματα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα. Είναι πιο απλά και, φυσικά, λιγότερο επικίνδυνα, καθώς δεν προϋποθέτουν το χειρισμό της συσκευής της κουζίνας, ούτε μιας καυτής κατσαρόλας.

-Καλό είναι να έχουν δίπλα τους τη συνταγή. Ακόμα και ένας ενήλικας έμπειρος στη μαγειρική νιώθει κάποιες φορές την ανάγκη να ανατρέξει σε γραπτές οδηγίες. Πόσο μάλλον ένα παιδί, που δεν έχει ούτε την τεχνογνωσία αλλά ούτε και αρκετή εμπιστοσύνη στις ικανότητές του. Γι’ αυτό, αν πρόκειται να λείψεις από το σπίτι για ώρες και αναθέσεις στο έφηβο παιδί σου να μαγειρέψει, γράψε του σε ένα χαρτί τη συνταγή με κάθε λεπτομέρεια, χωρίς να παραλείπεις ακόμα και οδηγίες που εσύ θεωρείς αυτονόητες.

Ιδέες για συνταγές που μπορούν να ετοιμάσουν τα παιδιά

1. Σμούθι: Ακόμα και ένα παιδί  στην προεφηβεία είναι σε θέση να χειριστεί το μπλέντερ για να χτυπήσει τα υλικά ενός σμούθι, όπως μήλο, γάλα, μπανάνα και κανέλα ή ταχίνι, μπανάνα, βρόμη, κακάο, γάλα και λίγο μέλι.

2. Σάλτσες και ντιπ: Όλα τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να φτιάξουν ένα απλό ντρέσινγκ, π.χ. από μέλι, μουστάρδα, ελαιόλαδο και λίγο χυμό λεμονιού. Τα παιδιά στην εφηβεία μπορεί είναι σε θέση να παρασκευάσουν μόνα τους λίγο πιο περίπλοκα συνοδευτικά, όπως σπιτικό τζατζίκι, τυροκαυτερή ή χούμους.

3. Σαλάτες: Έστω και αν τα παιδιά δεν χρησιμοποιούν ακόμα μαχαίρι, μπορούν να ανακατέψουν σε ένα μεγάλο δοχείο ολόκληρα φύλλα μαρουλιού π.χ. με ντοματίνια και να προσθέσουν ένα ντρέσινγκ που θα έχουν ετοιμάσει τα ίδια. Το μεγάλο ατού κάθε σαλάτας; Δεν χρειάζεται μαγείρεμα κανένα από τα υλικά της (εκτός, βέβαια, αν περιέχει τσιγαρισμένο μπέικον ή ψητό κοτόπουλο)!

4. Αυγό: Βραστό, τηγανιτό μάτι, ή ομελέτα, είναι από μόνο του ένα ολοκληρωμένο γεύμα, που ετοιμάζεται ακόμα και από ένα μεγάλο παιδί σε χρόνο ρεκόρ, αρκεί να του έχουμε διδάξει μερικούς βασικούς κανόνες. Επιπλέον, δύσκολα μπορεί κάποιος να κάνει τόσο μεγάλα λάθη στο μαγείρεμα του αυγού ώστε να το καταστήσει… μη βρώσιμο! Οπότε είναι μια σχετικά ασφαλής λύση για τις ώρες που το παιδί πεινάει αλλά δεν υπάρχει τίποτα έτοιμο στο σπίτι.

eggs
5. Τορτίγιες: Μια εναλλακτική λύση σχεδόν εξίσου εύκολη με τα σάντουιτς. Ακόμα και ένα παιδί μπορεί να απλώσει μια από αυτές τις μεξικανικές πιτούλες, να προσθέσει από πάνω τα υλικά της αρεσκείας του, να την τυλίξει και να τη φάει. Ένα παιδί στην εφηβεία μπορεί, επίσης, να την ψήσει για 1-2 λεπτά μαζί με λίγο τριμμένο τυρί στο φούρνο. Ανακάλυψε ιδέες για γέμιση σε τορτίγιες εδώ.

6. Ζυμαρικά: Από τη στιγμή που ένα παιδί είναι σε θέση να βράσει νερό σε μία κατσαρόλα, μπορεί να φτιάξει μια μακαρονάδα, την οποία θα συνοδεύσει με μια έτοιμη σάλτσα.

spaghetti

7. Stir-fry: Τα μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά, στα τελευταία χρόνια της εφηβείας, μπορούν να ρίξουν διάφορα υλικά στο γουόκ, π.χ. σε λάδι καρύδας ή σπορέλαιο, και να τα μαγειρέψουν για λίγη ώρα ανακατεύοντας συστηματικά και προσθέτοντας λίγη σόγια σος. Αυτή η ιδέα είναι πολύ πρακτική και γρήγορη και για τους ενήλικες που, απλά, κάποιες μέρες δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο στο μαγείρεμα.

empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
empty alt

Deep Dish Pizza – η σπιτική πίτσα… στο τηγάνι

Πιο εύκολη από ποτέ, αυτή η εκδοχή της θα σε ενθουσιάσει
empty alt

Γιορτές φαγητού από όλο τον κόσμο

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top