Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά. Ακολουθούν μερικοί μόνο από αυτούς, που υπόσχονται να μετατρέψουν την κουζίνα από… δωμάτιο πανικού σε εργαστήριο δημιουργικότητας και παιχνιδιού.

1. Διάβασε τη συνταγή δύο φορές προτού ξεκινήσεις. Και μετά πήγαινέ τη βήμα βήμα. Έτσι θα προετοιμαστείς εγκαίρως και κατάλληλα για όλα τα στάδιά της και θα βεβαιωθείς φυσικά ότι έχεις, πέρα από τα υλικά, και τον απαραίτητο εξοπλισμό.

2. Αράδιασε από την αρχή στον πάγκο σου όλα τα υλικά. Με αυτό τον τρόπο δεν θα βρεθείς στη δύσκολη θέση να διαπιστώσεις, στη διάρκεια μιας συνταγής ότι π.χ. μόλις σου τελείωσε το βούτυρο με το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να τσιγαρίσεις το κρεμμύδι. Επιπλέον, θα έχεις όλα τα υλικά σε απόσταση αναπνοής, για να μη χάνεις πολύτιμο χρόν κατά το μαγείρεμα ψάχνοντάς τα ή κατεβάζοντάς τα από το ψηλότερο ράφι. Τέλος, κάνοντας αυτή την προεργασία θα είσαι σίγουρος ότι δεν θα ξεχάσεις να προσθέσεις κάτι στο φαγητό σου!

3. Μη φοβάσαι να πειραματιστείς. Είτε το πείραμα γίνεται για τη χαρά της δημιουργικότητας είτε από ανάγκη (επειδή π.χ. σου τελείωσε το κονιάκ και πρέπει να σβήσεις το κρέας με άλλο οινοπνευματώδες). Τα καλά νέα είναι ότι τουλάχιστον στη μαγειρική (αν όχι στη ζαχαροπλαστική), ακόμα και αν το πείραμα αποτύχει, τα περισσότερα λάθη είναι στη χειρότερη περίπτωση βρώσιμα. Αν πάλι πετύχει, μπορεί να απογειώσει ένα πιάτο σου.

4. Καρύκευσε με γενναιοδωρία. Ειδικά τα φρέσκα μυρωδικά, που προστίθενται στο τέλος του μαγειρέματος, θα δώσουν επιπλέον βάθος σε ένα πιάτο. Φρόντισε επίσης να έχεις πάντα μερικά λεμόνια στο σπίτι, για να νοστιμίσεις το ψάρι, το ψητό κρέας, τις σαλάτες, ακόμα και μερικές σάλτσες ζυμαρικών.

5. Ζήσε το «τώρα» και απόλαυσε κάθε στάδιο της προετοιμασίας. Προσπάθησε να μη μαγειρεύεις κάτω από πίεση χρόνου και να αδειάσεις το μυαλό σου από οποιαδήποτε άλλη σκέψη την ώρα της προετοιμασίας ενός γεύματος, για να την απολαύσεις αληθινά.

6. Επένδυσε σε καλό εξοπλισμό κουζίνας. Κι αυτό αφορά όλα τα βασικά είδη της, από το σετ των μαχαιριών μέχρι τη συσκευή της κουζίνας. Ένα σετ μαχαιριών που δεν είναι καλής ποιότητας θα σε δυσκολέψει απίστευτα στο κόψιμο και την προετοιμασία του φαγητού, ενώ ένας φούρνος που δεν ψήνει ομοιόμορφα θα σαμποτάρει όλες τις προσπάθειές σου να φτιάξεις κέικ. Όσο «σφιχτός» λοιπόν κι αν είναι ο προϋπολογισμός σου, καλύτερα να κάνεις περικοπές από άλλα έξοδα του σπιτιού.

7. Στις σπιτικές γιορτές, πόνταρε σε απλές λύσεις. Μαγείρεψε δοκιμασμένες συνταγές και ετοίμασε απλά σνακ. Έτσι, θα αποφύγεις τα δυσάρεστα απρόοπτα, θα ικανοποιήσεις τον ουρανίσκο και των πιο απαιτητικών καλεσμένων σου και θα τους υποδεχτείς στο σπίτι σου όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστος και χαλαρός.

empty alt

Σας εκνευρίζει όταν οι άλλοι μασάνε με θόρυβο; Υπάρχει λόγος!

Εκνευρίζεστε στα όρια της οργής ή αηδιάζετε όταν κάποιος που κάθεται δίπλα σας μασάει; Σας ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι όταν παίζει κάποιος το στυλό του; Όχι δεν είστε παράξενος, ούτε ο μόνος που νιώθει έτσι.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο

Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

5 συνταγές για φαγητά και σνακ που μπορείς να ετοιμάσεις από πριν για τις διακοπές

Ακολούθησε αυτά τα tips ώστε να μην περάσεις ώρες πάνω από κατσαρόλες τις λιγοστές και πολύτιμες ημέρες των διακοπών σου.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Γίναμε σάντουιτς

Μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο γραφείο. Είναι ο τέλεια γευστικός συνοδός για εκδρομή ή πικνίκ.
Back To Top