Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.

Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς. Πώς όμως θα περιορίσεις τη σπατάλη των τροφίμων, ειδικά αυτή την εποχή που αλλοιώνονται στο άψε-σβήσε; Είναι ευκολότερο από όσο ίσως νομίζεις. Αρκεί να βάλεις στην καθημερινότητά σου μερικούς βασικούς κανόνες.

1. Μην πηγαίνεις για ψώνια με άδειο στομάχι: Τότε, τα μηνύματα που σου στέλνει το σώμα σου σε σπρώχνουν σε κάθε λογής παρορμητικές αγορές, που είναι πολύ πιθανό να αποδειχτούν άχρηστες, με αποτέλεσμα εκείνη π.χ. η εξωτική σάλτσα που σου φαινόταν πολύ δελεαστική στα ράφια του σουπερμάρκετ να καταλήξει τελικά στα σκουπίδια. Πήγαινε λοιπόν για ψώνια με (μισο)γεμάτο στομάχι και με λίστα αγορών, από την οποία δεν θα παρεκκλίνεις. Ή, εντάξει, μπορείς να παρεκκλίνεις λιγάκι.

2. Προτού πας για ψώνια, χρησιμοποίησε ό,τι υπάρχει στο ψυγείο σου: Τα κολοκυθάκια που έχουν αρχίσει να μαραίνονται ίσως δεν κάνουν πλέον για σαλάτα, αλλά μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άνετα σε έναν πουρέ λαχανικών ή ένα μπριάμ. Ακόμα και το μαρούλι που βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας θα βρει άνετα τη θέση του σε ένα φρικασέ. Στο ερώτημα «τι θα μαγειρέψω σήμερα;» η απάντηση, πιθανότατα, βρίσκεται κάπου στο ψυγείο σου. Αρκεί να βρεις τη συνταγή που θα αναδείξει τα αρώματα και τις γεύσεις κάθε υλικού σου.

3. Τα πάντα γίνονται ζωμός: Τα όχι και τόσο φρέσκα πλέον λαχανικά και μυρωδικά, τα κόκαλα από κόκκινο κρέας και πουλερικά, ακόμα και τα κέλυφη της γαρίδας, όλα μπορούν να γίνουν ένας πλούσιος και θρεπτικός σπιτικός ζωμός λαχανικών, βοδινού, κότας ή θαλασσινών (μπισκ) αντίστοιχα, που θα νοστιμίσει στη στιγμή κάθε συνταγή σου. Απλά βάζεις τα υλικά σου να σιγοβράσουν σε μια κατσαρόλα μαζί με φρέσκα και ξερά βότανα, για όση ώρα χρειάζεται μέχρι να απελευθερώσουν τη γεύση και το άρωμά τους, σουρώνεις το ζωμό και τον χρησιμοποιείς αμέσως στη μαγειρική σου, ή τον διατηρείς στο ψυγείο/στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

crab_bisque

Ζωμός από καβούρι

4. Τα αποφάγια μπορούν να γίνουν η βάση για ένα καινούριο φαγητό: Το ψητό λουκάνικο που σου περίσσεψε από ένα μπάρμπεκιου μπορεί να μεταμορφωθεί σε σπετσοφάι ή να μπει σε μια φασολάδα. Το ψητό κοτόπουλο ή χοιρινό κρέας, να κοπεί σε λωρίδες και να προστεθεί σε μια σαλάτα (π.χ. σίζαρς ή μεξικανική). Τα ψητά λαχανικά θα βρουν άνετα τη θέση τους, την επόμενη μέρα, σε μια ομελέτα. Οι φέτες του ψωμιού που κανένας δεν τίμησε στο οικογενειακό τραπέζι άνετα θα γίνουν νόστιμα κρουτόν για σούπες και σαλάτες. Απλά, φρόντισε να μη μεταφέρεις περισσεύματα πλούσια σε σάλτσες σε μια συνταγή με διαφορετική σάλτσα, γιατί θα μπερδευτούν οι γεύσεις.

5. Ανακάλυψε τη «μαγεία» της κατάψυξης: Τα φρούτα που έχουν αρχίσει να υπερωριμάζουν και να γίνονται «νιανιά» δεν είναι η καλύτερη επιλογή για μια φρουτοσαλάτα. Μη βιαστείς, ωστόσο, να τα πετάξεις: κόψε τα σε κομμάτια, αν είναι μεγάλα (π.χ. στην περίπτωση της μπανάνας), αποθήκευσέ τα σε ένα σακουλάκι ασφαλείας και χρησιμοποίησέ τα οποιαδήποτε στιγμή θέλεις να φτιάξεις μια γρανίτα, ένα παγωτό ή ένα σμούθι.

frozen_berries

Κατεψυγμένα μούρα

6. Αναβάθμισε τα κοκτέιλ σου: Οι φέτες λεμονιού που σου περισσεύουν από μια συνταγή, αλλά και τα φρέσκα μυρωδικά, μπορούν να γίνουν μια ευωδιαστή προσθήκη στα σπιτικά σου κοκτέιλ, αλλά και σε μια κανάτα με κρύο νερό.

7. Βάλε στο οπλοστάσιό σου ευέλικτες συνταγές: Οι σούπες λαχανικών, τα μπριάμ, οι ομελέτες, τα ασιατικά στιρ-φράι, τα μεξικανικά τάκος είναι μερικές μόνο από τις συνταγές-ομπρέλα, δηλαδή συνταγές στις οποίες μπορείς να προσθέσεις σχεδόν τα πάντα, από ελαφρώς μαραμένα λαχανικά μέχρι το κρέας που σου περίσσεψε από το χτεσινό φαγητό. Μη φοβηθείς να «πατήσεις» σε μια βασική συνταγή τροποποιώντας την έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι βρίσκεται ήδη στο ψυγείο σου.

cocktails

Κοκτέιλ με γκρέιπφρουτ, λάιμ και κλωνάρια δεντρολίβανου

8. Ανακάλυψε δημιουργικές λύσεις ακόμα και για υλικά που θεωρείς μη βρόσιμα: Το ήξερες ότι το στέλεχος από το μπρόκολο μπορεί να γίνει ένα πολύ ωραίο πέστο μπρόκολου; Ή ότι οι φλούδες των λαχανικών μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους (διάβασε εδώ μερικούς από αυτούς); Κι αυτά είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μέχρι σήμερα πετούσες χωρίς δεύτερη σκέψη, αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να αρχίσεις να βλέπεις λίγο… διαφορετικά.

empty alt

5 trends στη διατροφή που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Πράγματα που μπορεί να μοιάζουν να βγήκαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αποτελούν την επόμενη μέρα στην διατροφή, σε μία εποχή που διαρκώς αλλάζει και αναζητά το νέο και το διαφορετικό.
empty alt

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Πίτσα-σπαγγέτι σημειώσατε Χ

  Μια πρωτότυπη συνταγή έρχεται να βάλει τέλος στο αιώνιο δίλημμα «πίτσα ή σπαγγέτι;».   ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ αλάτι 1 κιλό μακαρόνια 2 φλ.
empty alt

Πώς να διατηρήσετε τα μαχαίρια σας κοφτερά

Το ακόνισμα ενός μαχαιριού θεωρείται συχνά ως ένα δύσκολο έργο που πρέπει να κάνετε στο σπίτι, αλλά αν καταφέρετε να μάθετε τις βασικές τεχνικές, γίνεται μια απλή δραστηριότητα που μπορεί να σας προσφέρει αρκετή ικανοποίηση.
empty alt

Νόστιμο μπανανόψωμο χωρίς γλουτένη

Και το μόνο που θα λείπει από αυτή την απολαυστική συνταγή θα είναι μόνο η γλουτένη
empty alt

Η καλύτερη και πιο απολαυστική συνταγή για Bloody Mary

Δώσε χρώμα με ένα κοκτέιλ που σε χαλαρώνει κάθε στιγμή
Back To Top