9 λόγοι που κάνουν το καρπούζι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού

136     

9 λόγοι που κάνουν το καρπούζι το απόλυτο φρούτο του καλοκαιριού

Δεν υφίσταται ελληνικό καλοκαίρι, καλοκαιρινή σέλφι, και παιδικές αναμνήσεις χωρίς το καρπούζι πρωταγωνιστή, συμφωνείς;

Το απολαμβάνεις κρύο, σε δροσίζει, δεν σε βαραίνει, και σου προσφέρει τόσα πολλά που ίσως δεν γνωρίζεις, αλλά θα μάθεις εδώ:

– Στα 150 γραμμάρια, περιέχει: 43 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους, 2 γραμμάρια νατρίου, 11 γραμμάρια υδατάνθρακα (συμπεριλαμβανομένων 9 γρ. ζάχαρης) και 1 γραμμάριο ινών.

– Επίσης παρέχει το 17% των ημερήσιων αναγκών ενός ενήλικα σε βιταμίνη Α, το 21% σε βιταμίνη C, το 2% σε σίδηρο και το 1% σε ασβέστιο.

– Περιέχει επίσης θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νιασίνη, βιταμίνη Β-6, φυλλικό οξύ, παντοθενικό οξύ, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγγάνιο, σελήνιο, χολίνη, λυκοπένιο και βεταΐνη.

Ποια είναι τα οφέλη του καρπουζιού στον οργανισμό σου;

1. Στην ενυδάτωση:
Εφόσον απαρτίζεται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες, το καρπουζάκι είναι ό,τι πρέπει για να μην πάθεις αφυδάτωση.

2. Στο δέρμα:
Το καρπούζι περιέχει βιταμίνη Α, η οποία διατηρεί τα μαλλιά σου ενυδατωμένα και είναι αναγκαία για την ανάπτυξη όλων των ιστών του σώματος. Επιπλέον, με το καρπούζι παίρνεις βιταμίνη C, επίσης απαραίτητη για την κατασκευή και τη συντήρηση του κολλαγόνου ενώ το φρούτο αυτό συμβάλλει στην συνολική ενυδάτωση- όπου ενυδάτωση βλέπε το Α και το Ω για υγιή επιδερμίδα και λαμπερά μαλλιά.

3. Στο άσθμα:
Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη άσθματος είναι χαμηλότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ορισμένων θρεπτικών ουσιών, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη C, που βρίσκεται στο καρπούζι.

4. Στην αρτηριακή πίεση:
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Hypertension, τα συμπληρώματα με εκχύλισμα καρπουζιού μειώνουν την αρτηριακή πίεση σε παχύσαρκους μεσήλικες ενήλικες με προ-υπέρταση ή υπέρταση στο στάδιο-1.

5. Στις καρδιακές παθήσεις:
Οι έρευνες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε λυκοπένιο βοηθάει στην προστασία από τις καρδιακές παθήσεις.

6. Στον καρκίνο:
Βοηθάει στην καταπολέμηση του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών, που προκαλούν καρκίνο, καθώς αποτελεί καλή πηγή της ισχυρής αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, καθώς και άλλων αντιοξειδωτικών. Η δε πρόσληψη λυκοπενίου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Πηγή: allyou.gr