Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλινικής δοκιμής που πραγματοποίησαν Ισπανοί ερευνητές σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών, με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης,

Οι συμμετέχοντες -ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό άνω του 90% και είτε είχαν διαβήτη είτε είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες-  χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων. Η δεύτερη κατανάλωνε, αντί για λάδι.

λιπαρά από πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα). Η τρίτη ομάδα δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.

Επειρα από πέντε χρόνια, παρατηρείθηκε μείωση στη συνολική ποσότητα λιπών ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), και αύξηση στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλών ανά άτομο) και ακολουθούσαν η ομάδα της Μεσογειακής διατροφής με τους ξηρούς καρπούς (μείωση 0,60 κιλών) και, τέλος, η ομάδα των χαμηλών λιπαρών (μείωση 0,40 κιλών).

Να σημειωθεί ότι μια μικρή αύξηση στην περίμετρο της μέσης και στις τρεις ομάδες φαινόμενο που δεν έχει απαραίτητα σχέση με τη διατροφή, αλλά και με την ηλικία. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην ομάδα των χαμηλών λιπαρών (1,2 εκατοστά κατά μέσο όρο) και μετά στην ομάδα του λαδιού (0,85 εκατ.) και των ξηρών καρπών (0,37 εκατ.).

—Καλά και κακά λιπαρά

Οι ερευνητές τόνισαν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η πρόσληψη καλών λιπαρών και όχι η κατάργηση του λίπους συνολικά από τη διατροφή.

Όπως επισημαίνουν, όσοι προτείνουν διατροφή αυστηρά χαμηλών λιπαρών και θερμίδων, δημιουργούν περιττό φόβο για τα υγιεινά λιπαρά της Μεσογειακής διατροφής.

«Πρέπει να απομυθοποιήσουμε την άποψη που θέλει τα προϊόντα χαμηλότερων λιπαρών και χαμηλότερων θερμίδων να οδηγούν σε μικρότερη αύξηση του βάρους. Πρόκειται για μια αυταπάτη που οδηγεί σε παράδοξες δίαιτες, που εστιάζουν στις συνολικές θερμίδες, αντί για την ποιότητα του φαγητού. Έτσι οι καταναλωτές πέφτουν θύματα παραπλάνησης και διαλέγουν τροφές με βάση το συνολικό περιεχόμενό τους σε λίπη και θερμίδες αντί να εξετάζουν τα πραγματικά οφέλη τους για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Νταρίους Μοζαφαριάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς της Βοστώνης.

Γενικός κανόνας είναι ωφελεί περισσότερο η κατανάλωση τροφών με περισσότερες θερμίδες και μονοακόρεστα λίπη από φρούτα, λαχανικά, ψάρια, ξηρούς καρπούς, γιαούρτι και πλήρη δημητριακά, αλλά λιγότερες θερμίδες και κορεσμένα λίπη από κατεργασμένα τρόφιμα και κόκκινο κρέας.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η Μεσογειακή διατροφή συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πρόωρο θάνατο, καρδιαγγειακό επεισόδιο ή καρκίνο.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ενδοκρινολογίας «The Lancet Diabetes & Endocrinology».

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
empty alt

80 ΧΡΟΝΙΑ και του πουλιού το γάλα!

Με το φθινόπωρο κιόλας, να έχει στρογγυλοκαθήσει στους καναπέδες του living room μας και τον χειμώνα να μας κλείνει το μάτι στη γωνία, τα πάρτι κατευθύνονται σε εσωτερικούς χώρους και τα vibes του σαββατοκύριακου είναι στο “on”.
empty alt

Πώς μπορώ να καταψύξω το γάλα;

  Η κατάψυξη γάλακτος είναι εύκολος τρόπος αποθήκευσής του αρκεί να ξέρετε τον σωστό τρόπο. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για την κατάψυξη πλήρους, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και αποβουτυρωμένου γάλακτος, καθώς και συμβουλές για την απόψυξη και τους καλύτερους τρόπους χρήσης του μετά την...
empty alt

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Σολομός διακοπές σε ελληνικό νησί!

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών.
empty alt

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις
Back To Top