Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού. Ο χυμός λεμονιού, ειδικότερα, θα σου φανεί χρήσιμος και σε μια μαρινάδα και στο ψητό κρέας και σε κρέας κατσαρόλας και σε κοτόπουλο και σε ψάρι και σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας και στα ψητά λαχανικά και στους χυμούς φρούτων και λαχανικών και σε ένα πλήθος γλυκών. Και όταν μιλάμε για χυμό λεμονιού, προτιμάμε φρεσκοστυμμένο.

Αν, τώρα, ξεμείνεις με πάρα πολλά λεμόνια στο σπίτι και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, ιδιαίτερα αν ετοιμάζεσαι να φύγεις για διακοπές και φοβάσαι ότι θα χαλάσουν, υπάρχουν λύσεις: Μπορείς να τα στύψεις, να μοιράσεις το χυμό τους σε παγοθήκες και να τα παγώσεις στην κατάψυξη, φτιάχνοντας έτσι παγάκια λεμονιού που θα προσθέσεις σε χυμούς αλλά και στο φαγητό. Μπορείς επίσης να φτιάξεις σπιτική, συμπυκνωμένη λεμονάδα, μια συνταγή της οποίας θα βρεις εδώ. Ή να παρασκευάσεις ένα πολύ ωραίο λιμοντσέλο, που θα σε βγάλει όλο το χειμώνα.

Για το λιμοντσέλο, ακολουθείς τις παρακάτω οδηγίες:
1. Παίρνεις το ξύσμα από περίπου 15 λεμόνια (ακέρωτα).

2. Μοιράζεις 1,5 λίτρο τσίπουρο, ρακή ή βότκα σε γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς και τους προσθέτεις το ξύσμα.

3. Διατηρείς τα βάζα σε σκοτεινό ντουλάπι για περίπου 25 μέρες.

4. Λιώνεις 4 φλιτζ. ζάχαρη σε 5 φλιτζ. νερό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να γίνει σιρόπι. Αφήνεις να κρυώσει.

5. Προσθέτεις το σιρόπι στα βάζα και τα αποθηκεύεις για ακόμα δέκα μέρες στο ντουλάπι.

6. Περνάς το λιμοντσέλο από φίλτρο καφέ. Διατηρείται σε αποστειρωμένα μπουκάλια για ένα χρόνο (δες πώς θα τα αποστειρώσεις εδώ).

empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

Το τέλειο τηγανιτό αυγό σε 5 βήματα!

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Το υλικό που θα απογειώσει τα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο

Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να...
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
Back To Top