Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο. Αλήθεια όμως, έχετε αναρωτηθεί γιατί οι γαμήλιες τούρτες είναι τριώροφες; Όχι, δεν είναι γιατί έτσι δείχνουν καλύτερα στο γαμήλιο τραπέζι! Μάθετε ότι κάθε… όροφος έχει τη δική του σημασία και το… ρετιρέ της τούρτας, η κορυφαία βαθμίδα, επίσης εξυπηρετεί κάποιο ξεχωριστό σκοπό.

Η παράδοση λέει, ότι η πρώτη στρώση, είναι για να καταναλωθεί κατά την τελετή, η μεσαία για να διανεμηθεί μετά την τελετή ως δώρο ευχαριστίας προς τους καλεσμένους και η κορυφή φυλάσσεται για τη βάφτιση του πρώτου παιδιού- τελετή που κατά το 19ο αιώνα, ακολουθούσε αρκετά γρήγορα μετά το γάμο. Κι αν αναρωτηθείτε πώς διατηρούνταν για μεγάλο χρονικό διάστημα, η απάντηση είναι ότι οι τούρτες φτιάχνονταν με φρούτα για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Τα χρόνια πέρασαν και τον 20ο και 21ο αιώνα, τα ζευγάρια ολοένα και καθυστερούν τη δημιουργία οικογένειας, οπότε η σημασία της κορυφής της τούρτας άλλαξε και σήμερα φυλάσσεται για την πρώτη επέτειο. Οι γαμήλιες τούρτες χρονολογούνται από τους μεσαιωνικούς χρόνους, αλλά τότε φτιάχνονταν συνήθως με σιτάρι δεν ήταν οι ζαχαρένιοι πειρασμοί που είναι σήμερα. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως η τούρτα δεν καταναλώνονταν αλλά την πετούσαν στη νύφη ως σύμβολο της γονιμότητας. Οι τούρτες που απολαμβάνουμε στη σύγχρονη εποχή, σε μεγάλο βαθμό τις οφείλουμε  στη βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο που ενώθηκαν εις σάρκα μιαν το 1840. Τότε, ήταν που τρόπον τινα, καθιερώθηκε η γαμήλια τούρτα με τις τρεις στρώσεις.

empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Ο απόλυτος οδηγός για να βράσεις ένα αυγό

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.
empty alt

Το κοινό λάθος που κάνουμε με τη ζύμη ενός γλυκού ή φαγητού

Οι περισσότερες ζύμες περιέχουν αλεύρι, το οποίο με τη σειρά του περιέχει γλουτένη. Όσο περισσότερο ανακατεύουμε, χτυπάμε ή ζυμώνουμε ένα μείγμα με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη, τόσο πιο σφιχτό γίνεται.
empty alt

Τέλεια αυγά σκραμπλ σε 5 βήματα

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ούτε ένα αυγό» θα έχει δημιουργήσει την εντύπωση ότι το μαγείρεμα των αυγών είναι εύκολη υπόθεση, στην πραγματικότητα όμως έχει την τέχνη του για να ξεδιπλώσει τη γεύση τους σε όλο το μεγαλείο της.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Η γεύση των καλοκαιρινών διακοπών σε ένα πιάτο

Δύο μεγάλες μας αγάπες του comfort αλλά και του γρήγορου φαγητού συναντώνται σε αυτό το πιάτο: τα ζυμαρικά και τα υλικά της σαλάτας – και μάλιστα της πιο ελληνικής και της πιο αγαπημένης, δηλαδή της χωριάτικης! Μπορεί οι θερμοκρασίες να μην έχουν ανέβει στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά […]
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ψητό σολομό

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]
empty alt

Super bowl με γαρίδες, πέστο και κινόα

Αυτός ο συνδυασμός με γαρίδες, πέστο και κινόα είναι νόστιμος, υγιεινός, θρεπτικός και χρειάζεται λιγότερο από 30 λεπτά για να προετοιμαστεί.
Back To Top