Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;».

Αν ανήκεις και εσύ σε όσους μόλις ξεκίνησαν δίαιτα εν όψει καλοκαιριού, αναρωτήσου: «Μήπως τελικά δεν με παχαίνει το φαγητό αλλά το πιάτο στο οποίο το τρώω;». Και αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα.

Σαφώς και πρώτο και κύριο λόγο παίζει το είδος, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που καταναλώνουμε.

Επειδή όμως το φαγητό δεν είναι μια απλή διαδικασία (πεινάω άρα τρώω) αλλά μια πολυσύνθετη, με ψυχολογικό και εγκεφαλικό υπόβαθρο εμπειρία, συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, γεγονός που πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν.

Σχετικές έρευνες που έχουν βασιστεί σε αυτή τη λογική έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα που μπορούν να κάνουν τη διατροφή και τη δίαιτά μας πιο ουσιαστική και αποτελεσματική:

Τα ζεστά χρώματα στα πιάτα ανοίγουν την όρεξη:

Ένα πορτοκαλί, κίτρινο ή κόκκινο πιάτο μπορεί να χαρίζουν εξτρά πόντους στο art de la table, σίγουρα όμως προσθέτουν και παραπάνω κιλά στο σώμα σου καθώς ανοίγουν την όρεξη! Δεν είναι τυχαίο που αυτά ακριβώς τα χρώματα χρησιμοποιούνται σε εστιατόρια γρήγορης εστίασης.

Τρώγε σε μικρό και όχι μεγάλο πιάτο:

Αυτό είναι ένα κλασικό κόλπο για να τρως λιγότερο. Μάλιστα οι παλιές έβαζαν το φαγητό τους σε πιατάκι του γλυκού και με αυτό τον τρόπο συντηρούσαν τη σιλουέτα τους! Βάζοντας το φαγητό της δίαιτάς σου σε ένα μικρό πιάτο θα σου φανεί φυσιολογικό ενώ αν η ίδια ποσότητα τοποθετηθεί σε ένα κανονικό πιάτο η όρασή σου δεν θα χορτάσει επηρεάζοντας τον εγκέφαλό σου.

Χρησιμοποίησε κουταλάκια γλυκού και όχι σούπας:

Οι έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι τρώνε με μικρά κουτάλια έχουν την τάση να τρώνε λιγότερο σε σχέση με όσους επιλέγουν να φάνε με κουτάλια σούπας.

Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τα πιρούνια! Είτε φας με μικρό είτε με μεγάλο, την ίδια ποσότητα θα καταναλώσεις, λένε οι επιστήμονες.

Πίνε το ποτό σου σε ψηλό ποτήρι:

Στο ψηλό ποτήρι έχεις την αίσθηση ότι έβαλες μεγάλη ποσότητα και είσαι πιο συντηρητική στην κατανάλωση του ποτού. Αντιθέτως, στο μικρό ποτήρι νιώθεις ότι δεν έχεις πει αρκετά, ακόμα και όταν οι ποσότητες του υγρού είναι ακριβώς οι ίδιες! Και έτσι το γεμίζεις και το ξαναγεμίζεις…

Αξίζει να κάνεις αυτές τις αλλαγές στη χρήση του σερβίτσιου, εκτός κι αν σε χαρακτηρίζει τόσο μεγάλη αυτοσυγκράτηση που τέτοιου είδους ψυχολογικά τρικ σού είναι απλώς περιττά!

 

empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

Όλα τα μυστικά για νόστιμα μανιτάρια στο φούρνο

Τα μανιτάρια αν ψηθούν καλά μπορούν να γίνουν θεϊκά. Αλλά αν δεν ψηθούν καλά, το αποτέλεσμα, με τη λαστιχένια υφή και την ανύπαρκτη γεύση… θα θυμίζει σόλα παπουτσιού! Πώς θα κάνεις πραγματικότητα το πρώτο σενάριο; Στην αρχή τα πλένω ή όχι; Ιδού το ερώτημα! Ο κανόνας λέει να […]
empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Γιατί δεν πρέπει να πετάς το νερό όπου έχεις βράσει τα ζυμαρικά

Κρύβει ένα από τα μυστικά επιτυχίας της μακαρονάδας σου.
empty alt

Κλασικά ρολά κανέλας

Αυτή η συνταγή είναι ένα εξαιρετικό σημείο εκκίνησης αν προσπαθείτε να φτιάξετε πρωινά ψωμάκια οποιουδήποτε τύπου. Δεν λέω ότι πρέπει να ασχοληθείτε πολύ με τη ζύμη—είναι τέλεια βουτυράτη και αφράτη! Εκεί που έχετε πολλές επιλογές είναι το γέμισμα.
Back To Top