Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό.

Το Gin and tonic υπήρξε ουσιαστικά ένα βρετανικό ποτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και πλέον θεωρείται παγκοσμίως κλασικό. Ως βασικό στοιχείο στη λίστα των καταπληκτικών κοκτέιλ εκεί έξω, το Gin and tonic ξεχωρίζει για τη γλυκόπικρη αίσθηση της σόδας, την αψιά γεύση του τζιν και την οξύτητα του λάιμ – συνδυασμός που το κάνει εύγευστο για τους περισσότερους ανθρώπους. Είτε το παραγγείλεις σε ένα μπαρ είτε το ετοιμάσεις στο σπίτι, το Gin and tonic έχει σήμερα την τιμητική του και σου αξίζει να το απολαύσεις.

 

Η Ιστορία της Διεθνούς Ημέρας Gin and tonic

Η ιδέα του κοκτέιλ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Βρετανικής Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών στην Ινδία κατά τη διάρκεια του 1700. Η ελονοσία μάστιζε την Ινδία και ήταν σημαντικό πρόβλημα. Για τη θεραπεία της ελονοσίας, ο George Cleghorn, ένας σκωτσέζος γιατρός, ανακάλυψε ότι η κινίνη, ένα συστατικό γεύσης του tonic water, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της. Ωστόσο, δεν άρεσε σε πολλούς η γεύση.

Έτσι, Βρετανοί αξιωματικοί στην Ινδία άρχισαν να προσθέτουν νερό, ζάχαρη, lime και τζιν στο τονωτικό νερό, και έτσι γεννήθηκε το Gin and tonic. Αν και το tonic water δεν χρησιμοποιείται ως ανθελονοσιακή επεξεργασία, περιέχει λιγότερη κινίνη και είναι πιο γλυκό. Όσο για το άλλο συστατικό του κοκτέιλ, το τζιν παρασκευάζεται ρητά με μούρα αρκεύθου και πωλήθηκε τον 17ο αιώνα στην Ολλανδία ως θεραπεία για ιατρικά προβλήματα όπως ουρική αρθρίτιδα, χολόλιθοι και προβλήματα στο στομάχι.

Στη συνέχεια, το Gin and tonic έγιναν ένα δημοφιλές βρετανικό ποτό, ένα που και θα διείσδυε ακόμη και τη λαϊκή κουλτούρα. Μία από τις πιο διάσημες αναφορές για αυτό το ποτό ήταν στην ταινία Dr. No από τη σειρά James Bond.

Η 19η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2011 για να γιορτάσει την ιστορία αυτού του ποτού.

Gin and tonic

Κινηματογραφικά Gin n Tonic

«Από όλες τις τζιν αρθρώσεις σε όλες τις πόλεις σε όλο τον κόσμο, εκείνη μπαίνει μέσα μου». Μια γνωστή ατάκα στην ιστορία των ταινιών που είπε ο Humphrey Bogart στην «Καζαμπλάνκα». Ενώ ο χαρακτήρας του Bogey, Rick, πίνει bourbon, το gin-and-champagne French 75 είναι το κοκτέιλ που προτιμάει η πρώην του, Yvonne.

Τέτοια είναι η δύναμη της φήμης του Τζέιμς Μποντ που, το 2015, το The Independent ανέφερε ότι από τότε που ο Ντάνιελ Κρεγκ άλλαξε στη μεγάλη οθόνη το παραδοσιακό ποτό της επιλογής του πιο διάσημου κατάσκοπου στον κόσμο σε Vesper Martini, οι πωλήσεις τζιν στο Ηνωμένο Βασίλειο άρχισαν να ανεβαίνουν σταθερά. Σύμπτωση; Ίσως, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι η νέα προτίμηση του κ. Bond ενέπνευσε πολλούς bartender να το απογειώσουν.

gin and tonic a

Για πρώτη φορά στο ομώνυμα μυθιστόρημα του 1953, το Vesper Martini ζητείται απλώς από τον Bond με μια παραλλαγή: «Τρία σφηνάκια Gordon’s, ένα βότκα, μισό Kina Lille. Ανακινήστε καλά μέχρι να παγώσει, στη συνέχεια προσθέστε μια μεγάλη λεπτή φέτα φλούδας λεμονιού. Το έπιασες;» Το έπιασα!

Στον Υπέροχο Γκάτσμπι δεν χορταίνεις τις αναφορές στα ποτά… Εδώ, εστιάζουμε στο Gin Rickey – έναν ευχάριστα απλό συνδυασμό λάιμ, τζιν και σόδα – που είναι ένα από τα δύο κοκτέιλ που αναφέρονται ονομαστικά στο βιβλίο, όπου αυτά τα δροσιστικά ποτά καταναλώνονται «σε μακριές, άπληστες γουλιές».

tenor (2)

Κλείνοντας το σινεφίλ αφιέρωμα του Gin and tonic – η συνταγή για το Austin Film Society

AFS Gin & Tonic

2 δόσεις ξηρό τζιν

1/4 δόση Lillet Rose

1/2 δόση χυμός ασβέστη

4 δόσεις Tonic

μούρα αρκεύθου για γαρνιτούρα

Συνδυάζεις το τζιν, το Lillet και τον χυμό λάιμ σε ένα αναδευτήρα γεμάτο με πάγο. Ανακατεύεις για να συνδυαστεί και να παγώσει και μετά στραγγίζεις σε ένα ποτήρι γεμάτο με πάγο. Συμπληρώνεις με tonic water, γαρνίρεις με λάιμ και μούρα αρκεύθου.

 

 

empty alt

Ο σεφ της Ριάνα αποκαλύπτει τι τρώει μια ντίβα!

Ανάμεσα σε βραβεία Grammy, συναυλίες, ηχογραφήσεις, ταξίδια, η Ριάνα συνεχώς εκπλήσσει τους πάντες με την όρεξη που δείχνει για νέες προκλήσεις.
empty alt

Τα πιο παράξενα εδέσματα του κόσμου. Τολμάτε;

Πέρα από τα ασφαλή και γευστικότατα φαγητά της μαμάς, υπάρχουν και εκείνα που θέλουν ιδιαίτερη τόλμη… Όπως το ψάρι fogu που είναι εξαιρετικά θανατηφόρο αν δε μαγειρευτεί σωστά ή οι ακρίδες και οι αράχνες που αποτελούν ένα (νοστιμότατο) σνακ! Το ερώτημα είναι, τολμάτε; Δείτε παρακάτω μερικά από […]
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις μαλακά για περισσότερο χρόνο τα σπιτικά cookies σου

Τα μαλακά, ζεστά cookies, κατευθείαν από το φούρνο, είναι πραγματικά ασυναγώνιστα. Δυστυχώς όμως σύντομα αρχίζουν να σκληραίνουν και να χάνουν την απολαυστική υφή τους (γιατί το ζητούμενο στα cookies, σε αντίθεση με άλλα μπισκότα, είναι να γίνουν μαλακά και όχι τραγανά).
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Λαχταριστή κι εύκολη ροδακινόπιτα χωρίς ψήσιμο

Κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού σε μια απολαυστική γλυκιά πίτα
Back To Top