Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.


Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι σερβίτσια εύκολα στη μεταφορά (πλαστικά ή της μίας χρήσης), ένα μεγάλο τραπεζομάντιλο και συνταγές που θα σε ακολουθήσουν άνετα στην εξόρμησή σου.

Ακολουθούν μερικές ιδέες ιδανικές για ένα γεύμα χωρίς πολλές ανέσεις αλλά με άπλετο φως, φύση και τέλεια διάθεση. Οι συνταγές προέρχονται από το βιβλίο «Δημιουργίες στο ύπαιθρο. Μπάρμπεκιου, πικ νικ και καλοκαιρινές γιορτές».

Πιπεροσαλάτα με κριτσίνια

Για 4 μερίδες

Για τη σαλάτα:
2 κόκκινες, 2 πράσινες και 2 κίτρινες πιπεριές
6 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ. ψιλοκομμένη ρίγανη
150 γρ. τυρί φέτα
Χυμός από 1 λάιμ
Αλάτι, πιπέρι

Για τα κριτσίνια:
150 γρ. σφολιάτα (κατεψ.)
50 γρ. πράσινες ελιές χωρίς το κουκούτσι
1 κρόκος αβγού
1 κ.σ. κοπανισμένη καρυδόψιχα
Αλεύρι, για την επιφάνεια εργασίας
(Εναλλακτικά, συνοδεύεις με έτοιμα κριτσίνια)

1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πιπεριές. Τις ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, τις χωρίζουμε στη μέση και τις κόβουμε σε μπουκιές. Βάζουμε το ελαιόλαδο σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε λίγες λίγες τις πιπεριές σε μέτρια φωτιά. Τις βγάζουμε και τις ρίχνουμε σε σαλατιέρα.
2. Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και το κόβουμε σε ψιλές φέτες. Το σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι και το ρίχνουμε στις πιπεριές, μαζί με τη ρίγανη και το τυρί φέτα, αφού πρώτα το κόψουμε σε κύβους. Ραντίζουμε τη σαλάτα με χυμό λάιμ και αλατοπιπερώνουμε. Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο να τραβήξει.
3. Για να φτιάξουμε τα κριτσίνια, αφήνουμε τη σφολιάτα να ξεπαγώσει. Κατόπιν, την ανοίγουμε σε λεπτό ορθογώνιο φύλλο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180˚C.
4. Αλείφουμε το φύλλο με χτυπημένο κρόκο. Σκορπίζουμε τις ελιές και την καρυδόψιχα στη μισή επιφάνεια και σκεπάζουμε με την άλλη μισή. Πιέζουμε καλά μεταξύ τους τα δύο φύλλα και τα αλείφουμε με τον υπόλοιπο κρόκο. Κόβουμε το φύλλο σε 20 λεπτές λωρίδες, φάρδους 1 εκ. Τοποθετούμε τα κριτσίνια σε σχάρα στρωμένη με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο γκριλ για περίπου 10 λεπτά να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσοκίτρινο χρώμα.

Σουβλάκια με τομάτα και μοτσαρέλα

Για περ. 20 τεμάχια

10 μαύρες ελιές, χωρίς κουκούτσι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, σε κόκκους
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
20 μίνι μπάλες μοτσαρέλα
1 ματσάκι βασιλικός
40 ντοματίνια

1. Ψιλοκόβουμε τις ελιές. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Κοπανίζουμε στο γουδί το πιπέρι. Αναμειγνύουμε τις ελιές με το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το κοπανισμένο πιπέρι και 1 πρέζα αλάτι. Βουτάμε τις μπάλες μοτσαρέλας στο μείγμα και τις αφήνουμε σκεπασμένες για περίπου 30 λεπτά να τραβήξουν.
2. Πλένουμε τον βασιλικό, τον τινάζουμε να στραγγίσει και ψιλοκόβουμε τον μισό. Βάζουμε στην άκρη 20 μεγάλα φύλλα.
3. Πασπαλίζουμε τις μπάλες της μοτσαρέλας με τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Τις περνάμε εναλλάξ με δύο τοματίνια σε καλαμάκια. Γαρνίρουμε κάθε σουβλάκι στην κορυφή με 1 φύλλο βασιλικού.

tomatosticks

Ψωμάκια με αβοκάντο

Για 4 μερίδες

4 ψωμάκια με ηλιόσπορους
60 γρ. βούτυρο
4 κ.σ. τοματοπολτός
1 αβοκάντο
4 κ.γ. χυμός λεμονιού
12 φέτες αγγούρι
8 φέτες τομάτα
8 ψιλοκομμένα ραπανάκια
4 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

1. Κόβουμε τα ψωμάκια οριζόντια στη μέση. Αναμειγνύουμε το βούτυρο με τον τοματοπολτό και αλείφουμε τα ψωμάκια από μέσα. Κόβουμε σε φέτες το αβοκάντο και ραντίζουμε με χυμό λεμονιού.
2. Στρώνουμε τη βάση πρώτα με φέτες αγγουριού και τομάτας και μετά με αβοκάντο.
3. Σκορπίζουμε από πάνω τα ψιλοκομμένα ραπανάκια και τον μαϊντανό. Τέλος, σκεπάζουμε τα ψωμάκια με το καπάκι τους.

Στριφτά σφολιατάκια με πέστο
Για περ. 20 τεμάχια

1 σκελίδα σκόρδο
1 ματσάκι βασιλικός
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα
50 γρ. κουκουνάρι
250 γρ. φρέσκια σφολιάτα ψυγείου
1 κρόκος αβγού

1. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Πλένουμε το βασιλικό, τον τινάζουμε να στραγγίσει και τον ψιλοκόβουμε. Αλέθουμε στο μπλέντερ το σκόρδο με τον βασιλικό, το λάδι, το κουκουνάρι και 2 κ.σ. παρμεζάνα.
2. Ανοίγουμε φύλλο σε ορθογώνιο σχήμα (15×35 εκ.), το κόβουμε στις άκρες και το αλείφουμε ομοιόμορφα με το πέστο. Τυλίγουμε τις δύο μακριές πλευρές του φύλλου, έτσι ώστε να συναντηθούν στη μέση. Αφήνουμε το ρολό για 20 λεπτά στο ψυγείο.
3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C (στον αέρα στους 180˚C). Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κ.σ. νερό και, αφού αλείψουμε τη ζύμη, την κόβουμε σε φέτες, πάχους 1 εκ. Τοποθετούμε τις φέτες σε ταψί αλειμμένο με λάδι και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές. Τις βγάζουμε από το φούρνο και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Σερβίρουμε τα σφολιατάκια ζεστά ή κρύα.

Μπουρεκάκια με γαρίδες

Για 6-8 τεμάχια

300 γρ. φρέσκια σφολιάτα ψυγείου
150 γρ. σπαράγγια
75 γρ. λευκά μανιτάρια
300 γρ. βραστές γαρίδες
200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
Αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα σαφράν
2 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος
1 αυγό

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200˚C (στον αέρα στους 180˚C). Ανοίγουμε το φύλλο σε επίπεδη επιφάνεια και το κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια των 15×15 εκ. περίπου.
2. Στραγγίζουμε τα σπαράγγια. Καθαρίζουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε κυβάκια. Ανακατεύουμε τις γαρίδες με τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, το φρέσκο τυρί κρέμα και την τριμμένη φρυγανιά. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και σαφράν. Προσθέτουμε τον άνηθο.
3. Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι. Μοιράζουμε τη γέμιση στα τετράγωνα φύλλα. Αλείφουμε τις άκρες με το ασπράδι. Διπλώνουμε τα μπουρεκάκια σχηματίζοντας τρίγωνα και τα πιέζουμε καλά στις άκρες να κλείσουν. Τα βάζουμε σε λαμαρίνα που έχουμε αλείψει με λάδι και τα αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο. Ψήνουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

muffins

Μάφιν τρικολόρε

Για 12 τεμάχια

340 γρ. αλεύρι
1 φακ. μπέικιν πάουντερ
4 αβγά
8 κ.σ. ελαιόλαδο
160 ml γάλα
2 πράσινες πιπεριές
12 τοματίνια
100 γρ. μοτσαρέλα
Αλάτι
Πιπέρι
1 κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
Λάδι, για τη φόρμα

1. Αναμειγνύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, τα αβγά, το ελαιόλαδο και το γάλα. Πλένουμε τις πιπεριές, τις καθαρίζουμε και τις κόβουμε σε κυβάκια. Κόβουμε τα τοματίνια και τη μοτσαρέλα σε κύβους.
2. Ανακατεύουμε τη ζύμη με τις πιπεριές, τις τομάτες και τη μοτσαρέλα. Νοστιμίζουμε με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι.
3. Λαδώνουμε τις θήκες μιας φόρμας για μάφιν. Γεμίζουμε κάθε θήκη μέχρι τα 2/3 με το μείγμα και ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180˚C (στον αέρα στους 160˚C) για περίπου 25 λεπτά.

Πατατοκροκέτες με κιμά

Για 4 μερίδες

750 γρ. πατάτες
2 κρόκοι αβγών
30 γρ. αλεύρι
30 γρ. τριμμένη φρυγανιά
1 κ.γ. κορν φλάουρ
Αλάτι
Πιπέρι
Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
50 γρ. μπέικον
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. λάδι
250 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
1 μπαγιάτικο ψωμάκι
1 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια
1 αβγό
200 γρ. τυρί
Τριμμένη πάπρικα
4 κ.σ. βούτυρο κλαριφιέ

1. Πλένουμε τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα για περίπου 20 λεπτά. Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε να μισοκρυώσουν. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με το εργαλείο του πουρέ. Όταν κρυώσει καλά ο πουρές, τον ανακατεύουμε με τους κρόκους, το αλεύρι, την τριμμένη φρυγανιά, το κορν φλάουρ, λίγο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
2. Κόβουμε το μπέικον σε κύβους. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε το μπέικον και το κρεμμύδι στο ζεματιστό λάδι. Προσθέτουμε τον κιμά και τον αφήνουμε να σοταριστεί, ανακατεύοντας καλά για να μη σβολιάσει. Μουλιάζουμε το ψωμάκι σε νερό και το στύβουμε. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τον κιμά με το ψωμάκι, τα ψιλοκομμένα μυρώνια, το αβγό, το τυρί, λίγο αλάτι, πιπέρι και τριμμένη πάπρικα.
3. Απλώνουμε τη ζύμη σε πετσέτα της κουζίνας και την ανοίγουμε σε φύλλο, πάχους 1 εκ. Στρώνουμε από πάνω το μείγμα του κιμά και τυλίγουμε το φύλλο σε φραντζόλα, με τη βοήθεια της πετσέτας. Κόβουμε τη φραντζόλα σε στρογγυλές φέτες, πάχους 2 εκ. Τηγανίζουμε τις κροκέτες στο ζεματιστό βούτυρο και από τις δύο πλευρές να καλοψηθούν.

empty alt

5 tips για να ετοιμάσεις στο άψε-σβήσε ένα δείπνο για φίλους

Η οργάνωση ενός σπιτικού δείπνου συνήθως χρειάζεται κόπο, χρόνο και φαντασία. Τι κάνεις λοιπόν αν δεν διαθέτεις τίποτα από τα παραπάνω σε αφθονία (π.
empty alt

5 λόγοι για να βάλεις το κεφίρ στη διατροφή σου

Keyif στα τούρκικα σημαίνει «καλή αίσθηση» για αυτό και δεν είναι τυχαίο το όνομα του κεφίρ. Με καταγωγή από τις γαλακτικές ζυμώσεις και με «μαγικές» σχεδόν ιδιότητες προστασίας του ανοσοποιητικού και του πεπτικού συστήματος, το κεφίρ είναι κάτι που θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να προσθέσεις στην...
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Πώς θα δώσουμε σε όλα τα σπιτικά cupcakes το ίδιο μέγεθος;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ με ποιον τρόπο οι επαγγελματίες καταφέρνουν να παρασκευάσουν μπισκότα, cupcakes και μάφιν στο ίδιο μέγεθος, ξανά και ξανά; Δεν είναι θέμα μαγείας, ούτε καν απαιτεί χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Πώς να φτιάξετε σπιτικά σοκολατένια αβγά και πασχαλινά λαγουδάκια

Τα σοκολατένια λαγουδάκια και τα σοκολατένια αβγά του Πάσχα είναι μια νέα γλυκιά παράδοση. Αλλά τα σπιτικά σοκολατένια λαγουδάκια είναι πολύ πιο ευχάριστα και είναι πραγματικά εύκολο να φτιαχτούν.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό punch φτιάχνεται εύκολα κι είναι για όλες τις ώρες

Ανάλαφρο, φρουτώδες, εξωτικό με τις απαραίτητες φυσαλίδες, μια εκδοχή punch που θα δώσει έναν αέρα δροσιάς στις καυτές καλοκαιρινές νύχτες και μέρες σου.
Back To Top