Όσο κι αν τρίβεις, κάποιοι λεκέδες δεν φεύγουν ποτέ από το ταψί σου. Μιλάμε για αυτά τα καφέ υπολείμματα καμένου λίπους που έχουν εγκατασταθεί στα τοιχώματά του και που αντιστέκονται σθεναρά στο ζεστό νερό και το απορρυπαντικό πιάτων.

Όσο κι αν τρίβεις, κάποιοι λεκέδες δεν φεύγουν ποτέ από το ταψί σου. Μιλάμε για αυτά τα καφέ υπολείμματα καμένου λίπους που έχουν εγκατασταθεί στα τοιχώματά του και που αντιστέκονται σθεναρά στο ζεστό νερό και το απορρυπαντικό πιάτων. Κι όμως, υπάρχει τρόπος να τα ξεφορτωθείς. Αρκεί να ποντάρεις σε δύο υλικά που σίγουρα θα έχεις στο ντουλάπι σου.

Αναμειγνύεις λοιπόν ½ φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ½ φλιτζάνι λευκό ξίδι και τα ρίχνεις σε ζεστό νερό με το οποίο έχεις γεμίσει το νεροχύτη σου (κλείνοντας την τάπα, για να μείνει στάσιμο). Βυθίζεις στο νερό το ταψί και το αφήνεις εκεί να μουλιάσει για 30 λεπτά με μία ώρα.

Στη συνέχεια, το τρίβεις με ένα σύρμα κατσαρόλας ή με τη σκληρή πλευρά από το σφουγγαράκι. Κάνεις κυκλικές κινήσεις, ώστε ακόμα και αν μείνουν χαρακιές, να είναι λιγότερο ευδιάκριτες.

Μετά το τρίψιμο, πλένεις με κανονικό απορρυπαντικό πιάτων, ξεπλένεις με άφθονο νερό και σκουπίζεις καλά για να φύγει η υγρασία.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα έχεις και ένα… παράπλευρο όφελος: Χάρη στο μείγμα μαγειρικής σόδας και ξιδιού, θα καθαρίσει τέλεια και ο νεροχύτης της κουζίνας σου! Φρόντισε μόνο να φοράς γάντια σε όλη τη διάρκεια, για να μην ξεραθούν και να μη γρατζουνιστούν τα χέρια σου.

Πιο αποτελεσματική από τον καθαρισμό, ωστόσο, είναι η πρόληψη. Για να διατηρείς λοιπόν το ταψί σου σε τέλεια κατάσταση, καλό είναι όταν μαγειρεύεις να το σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο ή λαδόχαρτο, αφενός για να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το φαγητό και αφετέρου για να μην υπάρχει κίνδυνο να κολλήσει το φαγητό στο ταψί. Δύο σε ένα, δηλαδή.

empty alt

11 τροφές που κάνουν το δέρμα σου να λάμπει

Όταν δεν προσέχουμε όσο πρέπει τη διατροφή μας, αυτό αντανακλάται και στο δέρμα μας, με αποτέλεσμα να φαινόμαστε άτονοι, κουρασμένοι, και πιθανόν μεγαλύτεροι από την πραγματική μας ηλικία.
empty alt

Πώς το κόβουν το καρπούζι;

Προτού κόψεις ένα καρπούζι, να έχεις υπόψη σου ότι καλό είναι αν το αγοράσεις ολόκληρο να το καταναλώσεις μέσα σε μία εβδομάδα ενώ αν το αγοράσεις σε κομμάτι να το φας μέσα στις τρεις πρώτες μέρες, διαφορετικά θα αρχίσουν να αλλοιώνονται η γεύση και η υφή του.
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να βγαίνω για φαγητό μόνη»

Αν κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να τρώει μόνος του σε ένα εστιατόριο αισθάνεσαι συμπόνοια, ίσως πρέπει να αναθεωρήσεις.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Vamos! Η μεξικάνικη κουζίνα είναι ο πιο hot καλοκαιρινός γευστικός προορισμός

Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Γόνδολες κολοκυθιού με γαρίδες

Όταν έχεις λαχτάρα για ζυμαρικά, αλλά θες να γλιτώσεις μερικές θερμίδες, να αποφύγεις μερικούς υδατάνθρακες και να έχεις μια πιο υγιεινή απόλαυση αυτές οι γόνδολες κολοκυθιών είναι μια εξαιρετική επιλογή.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
Back To Top