Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, για μια σούπα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από το κρύο και σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

1. Χρησιμοποίησε μπόλικο κοτόπουλο. Ιδανικά, ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ½ κιλό ακόμη κομμάτια κοτόπουλου (φτερούγες, λαιμό κ.λπ.). Στη διάρκεια του μαγειρέματος θα αποσύρεις το ολόκληρο κοτόπουλο νωρίς, όσο ακόμα το κρέας του παραμένει ζουμερό και τρυφερό, αφήνοντας το επιπλέον ½ κιλό από φτερούγες, λαιμό κ.ά. να συνεχίσει να μαγειρεύεται απελευθερώνοντας το ζωμό του.

2. Επιστράτευσε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχεις στην κουζίνα σου. Υπολόγισε ένα σκεύος που χωράει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, συν ½ κιλό κοτόπουλο ακόμα, συν λαχανικά, συν 12 φλιτζάνια νερό! Μπορείς, πάντα, να χρησιμοποιήσεις λιγότερο κοτόπουλο και μικρότερη κατσαρόλα – τότε, όμως, δεν θα έχεις αποθέματα κοτόσουπας για… όλο το χειμώνα.

3. Διάλεξε τα κατάλληλα λαχανικά. Ξεκίνησε από τα βασικά: ένα μεγάλο καρότο, ένα στέλεχος σέλερι και ένα ακαθάριστο κίτρινο κρεμμύδι (ναι, ακαθάριστο). Την παρέα των λαχανικών μπορούν να συνοδεύσουν άνετα ένα πράσο, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση, και ένα καθαρισμένο παστινάκι, που επίσης θα δώσουν ωραία γεύση. Καλό είναι όμως να αποφύγεις λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το λάχανο: η έντονη γεύση τους θα επισκιάσει τις υπόλοιπες της σούπας σου. Όσο για τα μυρωδικά, μπορείς να ποντάρεις άφοβα σε φρέσκο άνηθο και/ή μαϊντανό, αφήνοντας το βασιλικό για άλλες συνταγές.

4. Άρχισε το μαγείρεμα. Ρίξε στην κατσαρόλα το σέλερι (τα υπόλοιπα λαχανικά θα έρθουν αργότερα) με 12 φλιτζάνια κρύο νερό και το μισό κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια. Άφησε το μείγμα να πάρει μια βράση και πρόσθεσε και το ολόκληρο κοτόπουλο. Σκέπασε την κατσαρόλα και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τσίμπησε το ολόκληρο κοτόπουλο με ένα πιρούνι να δεις αν έχει γίνει. Αν ναι, βγάλε το από την κατσαρόλα και άφησέ το να κρυώσει. Άφησε τα κομμάτια κοτόπουλου να συνεχίσουν να σιγοβράζουν στο ζωμό.

5. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με 2 κ.σ. αλάτι και ¼ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για ακόμα 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο μεταξύ, καθάρισε το ολόκληρο κοτόπουλο που έχεις βγάλει από την κατσαρόλα, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα, και κόψε το σε μπουκίτσες. Μπορείς να μην το χρησιμοποιήσεις όλο για τη σούπα σου, αλλά να κρατήσεις μια ποσότητα για να φτιάξεις μια ωραία κοτοσαλάτα.

6. Στράγγισε και σέρβιρε. Όταν γίνει η σούπα, πέρασέ τη από λεπτό σουρωτήρι και πέταξε οτιδήποτε στέρεο εκτός από το καρότο. Μην ανησυχείς, ό,τι πετάς δεν έχει πάει χαμένο – τα κομμάτια κοτόπουλου και τα λαχανικά έχουν δώσει όλη τη γεύση και το άρωμά τους στο ζωμό, δηλαδή έχουν εκτελέσει πλήρως το καθήκον τους!

Ένα λεπτό προτού σερβίρεις τη σούπα, βύθισε ένα ματσάκι άνηθου δεμένο με σπάγκο μαγειρικής για να της δώσει επιπλέον άρωμα. Δοκίμασε το ζωμό. Πρόσθεσε λίγο παραπάνω αλάτι και πιπέρι, αν κρίνεις ότι χρειάζεται. Κόψε το καρότο σε φέτες και ρίξε το στη σούπα μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Καλή όρεξη!

empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

9 τρόποι να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το σωστό το beach bod θέλει θυσίες! Και το ξέρεις καλά αφού κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που σε πιάνει άγχος για τα λίγα παραπανίσια κιλά που πήρες το χειμώνα, για το μικρό «σωσιβιάκι» που εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλιάς […]
empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

Flatbread Pizza – γρήγορη και γευστική

Η σπιτική πίτσα είναι εξαιρετικά νόστιμη, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές οι πίτσες με επίπεδο ψωμί γίνονται πολύ πιο γρήγορα και είναι εξίσου απολαυστικές με τυρί και γευστικές όσο στην κλασική τους εκδοχή.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top