Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, για μια σούπα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από το κρύο και σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

1. Χρησιμοποίησε μπόλικο κοτόπουλο. Ιδανικά, ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ½ κιλό ακόμη κομμάτια κοτόπουλου (φτερούγες, λαιμό κ.λπ.). Στη διάρκεια του μαγειρέματος θα αποσύρεις το ολόκληρο κοτόπουλο νωρίς, όσο ακόμα το κρέας του παραμένει ζουμερό και τρυφερό, αφήνοντας το επιπλέον ½ κιλό από φτερούγες, λαιμό κ.ά. να συνεχίσει να μαγειρεύεται απελευθερώνοντας το ζωμό του.

2. Επιστράτευσε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχεις στην κουζίνα σου. Υπολόγισε ένα σκεύος που χωράει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, συν ½ κιλό κοτόπουλο ακόμα, συν λαχανικά, συν 12 φλιτζάνια νερό! Μπορείς, πάντα, να χρησιμοποιήσεις λιγότερο κοτόπουλο και μικρότερη κατσαρόλα – τότε, όμως, δεν θα έχεις αποθέματα κοτόσουπας για… όλο το χειμώνα.

3. Διάλεξε τα κατάλληλα λαχανικά. Ξεκίνησε από τα βασικά: ένα μεγάλο καρότο, ένα στέλεχος σέλερι και ένα ακαθάριστο κίτρινο κρεμμύδι (ναι, ακαθάριστο). Την παρέα των λαχανικών μπορούν να συνοδεύσουν άνετα ένα πράσο, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση, και ένα καθαρισμένο παστινάκι, που επίσης θα δώσουν ωραία γεύση. Καλό είναι όμως να αποφύγεις λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το λάχανο: η έντονη γεύση τους θα επισκιάσει τις υπόλοιπες της σούπας σου. Όσο για τα μυρωδικά, μπορείς να ποντάρεις άφοβα σε φρέσκο άνηθο και/ή μαϊντανό, αφήνοντας το βασιλικό για άλλες συνταγές.

4. Άρχισε το μαγείρεμα. Ρίξε στην κατσαρόλα το σέλερι (τα υπόλοιπα λαχανικά θα έρθουν αργότερα) με 12 φλιτζάνια κρύο νερό και το μισό κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια. Άφησε το μείγμα να πάρει μια βράση και πρόσθεσε και το ολόκληρο κοτόπουλο. Σκέπασε την κατσαρόλα και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τσίμπησε το ολόκληρο κοτόπουλο με ένα πιρούνι να δεις αν έχει γίνει. Αν ναι, βγάλε το από την κατσαρόλα και άφησέ το να κρυώσει. Άφησε τα κομμάτια κοτόπουλου να συνεχίσουν να σιγοβράζουν στο ζωμό.

5. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με 2 κ.σ. αλάτι και ¼ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για ακόμα 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο μεταξύ, καθάρισε το ολόκληρο κοτόπουλο που έχεις βγάλει από την κατσαρόλα, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα, και κόψε το σε μπουκίτσες. Μπορείς να μην το χρησιμοποιήσεις όλο για τη σούπα σου, αλλά να κρατήσεις μια ποσότητα για να φτιάξεις μια ωραία κοτοσαλάτα.

6. Στράγγισε και σέρβιρε. Όταν γίνει η σούπα, πέρασέ τη από λεπτό σουρωτήρι και πέταξε οτιδήποτε στέρεο εκτός από το καρότο. Μην ανησυχείς, ό,τι πετάς δεν έχει πάει χαμένο – τα κομμάτια κοτόπουλου και τα λαχανικά έχουν δώσει όλη τη γεύση και το άρωμά τους στο ζωμό, δηλαδή έχουν εκτελέσει πλήρως το καθήκον τους!

Ένα λεπτό προτού σερβίρεις τη σούπα, βύθισε ένα ματσάκι άνηθου δεμένο με σπάγκο μαγειρικής για να της δώσει επιπλέον άρωμα. Δοκίμασε το ζωμό. Πρόσθεσε λίγο παραπάνω αλάτι και πιπέρι, αν κρίνεις ότι χρειάζεται. Κόψε το καρότο σε φέτες και ρίξε το στη σούπα μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Καλή όρεξη!

empty alt

Λίγο κρασί, λίγα φρούτα πολύ σεξ

Μια διατροφή λύση μπορεί ν αντιμετωπίσει την στυτική λειτουργία και μάλιστα εκείνη που δεν αποκλείει το αλκοόλ.
empty alt

Χαλούν τα μπαχαρικά;

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.
empty alt

Οδηγός: συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.
empty alt

Αν δεν ξέρεις τι είναι οι Hasselback potatoes ήρθε η ώρα να μάθεις

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.
empty alt

Άλλος ένας Χρυσός Σκούφος για τον Έκτορα Μποτρίνι και το «Etrusco»

Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με 70 βραβεύσεις, την έναρξη μιας σημαντικής καινοτομίας για το θεσμό αλλά και ένα αξέχαστο dîner de gala διά χειρός του καλύτερου σεφ […]
empty alt

Πικάντικη σούπα με γαρίδες, μπέικον και λαχανικά

Όσον αφορά τις ζεστές, τις comfort food επιλογές, οι σούπες παίρνουν το προβάδισμα. Αυτό είναι γεμάτο καλούδια όπως μπέικον, γαρίδες, πατάτες και καλαμπόκι.
empty alt

Ube(r) alles: Μοβ γλυκιά απόλαυση με υγιεινά οφέλη

Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία
empty alt

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν
Back To Top