Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές. Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται μεγάλο βαθμό εμπειρίας ή περίεργα γιατί μερικές φορές τα απλά είναι τα καλύτερα πιάτα – ωστόσο θα κλέψει τις εντυπώσεις σε ένα τραπέζι για φίλους ή σε ένα επίδοξο φλερτ.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παρμεζάνα ή πεκορίνο τυρί και τα δύο είναι νόστιμα. Αν θέλετε να αλλάξετε την κλασική επιλογή της μοτσαρέλα για κάποιο πιο ιδιαίτερο τυρί όπως  Fontina ή caciocavallo, θα έχει περισσότερη δυνατή γεύση το πιάτο σας! Ωστόσο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα, εξίσου ταιριαστές επιλογές είναι η φέτα και το τυρί Δομοκού που συνδυάζονται άλλωστε άψογα με το σπανάκι.

ΥΛΙΚΑ:

6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. μεγάλα κοχύλια ζυμαρικών

Για τη γέμιση

1 μεγάλο αυγό

500 γρ. ρικότα στραγγισμένη

2 φλ. τεμαχισμένη μοτσαρέλα, διαιρεμένη

3/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, διαιρεμένη

500 γρ. σπανάκι (καταψυγμένο ή φρέσκο)

1 κουτ. φρέσκα φύλλα θυμαριού (προαιρετικό)

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, καθώς και περισσότερα για το σερβίρισμα

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά), συν περισσότερο για το σερβίρισμα

3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

3 φλ. μαρινάρα

1 κουτ. κρυσταλλική ζάχαρη

Φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανό, βασιλικό ή θυμάρι), για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

koxilia

ΕΚΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε τα κοχύλια ζυμαρικών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι al dente, 6 έως 7 λεπτά. Στραγγίζουμε αμέσως και ανακινούμε μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί αυγό, ricotta, 1 ¼ φλιτζάνι μοτσαρέλα, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα, σπανάκι, θυμάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, λεμόνι ξύσμα, αλάτι, και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 210°. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν ελαφρώς χρυσό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη μαρινάρα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε 2 φλιτζάνια μαρινάρα σε ένα άλλο μπολ. Απλώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι marinara ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

Γεμίζουμε τα ζυμαρικά κοχύλια με μίγμα ricotta, 1 κουταλιά καθένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα κοχύλια. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα και 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα.

Ψήνουμε, αφού έχουμε καλύψει χαλαρά με αλουμινόχαρτο, μέχρι το τυρί να λιώσει, περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε μέχρι το τυρί να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 10 λεπτά.

Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και βότανα πριν από το σερβίρισμα, και απολαμβάνουμε!

empty alt

Τρεις φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Aυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη, διατρέχουν όσοι τρώνε καθημερινά έστω και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, τονίζει νέα ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Internal Medicine».
empty alt

12 φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ψυγείο

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.
empty alt

Ένα μενού για απολαυστικά ανοιξιάτικα πικνίκ

Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις δεκάδες διαφορετικά πιάτα με μία σάλτσα ντομάτας

Μια από τις πρώτες συνταγές στις οποίες εντρυφεί κάποιος αρχάριος στη μαγειρική είναι τα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, όπου συνήθως επενδύουμε στο συνδυασμό από ντομάτα (φρέσκια ή κονσέρβα), σκόρδο, βασιλικό και φυσικά αλατοπίπερο.
empty alt

Πες μου πού θα πας διακοπές, να σου πω τι θα φας

Αν σε κάθε ταξίδι σου επιδιώκεις να γνωρίζεις την τοπική κουζίνα, αυτές είναι οι σπεσιαλιτέ που αξίζει να ανακαλύψεις σε δέκα ελληνικούς προορισμούς.
empty alt

Κάνε αυτό το κόλπο για να μην ξαναμαυρίσει ποτέ η μπανάνα

Πλούσιες σε κάλιο, οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά μίας υγιεινής διατροφής, αφού εκτός από τα θρεπτικά τους στοιχεία σε βοηθούν να διατηρείς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της απαιτητικής σου καθημερινότητας.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Ρύζι με κάρυ – πικάντικο και γευστικό

Αυτή η εκδοχή του ρυζιού κάρυ είναι ένα είδος πιλάφι: το ρύζι βράζει σε αρωματικό βούτυρο πριν γίνει εντελώς.
Back To Top