Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα.

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα. Αλλά σύμφωνα με τη μεγαλύτερη εκτροφέα σαλιγκαριών του Ηνωμένου Βασιλείου, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

«Υπάρχει αρκετά μεγάλη ζήτηση από τη βιομηχανία του κινηματογράφου για σαλιγκάρια, οπότε ανέπτυξα ένα ειδικό πακέτο δια του οποίου μπορούν να προσλαμβάνουν ό,τι σαλιγκάρια χρειάζονται για λίγες ημέρες και στη συνέχεια να τα επιστρέφουν. Τους προμηθεύω με οδηγίες για προσωρινή στέγαση, τροφή και φροντίδα», λέει η Helen Howard, ιδρύτρια της φάρμας σαλιγκαριών H & RH Escargots, στην Independent.

Η Howard ξεκίνησε την επιχείρηση πριν από δέκα χρόνια μαζί με την κόρη της στο East Kent, όπου είναι και η βάση τους. «Η κόρη μου έχει κάνει σπουδές πάνω στη Γεωργία αλλά δεν είχαμε κάποια φάρμα οπότε θέλαμε να βρούμε κάποια αγροτική ασχολία που δεν απαιτούσε μεγάλη έκταση γης», εξηγεί και συμπληρώνει «η ιδέα της εκτροφής σαλιγκαριών προέκυψε ξαφνικά μετά από έρευνα στο διαδίκτυο».

Πρώην βιολόγος, η Howard διατηρεί μια αξιόλογη θέση σε έναν αναπτυσσόμενο χώρο: η H & RH Escargots είναι ο κύριος προμηθευτής ζωντανών βρώσιμων σαλιγκαριών και οι μοναδικοί που εκπαιδεύουν, μέσω μαθημάτων, νέους αγρότες να αναπτύξουν τις δικές τους φάρμες σαλιγκαριών.

Αν και το ιδιαίτερο αυτό μαλάκιο δεν αποτελεί αγαπημένο έδεσμα στη βρετανική κουζίνα, η Howard εξηγεί ότι τα σαλιγκάρια «έχουν προσαρμοστεί άψογα στο υγρό και ήπιο κλίμα της Βρετανίας». Τα σαλιγκάρια τρέφονται με πράσινα λαχανικά και περιστασιακά με λιχουδιές όπως κεράσια, μάνγκο και δαμάσκηνα. Έπειτα από έξι μήνες, είναι έτοιμα για προώθηση.

Εκτός από τον… απατηλό κόσμο της 7ης Τέχνης, τα σαλιγκάρια προορίζονται και για τροφή σε ερπετά –συχνά τα προμηθεύονται ζωολογικοί κήποι για να τραφούν όλων των ειδών τα φίδια. Η αγρότισσα πάντως ποτέ δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε τεράστια ζήτηση για την εκτροφή σαλιγκαριών – έχει αυξήσει κατά πολύ τα μαθήματα που παραδίδει. Και όχι άδικα, αν αναλογιστεί κανείς την αλματώδη αύξηση της ζήτησης σαλιγκαριών από εστιατόρια και περιπετειώδεις σεφ: μόλις πριν από δυο χρόνια στη Βρετανία, η παραγωγή σαλιγκαριών υπολογιζόταν στις 750.000 ενώ το 2000 ήταν περίπου 30.000.

Όσο για εκείνους που διστάζουν να δοκιμάσουν τα σαλιγκάρια, η Howard στην προσπάθειά της να τους πείσει τους προτρέπει να δοκιμάσουν αυτά που η γεύση τους μοιάζει με εκείνη των μανιταριών. Ο αγαπημένος της τρόπος μαγειρέματος; Πάνω σε πίτσα!

empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως χωριάτικη σαλάτα

Η «βούτα» στη χωριάτικη σαλάτα με ένα κομμάτι αφράτο ψωμί είναι μία «αμαρτία» που όλοι μας έχουμε απολαύσει.
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

7 προετοιμασίες του Σαββατοκύριακου για να έχεις φαγητό για όλη την εβδομάδα

Με το hashtag #mealprep, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ιδέες που λύνουν τα χέρια σε όσους δεν έχουν την πολυτέλεια να μαγειρεύουν καθημερινά, αλλά συχνά πρέπει να βασιστούν σε εύκολες και γρήγορες λύσεις.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Λευκά, κόκκινα ή ροζέ, τα σταφύλια είναι το απόλυτο superfood του καλοκαιριού

Τα σταφύλια καλλιεργούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν χρησιμοποιηθεί από αρκετούς αρχαίους πολιτισμούς για χρήση τους στην οινοποιία.
empty alt

Δροσερή απόλαυση με κρύες σούπες

Ξέχνα ό,τι ήξερες η σούπα δεν τρώγεται μόνο καυτή και δεν είναι μόνο για τον χειμώνα! Δροσερές, ανάλαφρες και απολαυστικές – οι κρύες σούπες είναι το καλοκαιρινό must.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Cupcakes γλυκιάς κολοκύθας με βρώμη

Αυτά τα muffins ή ατομικά Cupcakes κολοκύθας χωρίς γλουτένη είναι γεμάτα με βρώμη και τσιπς σοκολάτας. Επιπλέον, αυτά τα μίνι μάφιν κολοκύθας γίνονται εξ ολοκλήρου στο μπλέντερ, κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι.
Back To Top