Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.

Η τελευταία τους έρευνα έδειξε ποιοι είναι οι ιδανικοί τρόποι με τους οποίους πρέπει να μαγειρεύονται τα μανιτάρια, προκειμένου να μην χάνουν τίποτα από την διατροφική τους αξία. Ποιος είναι αυτός;

Οι επιστήμονες, λοιπόν, αποφάσισαν ότι τα μανιτάρια διατηρούν τα υψηλά ποσοστά αμινοξέων και βιταμινών που περιέχουν όταν τα βάλεις στο γκριλ ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Για τις ανάγκες της έρευνας χρησιμοποιήσαν άσπρα μανιτάρια button, shiitake, μανιτάρια oyster και king oyster, που καλλιεργούνται στην περιοχή του Κέντρου, την La Gioja της Ισπανίας.

Διαπίστωσαν ότι, για παράδειγμα, στο φούρνο μικροκυμάτων τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη που περιέχουν, όπως η πολυφαινόλη, αυξάνονται, ενώ άλλες τεχνικές μαγειρέματος, όπως το βράσιμο ή το τηγάνισμα προκαλούν τη «διαρροή» των πολύτιμων συστατικών στο υγρό στο οποίο μαγειρεύονται.

Τα μανιτάρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και παρέχουν υψηλά ποσοστά βιταμινών Β1, Β2, Β12, C, D και Ε, όπως και ιχνοστοιχεία σαν το σελήνιο.

Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι με το μαγείρεμα στο γκριλ και στο φούρνο μικροκυμάτων, το περιεχόμενο των μανιταριών σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς να χάσουν τη θρεπτική τους αξία.

Μάλιστα προτείνουν την προσθήκη μίας μικρής ποσότητας λαδιού, που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την αντιοξειδωτική τους δύναμη.

Ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα θα πετύχεις αν χρησιμοποιήσεις ελαιόλαδο, κάτι που, για να είμαστε ειλικρινείς είναι πανεύκολο να κάνεις στην χώρα μας, αφού εδώ παράγονται μερικά από τα καλύτερα ελαιόλαδα στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς.

Για αυτό μην περιμένεις. Δοκίμασε άμεσα να μαγειρέψεις τα αγαπημένα σου μανιτάρια με τους τρόπους που είπαμε για να χαρείς όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά μπορείς από αυτό το δώρο της φύσης.

empty alt

Βρώμη κατά της χοληστερίνης

Η βρώμη είναι ένα από τα φυσικά συστατικά που βοηθάνε όσους παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω των β’ γλυκανών που περιέχει.
empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Μπορεί ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ να σε κάνει να αδυνατίσεις;

Κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος το αποφεύγεις. Έχεις συνέχεια στη δουλειά για αρκετές ώρες και δεν θέλεις να πιεις.
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τη σάλτσα που περίσσεψε από το μαγειρευτό κρέας

Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
empty alt

Ταϊλανδική σαλάτα με noodles

Αν αγαπάς τις εξωτικές γεύσεις και ψάχνεις μια διαφορετική σαλάτα που το αίσθημα κορεσμού να κρατήσει; Αυτή η ταϊλανδέζικη σαλάτα νουντλς έχει όλα όσα ψάχνεις! Φρεσκοκομμένα λαχανικά, τροπικά φρούτα, απολαυστικά noodles νούγιες ρυζιού και κρεμώδης σάλτσα φυστικιών δημιουργούν ένα ακαταμάχητο...
Back To Top