Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα χημικό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κεφαλαλγίες. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση mSystems, και αναφέρει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία φέρουν στο στόμα τους αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων.

Πλούσια σε νιτρώδη είναι ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι συνήθεις ύποπτοι για την εκδήλωση ημικρανίας, δηλαδή τα επεξεργασμένα κρεατικά και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως εξηγείται στη μελέτη, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα νιτρώδη προκαλούν κεφαλαλγία, διότι αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που τα παίρνουν ως φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, το 80% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρή κεφαλαλγία όταν τα παίρνουν, ενώ το 10% διακόπτουν την λήψη της διότι ο πονοκέφαλος είναι ανυπόφορος.

«Οι οφειλόμενοι στα νιτρώδη πονοκέφαλοι εκδηλώνονται τυπικά με δύο τρόπους: είτε άμεσα (μέσα σε μία ώρα από τη λήψη των φαρμάκων) με ήπια έως μέτρια βαρύτητα, είτε όψιμα (μέσα σε 3 έως 6 ώρες από τη λήψη) με πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με ημικρανικές κρίσεις» αναφέρεται.

Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι στους εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε νιτρώδη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν στο όλο πρόβλημα εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.

Έτσι, εξέτασαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα δεκάδων εθελοντών, ορισμένοι εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανίες, καθώς και δείγματα κοπράνων από σχεδόν 2.000 υγιείς εθελοντές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα στα δείγματα αυτά, διαπιστώνοντας ότι σε όσα προέρχονταν από τη στοματική κοιλότητα των ασθενών υπήρχε αφθονία νιτρωδών και νιτρικού οξειδίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα των χημικών στο στόμα των υγιών εθελοντών.

Διαφορά παρατηρήθηκε και στο μικροβίωμα των κοπράνων (επομένως του εντέρου), αλλά ήταν μικρότερη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιπέδων νιτρικού οξειδίου τα οποία προκαλούν ημικρανικές κρίσεις», τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να εξετάσουν το μικροβίωμα πασχόντων από διάφορους τύπους ημικρανίας, για να δουν αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και, βεβαίως, να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
empty alt

Νόστιμες και εύκολες σπιτικές κοτομπουκιές

Θέλεις να νιώσεις ξανά παιδί; Φτιάξτε σπιτικές κοτομπουκιές. Επικαλυμμένες με τραγανή καρυκευμένη ψίχα ψωμιού, αυτές οι τρυφερές, ζουμερές μπουκιές είναι δύσκολο να καταναλωθούν με μέτρο.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
Back To Top