Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την […]


Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των ονειροπόλων», «Πριν τα Πρωτοβρόχια» και την «Άνοιξη στη Μεσόγειο».

Παράλληλα σε αυτή την καλαίσθητη έκδοση, που έχει πάρει βραβείο ΕΒΓΕ για το σχεδιασμό και την εμφάνισή της, η συγγραφέας και εκδότρια μοιράζεται με τους αναγνώστες κάποιους γενικούς κανόνες που έχει διδαχθεί από την εμπειρία της αλλά και από την επαφή της με άλλους επαγγελματίες και ερασιτέχνες «μακαρονάδες».

«Το βαρύ, μαντεμένιο κατά προτίμηση τηγάνι που αναφέρω σε όλες τις συνταγές δεν είναι κάποια παράξενη, προσωπική μου εμμονή. Ο βαρύς πάτος του σκεύους όπου μαγειρεύουμε παίζει πολύ σπουδαίο ρόλο: στην κατανομή της θερμότητας, στο ρόδισμα, στο μέλωμα.

»Να λαμβάνετε πάντα υπόψη το χρόνο βρασμού που προτείνετε στη συσκευασία των ζυμαρικών που επιλέγετε. Και πάντα να αφαιρείτε 1-2 λεπτά. Γιατί τα ζυμαρικά συνεχίζουν να μαλακώνουν και έξω από το κοχλαστό νερό, το ζωμό τους. Κι ακόμη περισσότερο όταν αναμειγνύονται με τη σάλτσα.

»Ένα μικρό μπρίκι ή όποιο άλλο κατσαρολάκι με χερούλι ας βρίσκεται δίπλα όταν τελειώνει η ετοιμασία των ζυμαρικών. Πριν τα σουρώσουμε, φυλάμε λίγο από τον καυτό ζωμό τους, κι αν χρειαστεί, υγραίνουμε μετά τη μακαρονάδα.

»Στις λιγοστές περιπτώσεις που χρησιμοποιώ κρέμα γάλακτος, εννοώ την αληθινή, πηχτή, πυκνή κρέμα (γαλλικό προϊόν), που βρίσκεται εύκολα σε μεγάλα σούπερ μάρκετ και μπακάλικα, και όχι αυτή που συνηθίζουμε να ονομάζουμε εμείς έτσι.

»Μια μακαρονάδα που “μιλάει”, έχει και ανθρώπινες απαιτήσεις: θέλει μια ζεστή αγκαλιά. Γι΄ αυτό, η βαθιά γαβάθα και τα πιάτα που θα υποδεχτούν τα μακαρόνια αξίζει τον κόπο να είναι ζεστά. Αρκεί ένα δεκάλεπτο στο φούρνο, αν είναι ήδη ζεστός, ή ένα δύο λεπτά στα μικροκύματα.

»Τελευταίο και πρώτο μαζί: δεν είναι νάζι το αίτημα για φρεσκοτριμμένο πιπέρι και για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτά τα δύο υλικά, περισσότερο από όλα τα άλλα, είναι εκείνα που καθορίζουν την ποιότητα του φαγητού μας. Μαζί με το πόσο σωστά είναι βρασμένα τα μακαρόνια».

Αν αγαπάτε λοιπόν τα μακαρόνια, ή θέλετε να δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να τα αγαπήσει, ακολουθήστε τους παραπάνω κανόνες και, ακόμα καλύτερα, ανακαλύψτε το ξεχωριστό αυτό βιβλίο μαγειρικής.

makaronada_cover

empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Η νέα τρέλα μετά τα αβοκάντο είναι τα ψητά αβοκάντο

Αν πιστεύεις ότι το αβοκάντο είναι από τα νοστιμότερα πράγματα που έχεις δοκιμάσει, ίσως δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα το ψητό αβοκάντο.
empty alt

Φθινοπωρινό ριζότο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολο «τηγανητό» παγωτό

  Μια απολαυστική πρόκληση που είναι πιο εύκολη απ’ όσο φαίνεται που θα εκπλήξει τους φίλους σου και αφήσει τις καλύτερες γευστικές εντυπώσεις! Το να τηγανίσεις παγωτό είναι κάτι που μπορεί να σου ακούγεται αγχωτικό.
empty alt

Εστιατόρια, υψηλή γαστρονομία και FNL Best Restaurant Awards 2020

Γεύσεις πολλών αστέρων με διακρίσεις και βραβεία
empty alt

Summer pasta lovers!

Οι επιλογές με τα ζυμαρικά δεν τελειώνουν ποτέ. Είτε όσον αφορά τα είδη των ζυμαρικών που η επιλογή είναι τεράστιο, όσο και με τις σάλτσες με τις οποίες μπορείτε να τα συνοδέψετε.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τη δική σου σπιτική λαγάνα

Αφού έχεις γίνει ειδική στο να φτιάχνεις και να ψήνεις ψωμί είσαι έτοιμη να περάσεις και σε πιο παραδοσιακά αρτοαπαρασκευάσματα.
empty alt

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο
Back To Top