Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch.

Μια κις με σπανάκι και μανιτάρι είναι η ιδανική συνταγή για οικογένειες με πολυάσχολες μέρες ή για να απολαύσεις το σαββατοκύριακο ένα ζεστό brunch. Εύκολο να φτιαχτεί με μια αλάνθαστη κρούστα πίτας, αυτό το vegetarian κις είναι γενναιόδωρα γαρνιρισμένο με νόστιμα λαχανικά και κρεμώδη τυριά.

Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος: 35 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 55 λεπτά

Απόδοση: 8 μερίδες

Διατροφή: vegetarian

Συστατικά

Για τη ζύμη:

1 ανάλατο βούτυρο (125g)

1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουτ. αλάτι

2-3 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

kichea

Για τη γέμιση:

2 κουταλιές της σούπας (30g) αλατισμένο βούτυρο

4 φλιτζάνια (300 γρ.) μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

5 φλιτζάνια (150 γρ.) φρέσκο baby σπανάκι

3 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

1 φλιτζάνι φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή 1 φλιτζάνι ξερό κρεμμύδι τριμμένο

Μισό φλιτζάνι κομμένο άνηθο

Αλατοπίπερο

4 μεσαία αυγά

1 φλιτζάνι (240 ml) κρέμα γάλακτος

1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα

100 γρ. τυρί (μπορείς ανάλογα με το τι προτιμάς να χρησιμοποιήσεις κίτρινα τυριά ή λευκά ή ένα μείγμα και από τα δυο είδη)

kche

Εκτέλεση

Για τη ζύμη: Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200° C. Χτυπάς το βούτυρο και ανακατεύεις γρήγορα με το αλεύρι, το αλάτι και το νερό μέχρι να κολλήσουν τα συστατικά και να σχηματίσουν μια σταθερή ζύμη.

Βάζεις τη ζύμη στο ταψί. Τρυπάς το κάτω μέρος του φλοιού με ένα πιρούνι και το αφήνεις στην άκρη.

Για τη γέμιση: Λιώνεις το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετημένο σε μέτρια φωτιά. Ρίχνεις τα μανιτάρια και τα σοτάρετε για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτεις το σπανάκι και το κρεμμύδι και ανακατεύεις γρήγορα, μέχρι να μαραθούν. Τέλος προσθέτεις το σκόρδο και ον άνηθο και σοτάρεις για 30 ακόμη δευτερόλεπτα. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και μετά απενεργοποιείς τη φωτιά και τα αφήνεις στην άκρη.

Σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους, ανακατεύεις τα αυγά με την κρέμα γάλακτος και το γάλα. Προσθέτεις τα δύο τρίτα του τριμμένου τυριού και στη συνέχεια καρυκεύεις με το αλατοπίπερο.

Απλώνεις το σπανάκι και το γέμισμα μανιταριών πάνω από τη ζύμη της πίτας (βεβαιώσου ότι έχεις στραγγίξει καλά τη γέμιση από τα υγρά της), ρίχνεις παντού το μείγμα κρέμας-γάλακτος-τυριού και στη συνέχεια προσθέτεις το υπόλοιπο τεμαχισμένο τυρί στην κορυφή.

Ψήνεις για περίπου 35-40 λεπτά ή έως ότου γίνει η ζύμη και πάρει ελαφρώς χρυσό χρώμα στην κορυφή και στις άκρες της πίτας. Την απολαμβάνεις ζεστή ή και κρύα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μόνη ή με παρέα!

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Τι διαφορά έχει το παγωτό sorbet από το sherbet;

Παρόλο που το sorbet ακούγεται σχεδόν σαν το sherbet ή sherbert, στην πραγματικότητα πρόκειται για δύο διαφορετικά παγωμένα γλυκίσματα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Βράσε (καστανό) ρύζι: όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Πώς το καστανό σου ρύζι δεν θα λασπώσει ούτε θα παραμείνει σκληρό και μισοψημένο; Αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία.
empty alt

Πώς θα ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στη μαγειρική και να την αγαπήσουν

Λίγο οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, λίγο η τάση να επιστρέφουμε στο σπιτικό φαγητό (ή τουλάχιστον να το προσπαθούμε), λίγο το ότι το στερεότυπο «τα αγόρια δεν μαγειρεύουν» ολοένα χάνει έδαφος (ελπίζω δηλαδή), κάποιοι γονείς επιχειρούμε να μετατρέψουμε το καθημερινό μαγείρεμα σε οικογενειακή...
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Λαχταριστή σούπα μπρόκολου με λιωμένο τυρί

Νομίζουμε ότι η σούπα τσένταρ μπρόκολου εφευρέθηκε αποκλειστικά για άτομα που μισούν τα λαχανικά. Είναι πολύ πιο εύκολο να πάρετε την καθημερινή σας μερίδα λαχανικών όταν συνδυάζονται με ένα λαχταριστό, τυρολαχταριστό ζωμό.
empty alt

Κάνε τη γευστική διαφορά αυτή την 25η Μαρτίου με μια πεντανόστιμη σκορδαλιά

Μπορεί την παρέλαση να τη δεις μόνο από την τηλεόραση, μπορεί τα ταβερνάκια να είναι κλειστά, μπορεί να μην έχεις καν τη δυνατότητα να κάνεις μεγάλο οικογενειακό ή φιλικό τραπέζι, αλλά με αυτή τη συνταγή για σκορδαλιά θα καταφέρεις να απολαύσεις κάτι από την παραδοσιακή γεύση και […]
Back To Top