Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του. Είναι τέλειο όταν συνδυάζεται με ένα δημητριακό της επιλογής σου – το λατρεύω με μαγειρεμένο ρύζι ή κεχρί – ή ένα κομμάτι ωραίο, φλοιώδες ψωμί. Ο συνδυασμός κρεμμυδιού, σκόρδου και ντομάτας (σε δύο μορφές) συνδυάζεται με τις ελαφρώς καρυκευμένες εντάσεις από κύμινο, κόλιανδρο, και το πιο σημαντικό, καπνιστή πάπρικα εξαιρετικής ποιότητας.

Η αντσούγια είναι προαιρετική, αλλά δεν υπάρχει κανένας καλός λόγος να την παρακάμψεις: η γεύση που προέρχεται από αυτό το μικρό μικρό ψάρι προσθέτει πολύ περισσότερα από κάτι απλό ή στερεοτυπικό. Η ζάχαρη εξυπηρετεί παρόμοιο σκοπό εξισορροπώντας την οξύτητα των ντοματών και αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τη φυσική τους γλυκύτητα. Και το σπανάκι; Μαγειρεύεται σε χρόνο μηδέν, μετατρέποντας σε μια κρεμώδη γοητεία υφής – μια πολύ ευχάριστη προσθήκη, ειδικά αν ψάχνεις για την ενίσχυση του Ποπάι μέσα στην ημέρα σου.

 

ΥΛΙΚΑ:

4 – 6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

15 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

45 ΛΕΠΤΑ

Chickpeak

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

1/2 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, τριμμένο

6 σκελίδες σκόρδο, αλεσμένες

Αλάτι

1 κουτ. καπνιστή πάπρικα

1 κουτ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 κουτ. αλεσμένο κύμινο

1 κουτ. κορίανδρο

1 φιλέτο καπνιστού γαύρου ή αντζούγιας (προαιρετικά)

2 κουταλιές της σούπας τοματοπολτός

250 γρμ. baby σπανάκι

500 γρμ. κατεψυγμένα ρεβίθια ή ξερά ρεβίθια που έχεις μουλιάσει από το προηγούμενο βράδυ (κάνουν και οι κονσέρβες ρεβιθιών, αρκεί να τις σουρώσεις)

500 γρμ. τριμμένες ντομάτες

1 κουταλιά της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη

1 φλ. ζωμός κοτόπουλου ή ζωμό λαχανικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Φρεσκοκομμένο μαϊντανό, για γαρνιτούρα

chickpea_

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνεις 2 κουταλιές της σούπας λάδι. Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύεις μέχρι να χρυσίσουν, περίπου 5 λεπτά. Προσθέτεις πάπρικα, πιπέρι, κύμινο και κόλιανδρο και ανακατεύεις μέχρι να βγουν τα αρώματα, 1 λεπτό. Προσθέτεις τον γαύρο ή την αντζούγια και τον ντοματοπολτό και ανακατεύεις μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως η αντζούγια στο μείγμα.

Προσθέτεις την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι. Προσθέτεις το σπανάκι και μαγειρεύεις μέχρι να γίνει ανοιχτό πράσινο και μόλις μαραθεί, 1 λεπτό. Προσθέτεις τα ρεβίθια, τις τριμμένες ντομάτες, τη ζάχαρη και τον ζωμό και αλατοπιπερώνεις. Φέρνεις σε σημείο βρασμού και στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν. Καλύπτεις με το καπάκι και μειώνεις τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή, στη συνέχεια τα αφήνεις να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά.

Αφαιρείς το καπάκι και συνεχίζεις το μαγείρεμα, ανακατεύοντας μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.

Γαρνίρεις με μαϊντανό πριν το σερβίρεις. Συνδυάζεις με ριζότο ή φρέσκο ψωμί και ελιές.

 

 

empty alt

Το απόλυτο hack για να είναι το κρασί σου πάντα παγωμένο

Σου αρέσει να απολαμβάνεις το κρασί σου παγωμένο στην ιδανική θερμοκρασία. Ειδικά, όμως, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσεις παγωμένο, ενώ το να βάλεις παγάκια δεν τίθεται καν ως θέμα, αφού θα σου αλλοιώσουν τη γεύση! Και τώρα τι γίνεται; Μη φοβού! […]
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις μαλακά για περισσότερο χρόνο τα σπιτικά cookies σου

Τα μαλακά, ζεστά cookies, κατευθείαν από το φούρνο, είναι πραγματικά ασυναγώνιστα. Δυστυχώς όμως σύντομα αρχίζουν να σκληραίνουν και να χάνουν την απολαυστική υφή τους (γιατί το ζητούμενο στα cookies, σε αντίθεση με άλλα μπισκότα, είναι να γίνουν μαλακά και όχι τραγανά).
empty alt

Έτσι θα μετατρέψεις τα ρεβίθια σε πικάντικα, πεντανόστιμα στραγάλια στο σπίτι

Τα ρεβύθια είναι στην ουσία ψημένα στραγάλια, όμως ακολουθώντας την παρακάτω συνταγή από το Popsugar.com θα τα κάνεις πιο νόστιμα από ποτέ, ώστε να μπορείς να τα απολαύσεις ως σνακ ενώ παρακολουθείς μια ταινία στο σπίτι ή ακόμα και σε ένα πάρτι, ως συνοδευτικό στο ποτό.
empty alt

Κάνε αυτό το κόλπο για να μην ξαναμαυρίσει ποτέ η μπανάνα

Πλούσιες σε κάλιο, οι μπανάνες είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά μίας υγιεινής διατροφής, αφού εκτός από τα θρεπτικά τους στοιχεία σε βοηθούν να διατηρείς την ενέργειά σου σε υψηλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της απαιτητικής σου καθημερινότητας.
empty alt

Κέικ μήλου με επικάλυψη streusel

Τα μήλα είναι χαρακτηριστική φθινοπωρινή γεύση και κάνουν θαύματα σε αυτό το εύκολο κέικ καφέ. Προσθέτουν επιπλέον γλυκύτητα καθώς κάνουν το κέικ πολύ υγρό και τρυφερό.
empty alt

Διεθνής Ημέρα Chefs 2021: Τιμώντας τους καλλιτέχνες της γαστρονομίας

Η Διεθνής Ημέρα Chefs ιδρύθηκε για να υπενθυμίσει στους σεφ, ότι είναι καθήκον τους να περάσουν τις γνώσεις και τις μαγειρικές δεξιότητές τους στην επόμενη γενιά σεφ με μια αίσθηση υπερηφάνειας και δέσμευσης για το μέλλον Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα του Chefs γιορτάζεται σε όλο τον […]
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
Back To Top