Έχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών.

ΛαχανικάΈχουν την φήμη του νόστιμου και υγιεινού γεύματος. Όμως πόσο αλήθεια τελικά υπάρχει γύρω από την επιλογή των ψητών λαχανικών ως  εύγεστο πιάτο χαμηλών λιπαρών. Πόσο διατηρούν την θρεπτική τους αξία και τις πλούσιες βιταμίνες τους μετά το ψήσιμο σε δυνατή θερμοκρασία; Αμερικανοί διαιτολόγοι σε άρθρο τους στους «Νιου Γιορκ Τάιμς » υποστηρίζουν ότι τα ωμά ή ψημένα τα λαχανικά αποτελούν πλούσιες πηγές φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων, αλλά φτωχές πηγές θερμίδων. Όπως λέει η δρ Αλις Λίχτενσταϊν, διευθύντρια του Εργαστηρίου Καρδιαγγειακής Διατροφής του Πανεπιστημίου Tufts στη Βοστώνη «Αν το ψήσιμο στη σχάρα ή στα κάρβουνα είναι αυτό που χρειάζεται κάποιος για να φάει λαχανικά, πρέπει να το κάνει. Ο μεγαλύτερος αγώνας των διαιτολόγων είναι να πείσουν μικρούς και μεγάλους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά». Σύμφωνα με την δρ Λίχτενσταϊν το μαγείρεμα των λαχανικών ελαττώνει τα επίπεδα ορισμένων υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως η C και ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Ωστόσο, την ίδια στιγμή διευκολύνει την απορρόφηση ορισμένων άλλων συστατικών όπως το λυκοπένιο, το οποίο έχει καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες και υπάρχει σε αφθονία σε λαχανικά όπως η ντομάτα. Πολυάριθμες έρευνες δείχνουν ότι οι μαγειρεμένες ντομάτες δίνουν  υψηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στον οργανισμό απ’ ό,τι οι ωμές. Ο καλύτερος τρόπος για να τρώει κάποιος λαχανικά είναι να μην επιμένει σε ένα μοτίβο μαγειρέματος . Όπως λένε οι επιστήμονες συνιστούν την επιλογή των βραστών και άλλοτε ψητών ή και  ωμών, ούτως ώστε να δίνουν τα μέγιστα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Όπως  λέει η δρ Λίμπι Μιλς, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτητικής των ΗΠΑ «Το βράσιμο στον ατμό είναι ένας πολύ καλός τρόπος μαγειρέματος, διότι χρησιμοποιεί έμμεση, υγρή θερμότητα για να μαγειρέψει τα λαχανικά σε σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ιδιαίτερες μειώσεις στα θρεπτικά συστατικά τους».

 

 

empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Ο καλύτερος τρόπος να καρυκεύσεις το κρέας

Όταν καρυκεύουμε μπριζόλες, τις απλώνουμε σε ένα ταψάκι και τις πασπαλίζουμε και από τις δύο πλευρές, διαδοχικά, με αλάτι και όποια άλλα μπαχαρικά θέλουμε.
empty alt

Μπιφτέκι: το προτιμάς μίνιμαλ ή… υπερπαραγωγή;

Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φιλετάρεις φρέσκιες σαρδέλες

Ακόμα και αν οι σαρδέλες κονσέρβας σού λύνουν τα χέρια, τίποτα δεν συγκρίνεται σε γεύση με τις φρέσκιες σαρδέλες.
empty alt

Ο νέος σοκολατένιος πειρασμός ακούει στο όνομα Brownie Lasagna

Απολαυστικές σοκολατένιες στρώσεις brownies σου κλείνουν πονηρά το μάτι
empty alt

Χριστουγεννιάτικα μπισκότα

Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα.
empty alt

Καλοκαιρινές μπάρες λεμονιού

Αν ψάχνεις κάτι γλυκό, απολαυστικό, υγιεινό, δροσερό, καλοκαιρινό και με λίγες θερμίδες – έχουμε αυτό που ζητάς! Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο.
Back To Top