Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής

Φτιάξτε μια ανανεωμένη εκδοχή για ένα κλασικό πιάτο, το ψητό λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες, ρίχνοντας από πάνω την πιο γευστική σάλτσα ελιάς, αμύγδαλου και μαϊντανού. Η σάλτσα είναι τόσο απλή στην παρασκευή της που δεν θα χρειαστεί να βγάλετε μια επιπλέον κατσαρόλα. Το καλύτερο κομμάτι; Ολόκληρη αυτή η συνταγή γίνεται σε ένα μόνο πιάτο, κάνοντας το δείπνο (και το καθάρισμα) πιο εύκολο από ποτέ. Απλώς αφαιρέστε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα σερβιρίσματος μόλις ψηθούν και στη συνέχεια ανακατέψτε τα υλικά της σάλτσας κατευθείαν στο ταψί. Ρίχνετε γενναιόδωρα την κρεμώδη σάλτσα πάνω από το πιάτο σας και σερβίρετε!

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 15 λεπτά

Συστατικά

1 1/2 κιλό baby πατάτες, κομμένες μισές

1 λεμόνι, τα άκρα κομμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες, αφαιρούνται οι σπόροι

3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, διαιρεμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 1/2 κιλά μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα με το δέρμα (περίπου 8)

1 κουτ. γλυκιά πάπρικα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1/2 γ. ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού

1/2 γ. χωρίς κουκούτσι Καλαμάτας, Castelvetrano, ή ανάμεικτες ελιές, μισές

1/2 γ. αμύγδαλα καβουρδισμένα σε φέτες

1/4 γ. λευκό ξύδι

120 γρ. φέτα (περίπου 1 γ.)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°. Σε ένα ταψί 13" επί 9", ρίξτε τις πατάτες, το λεμόνι, 2 κουταλιές της σούπας λάδι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο τριμμένο πιπέρι. Ψήστε μέχρι οι πατάτες να αρχίσουν να γίνονται χρυσαφί, 14 με 16 λεπτά.

Στεγνώστε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Καρυκεύστε παντού με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι. Βάλτε το δέρμα του κοτόπουλου με την πλευρά προς τα πάνω ανάμεσα στις πατάτες. Πασπαλίζετε το κοτόπουλο με πάπρικα και περιχύνετε με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας λάδι.

Ψήστε το κοτόπουλο μέχρι να ροδίσει η πέτσα και ένα θερμόμετρο άμεσης ανάγνωσης τοποθετημένο στο παχύτερο μέρος (χωρίς να αγγίξετε το κόκκαλο) να καταγράφει 165° και οι πατάτες να είναι τραγανές και να ροδίζουν, περίπου 35 λεπτά.

Χρησιμοποιώντας μια λαβίδα ή μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το κοτόπουλο και τις πατάτες σε μια πιατέλα. Ανακατέψτε προσεκτικά το σκόρδο σε ζεστές σταγόνες του ταψιού (θα πρέπει να υπάρχουν περίπου 1/2 φλιτζάνι σταγόνες). Προσθέστε μαϊντανό, ελιές, αμύγδαλα, ξύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κι ανακατέψτε να ενωθούν.

Περιχύστε η σάλτσα πάνω από το κοτόπουλο και τις πατάτες. Πασπαλίστε με τη φέτα από πάνω.

empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

Αν έχεις slow cooker, έτσι θα φτιάξεις την πιο εύκολη και νόστιμη μπολονέζ

Φαντάσου να ξυπνήσεις το πρωί, μέσα σε 5 λεπτά να έχεις ετοιμάσει όλα τα υλικά για μπολονέζ, να τα βάζεις να μαγειρεύονται και, όταν θα επιστρέψεις το μεσημέρι από το γραφείο, να έχεις έτοιμη μια πεντανόστιμη σάλτσα για μακαρόνια, η οποία μάλιστα διατηρείται έως και μία εβδομάδα […]
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού λέγεται Panzanella

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.
empty alt

Ζαμπόν + τυρί + φούρνος = τέλειο πρωινό

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Γιατί να θέλω να ανοίξω τον φούρνο για να μαγειρέψω πρωινό;» Συνήθως θα συμφωνούσαμε μαζί σας, αλλά μετά την πρώτη σας μπουκιά από αυτό το καταπληκτικό (και εύκολο στην παρασκευή) φουρνιστό brunch, θα θέλετε να το φτιάχνετε σχεδόν κάθε πρωί.
Back To Top