Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι.


Η ενστικτώδης μας κίνηση, όταν θέλουμε να καρυκεύσουμε ένα φαγητό, είναι να το αλατοπιπερώνουμε. Και λέγοντας «αλατοπιπερώνουμε» συνήθως εννοούμε ότι το αλάτι συνοδεύεται από μαύρο πιπέρι. Μήπως όμως ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις αυτό τον κανόνα, που αντιμετωπίζεις σαν θέσφατο; Γιατί πιπέρι δεν είναι μόνο το μαύρο.

Με ποια άλλα μπαχαρικά, λοιπόν, μπορείς να συνοδεύσεις άφοβα το αλάτι σε μια συνταγή;

-Λευκό πιπέρι: Προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο πιπέρι (Piper nigrum) και δίνει παρόμοια, πικάντικη γεύση, αλλά υφίσταται διαφορετική επεξεργασία. Χάρη στο χρώμα του, ταιριάζει ιδιαίτερα σε λευκές σάλτσες όπως η μπεσαμέλ και η ολαντέζ, καθώς και σε οποιοδήποτε ανοιχτόχρωμο πιάτο (πατάτες πουρέ, συνταγές με τυρί κ.λπ.).

-Ροζ πιπέρι: Παρά την ονομασία του, δεν προέρχεται από το ίδιο φυτό με το μαύρο και το λευκό πιπέρι, αλλά από δύο διαφορετικά είδη σχίνου (Schinus terebinthifolius ή Schinus molle). Η γεύση του είναι, μεν, διακριτικά πιπεράτη αλλά και φρουτώδης. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε ανοιχτά σάντουιτς, σε τσάτνεϊ φρούτων, αλλά και σε σαλάτες, ιδιαίτερα στις πράσινες όπου εκτός από μια νέα γευστική διάσταση προσθέτει και ζωηρόχρωμες πινελιές.

-Πιπέρι σετσουάν: Προέρχεται από την ομώνυμη πόλη της Κίνας και έχει ως βασικό χαρακτηριστικό το ελαφρύ μούδιασμα που προκαλεί στο στόμα και στη γλώσσα. Ταιριάζει ιδιαίτερα με ασιατικές συνταγές, όπως με stir-frys και με πιάτα που περιέχουν νουντλς, αλλά και με γλυκίσματα όπως τα μπισκότα σόρτμπρεντ και το παγωτό!

-Πιπέρι καγιέν: Ουσιαστικά, αποξηραμένες πιπεριές από την ομώνυμη πόλη της Γαλλικής Γουιάνας. Είναι αρκετά καυτερό, γι’ αυτό πρόσθεσέ το στις συνταγές σου με φειδώ! Ταιριάζει ιδιαίτερα στο κοτόπουλο πανέ (ως υλικό για το πανάρισμα) και σε διάφορες συνταγές μαγειρευτού κρέατος.

-Μπούκοβο: Κατάγεται από το ομώνυμο χωριό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, αλλά καλλιεργείται και στη χώρα μας. Στην αγορά κυκλοφορεί σε νιφάδες. Κι αυτό είναι αρκετά καυτερό, οπότε χρησιμοποίησέ το στη μαγειρική σου σε μικρές ποσότητες. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πικάντικες σάλτσες ντομάτας που προστίθενται σε πίτσες και ζυμαρικά (π.χ. αραμπιάτα, πουτανέσκα), αλλά και σε πράσινες σαλάτες, σε συνδυασμό με λαδόξιδο.

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

Πρέπει να βάζουμε τα λαχανικά στο ψυγείο;

Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Έχετε μόλις επιστρέψει από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς με ένα σωρό σακούλες γεμάτες λαχανικά και φρούτα.
empty alt

ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ

Η γραβιέρα Νάξου, με τη γλυκιά βουτυράτη γεύση, είναι από τις καλύτερες της Ελλάδας και γι’ αυτό θεωρείται από τα πιo αγαπημένα επιτραπέζια τυριά της Ελλάδας.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα κοκτέιλ Μαργαρίτα βήμα βήμα

Καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία, τα παγωμένα κοκτέιλ επιστρέφουν, ανάμεσα στα οποία η κλασική Μαργαρίτα αποτελεί μια σταθερή αξία.
empty alt

Ο πιο εύκολος τρόπος να αποστειρώσεις βάζα για σπιτικά γλυκά και μαρμελάδες

Αν ετοιμάζεσαι να φτιάξεις στο σπίτι γλυκό του κουταλιού ή μαρμελάδα, καλό είναι, για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής του, να αποστειρώσεις τα γυάλινα δοχεία όπου σκοπεύεις να το αποθηκεύσεις.
empty alt

Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο στο ψητό κρέας;

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί.
empty alt

Τροφές που κάνουν καλό στην καρδιά

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου όπου κι αν κοιτάξουμε βλέπουμε παντού καρδούλες. Τι γίνεται όμως με τη μία και μόνη ανθρώπινη καρδιά –τη δική μας– τι είναι καλό να βάζουμε στο πιάτο μας για να της δείχνουμε πόσο τη φροντίζουμε και την… αγαπάμε! Εδώ διαλέξαμε […]
empty alt

Τηγανητό ρύζι με χοιρινό

Το τηγανητό ρύζι προήρθε από την Κίνα και μάλιστα προέκυψε κατά τη διάρκεια της δυναστείας Sui και είναι ένα δημοφιλές πιάτο στο τηγάνι σε πολλούς διαφορετικούς πολιτισμούς.
Back To Top