Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη.

Ένα μήλο την ημέρα όχι μόνο κάνει τον γιατρό πέρα, αλλά και πέντε διαφορετικές μορφές καρκίνου, ίσως και περισσότερες, υποστηρίζει μία νέα μελέτη. Οι μορφές αυτές είναι οι καρκίνοι του στομάχου, του οισοφάγου, του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, με το μεγαλύτερο όφελος να παρατηρείται έναντι των δύο πρώτων αλλά τα ισχυρότερα στοιχεία να είναι αυτά για τον καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Περούτζια, στην Ιταλία, στην επιθεώρηση Public Health Nutrition, ανέλυσαν συνδυαστικά 41 προγενέστερες κλινικές μελέτες για να εξετάσουν εάν η κατανάλωση μήλων παρέχει κάποια οφέλη έναντι της ανάπτυξης καρκίνου.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι εθελοντές κατανάλωναν τουλάχιστον ένα μήλο την ημέρα διέτρεχαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, κατά 25% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα, κατά 34% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και κατά 21% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Οι ειδικοί λένε ότι χρόνια τώρα είναι αποδεδειγμένο πως η υγιεινή διατροφή αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα όπλα προστασίας εναντίον του καρκίνου. Μολονότι όμως δεκάδες μελέτες έχουν εξετάσει τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, λίγες έχουν εστιαστεί σε μεμονωμένα φρούτα ξεχωριστά.

Τα μήλα είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στην Ευρώπη και αποτελούν πλούσια πηγή φυτοχημικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Και καταλήγουν: «Η μελέτη μας παρέχει πειστικά στοιχεία για την προστατευτική ικανότητα των μήλων έναντι των καρκίνων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, της πεπτικής οδού και του μαστού, αλλά απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να ξεκαθαριστούν οι επιδράσεις και σε άλλες ανατομικές θέσεις».

 

empty alt

Απόλαυσε την πέστο με τρεις ακόμα τρόπους που δεν έχεις σκεφτεί

Η πέστο, η ιταλική σάλτσα που παραδοσιακά φτιάχνεται από σκόρδο, βασιλικό, κουκουνάρι, ελαιόλαδο και τυρί, έχει συνδεθεί με τα μακαρόνια, στην πραγματικότητα όμως μπορεί να νοστιμίσει πολλά ακόμη πιάτα.
empty alt

Το tip που θα κάνει το ψάρι σου εκπληκτικά γευστικό και τρυφερό

Για να εκτοξεύσεις τη γεύση ενός ψαριού και να το κάνεις πολύ τρυφερό, άφησέ το να μαριναριστεί πριν από το μαγείρεμα, για περίπου 30 λεπτά.
empty alt

Αραβική πίτα: πώς να φτιάξεις το νοστιμότερο σάντουιτς

Ακολουθώντας τα παρακάτω μυστικά για την αραβική πίτα, το αποτέλεσμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα άγευστα και άοσμα σνακ που αγοράζεις τυλιγμένα σε διάφανη μεμβράνη.
empty alt

Το μυστικό για ζουμερό ρολό κιμά κρύβεται στο πρωινό σου!

Είναι εύκολο, διατηρείται για καιρό στο ψυγείο, ταιριάζει τόσο με τον πουρέ πατάτας όσο και με απλούστερα συνοδευτικά όπως μια φέτα ψωμί και μπορεί να ταΐσει οικονομικά ένα πλήθος.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Βύσσινο, μια απόλαυση με πολλά οφέλη

Το βύσσινο είναι συνδεδεμένο με τις παιδικές καλοκαιρινές αναμνήσεις – είτε ως γλυκό του κουταλιού είτε ως βυσσινάδα.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
empty alt

Πένες με κοτόπουλο σε ελαφριά κι υγιεινή εκδοχή

Οι comfort food συνταγές μπορεί να μην είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεστε όταν πρoσέχετ, μετράτε θερμίδες ή θέλετε να χάσετε/διατηρήσετε βάρος, αλλά μπορούν 100% να αποτελούν μέρος της υγιεινής διατροφής σας.
Back To Top