Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου. Τα αποτελέσματα της ίδιας μελέτης μάλιστα δείχνουν ότι αν η κατανάλωση της «εχθρικής» για ένα καλλίγραμμο σώμα τροφής συνδυαστεί με λαχανικά και ελαιόλαδο μπορεί να προκαλέσουν και απώλεια βάρους. Τα ευρήματα στηρίζονται στην ς μελέτη που έγιναν σε 23.366 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών απ’ όλη την Ιταλία.
Σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nutrition&Diabetes», κάποιοι εθελοντές κράτησαν λεπτομερή ημερολόγια διατροφής και από τους υπόλοιπους πήραν συνεντεύξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, συνέκριναν την καθημερινή κατανάλωση ζυμαρικών με τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ – υπολογίζεται όταν διαιρεθεί το σωματικό βάρος σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα), καθώς και την αναλογία μέσης-ισχίων τους. Η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα, έγινε στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής και εκτός των ζυμαρικών, οι εθελοντές είχαν κατανάλωναν τομάτα και προϊόντα τομάτας, κρεμμύδια, σκόρδο, ελαιόλαδο και τυρί. Επίσης η κατανάλωση ζυμαρικών και στα δύο φύλα σχετιζόταν αρνητικά με τον ΔΜΣ, δηλαδή οι εθελοντές που έτρωγαν συστηματικά ζυμαρικά ήταν πιο αδύνατοι απ’ ό,τι όσοι τα κατανάλωναν σπανίως έως καθόλου.
Ιδανική ποσότητα
«Τα αποτελέσματα της έρευνά μας έρχονται σε ρήξη με την κρατούσα άποψη, αφού δείχνουν ότι η κατανάλωση ζυμαρικών δεν σχετίζεται με αυξημένο σωματικό βάρος, αλλά μάλλον ισχύει το αντίθετο. Στην πραγματικότητα, συμβάλλουν σε πιο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος, χαμηλότερη περίμετρο μέσης και καλύτερη αναλογία μέσης-ισχίων», υποστηρίζει ο δρ. Γεώργιος Πούνης, επικεφαλής ερευνητής από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Πρόληψης του Μεσογειακού Νευρολογικού Ινστιτούτου Neuromed, στο Ποτσίλι. Είναι όμως σημαντική η ποσότητα που καταναλώνει κανείς. Η έρευνα των επιστημόνων που παρουσιάστηκε στο ετήσιο Πειραματικής Βιολογίας (ΕΒ2016) η ιδανικότερη ημερήσια ποσότητα για φυσιολογικό σωματικό βάρος είναι τα 54 γραμμάρια για τις γυναίκες και τα 73 γραμμάρια για τους άνδρες – πολύ μικρότερη, δηλαδή, από αυτήν που οι περισσότεροι συνηθίζουν να τρώνε.

empty alt

Έχει η Μύκονος παραδοσιακά προϊόντα;

Είναι περισσότερο γνωστή για το nightlife, τα άπειρα bar, club και καταστήματα κορυφαίων στον κόσμο brands που στριμώχνονται στα δρομάκια, για τις πανέμορφες παραλίες της, τους εγχώριους και διεθνείς celebrities που την επιλέγουν για τις διακοπές τους όλο το χρόνο, για τα φοιτητικά πάρτι όπου το...
empty alt

Ο σεφ της Ριάνα αποκαλύπτει τι τρώει μια ντίβα!

Ανάμεσα σε βραβεία Grammy, συναυλίες, ηχογραφήσεις, ταξίδια, η Ριάνα συνεχώς εκπλήσσει τους πάντες με την όρεξη που δείχνει για νέες προκλήσεις.
empty alt

Ποια είδη τυριού λιώνουν ευκολότερα και ομορφότερα;

Γιατί κάποια τυριά λιώνουν εύκολα, γρήγορα και όμορφα, ενώ άλλα αντιστέκονται ακόμα και στις πιο υψηλές θερμοκρασίες; Κάθε τυρί συνδυάζει νερό και λίπος.
empty alt

10 τρόφιμα… υπό εξαφάνιση

Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Έχεις παιδιά; Αυτά τα 5 προϊόντα θα σου λύσουν τα χέρια στην κουζίνα

Όταν το σχολείο αρχίζει ξανά και οι οικογενειακές υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται, το μαγείρεμα περνάει, αναγκαστικά, σε δεύτερη μοίρα.
empty alt

Γεμιστά μήλα με κανέλα και ξηρούς καρπούς στον φούρνο

Τα ψημένα μήλα φαίνονται σαν ο πιο σύντομος τρόπος για να φάτε κάτι που φέρνει σε μηλόπιτα και δεν θα μας ακούσετε ποτέ να παραπονιόμαστε για να τα φτιάξουμε.
empty alt

Άσπρη… μαγεία με απίθανη συνταγή για λευκή ζεστή σοκολάτα

Γνωρίζουμε ότι μπορεί να έχεις αμφιθυμία για τη λευκή σοκολάτα – είτε την αγαπάς είτε δεν την αντέχεις.
empty alt

Τρεις μαρινάδες για να κάνεις την πιο νόστιμη Τσικνοπέμπτη στο σπίτι

Οι μαρινάδες πρωταγωνιστούν στο μπάρμπεκιου: Διατηρούν το κρέας ζουμερό και γεμάτο γεύση, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στο καλύτερο ψήσιμό του.
Back To Top