Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ήταν, όμως, μία κίνησή του το 1962 που έμελλε να του χαρίσει την αθανασία αλλά και να ανάψει τη «σπίθα» για ένα debate που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ποια κίνηση ήταν αυτή;

Να βάλει ανανά από κονσέρβα πάνω σε μία κλασική πίτσα. Και εγένετο η Hawaiian pizza!

«Απλά τον βάλαμε για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στο χώρο της εστίασης και κάναμε πολλά πειράματα», είχε πει ο Σαμ Πανόπουλος  στο BBC, νωρίτερα φέτος.

Ο Σαμ και τα αδέλφια του βρήκαν πολύ ιδιαίτερη την αντίθεση ανάμεσα στον ανανά και το ζαμπόν και έδωσαν την πίτσα σε μερικούς πελάτες για να τη δοκιμάσουν. «Μερικούς μήνες μετά, οι πελάτες είχαν ξετρελαθεί, οπότε την βάλαμε στο μενού», ενώ ονομάστηκε Hawaiian από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά που χρησιμοποίησαν.

Ξεκινώντας από το εστιατόριο του Σαμ Πανόπουλου, η Hawaiian κατέκτησε τον κόσμο ενώ σχεδόν αμέσως προκάλεσε διαμάχες ανάμεσα σε αυτούς που την λατρεύουν και σε όσους την απεχθάνονται.

Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την ιδέα του ανανά πάνω σε πίτσα και αντιπρότεινε τα θαλασσινά.

Στην κουβέντα μπήκε μέχρι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο οποίος στο Twitter δήλωσε λάτρης της συγκεκριμένης πίτσας και μέλος της #teampineapple!

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο ίδιος ο Πανόπουλος που είπε για τον Ισλανδό πρόεδρο «ο τύπος είναι τρελός. Δεν έχει πολλούς ανανάδες εκεί πάνω. Έχει όμως ψάρια για αυτό λέει να βάζουμε ψάρια στην πίτσα».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο την Hawaiian pizza αλλά και το διαρκές ερώτημα: τελικά ταιριάζει ο ανανάς με την πίτσα;

empty alt

Οδηγός: οργάνωσε την κουζίνα σου για το φθινόπωρο

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου

Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.
empty alt

Το tip για να διατηρείται ο καφές σου ζεστός για περισσότερη ώρα

Μήπως ο καφές σου κρυώνει υπερβολικά σύντομα, από τη στιγμή που θα τον σερβίρεις στο φλιτζάνι; Δοκίμασε το παρακάτω κόλπο για να τον διατηρήσεις ζεστό για περισσότερη ώρα.
empty alt

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσω των τροφίμων;

Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19 να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις.
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
empty alt

Απολαυστικό κοτόπουλο με κρέμα, τυρί και σπαράγγια

Ένα εύκολο, υγιεινό και γευστικό πιάτο που θα σε χορτάσει υπέροχα
Back To Top