Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του. Που μπορεί να παραμένουν κρυμμένα και σε όσους μαγειρεύουν εδώ και χρόνια. Ακολούθησε λοιπόν τον παρακάτω οδηγό βήμα βήμα, για να βράσεις σωστά ένα αυγό που θα χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή που θα βάψεις ακολουθώντας την πασχαλινή παράδοση.

1. Αν σκοπεύεις να βράσεις πολλά αυγά μαζί, γέμισε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και άφησέ το να πάρει μια βράση. Μπορείς επίσης να το αλατίσεις, ένα τρικ που θα προστατέψει το ασπράδι από διαρροές σε περίπτωση ραγίσματος, σύμφωνα με τους New York Times. Μη βάλεις λοιπόν το αυγό να βράσει σε κρύο νερό.

2. Βύθισε με προσοχή τα αυγά στο νερό. Χρησιμοποιώντας μια μεγάλη κουτάλα, βάλε τα στο νερό που βράζει, με προσοχή για να μην προσγειωθούν απότομα στον πάτο της κατσαρόλας και σπάσουν.

3. Χαμήλωσε τη φωτιά ελαφρώς. Και άφησέ τα να βράσουν, ρυθμίζοντας το χρόνο ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλεις να πετύχεις. Τα αυγά που θα βάψεις πρέπει να είναι σφιχτοβρασμένα. Συγκεκριμένα:

4 λεπτά: μελάτο αυγό
5 λεπτά: ρευστός κρόκος, σφιχτό ασπράδι
6 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, παχύρρευστος κρόκος
8 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός κρόκος αλλά αρκετά μαλακός σε ζωηρό κίτρινο χρώμα
10 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σφιχτός και υποκίτρινος κρόκος, ελαφρώς μαλακός στο κέντρο
12 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, σχεδόν εντελώς σφιχτός κρόκος
14 λεπτά: σφιχτό ασπράδι, εντελώς σφιχτός κρόκος.

4. Μετάφερε τα αυγά σε παγωμένο νερό. Αφού τα βράσεις για το αντίστοιχο χρόνο, τα μεταφέρεις αμέσως σε μια λεκάνη με παγωμένο νερό, ώστε να μη συνεχίσει το βράσιμό τους. Με αυτό τον τρόπο, επίσης, μπορεί να αφαιρεθεί ευκολότερα το τσόφλι.

5. Αν σκοπεύεις να τα βάψεις, άφησέ τα να στεγνώσουν εντελώς, για να πιάσει η βαφή. Αν πρόκειται να τα καταναλώσεις αμέσως, περίμενε να κρυώσουν αρκετά για να μπορείς να πιάσεις το τσόφλι και ξεφλούδισέ τα κάτω από δροσερό, τρεχούμενο νερό.

Διάβασε εδώ πώς θα βάψεις αυγά με φυτική βάφη που θα φτιάξεις από λαχανικά.

empty alt

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

  Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Ποια διαφορά έχει η σαμπάνια από τον αφρώδη οίνο;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις γρήγορα τις πατάτες

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.
empty alt

Το ιδανικό μπολ για να φτιάξεις μια σαλάτα

Με την άνοδο της θερμοκρασίας επιστρέψαμε, επίσημα, στην εποχή που οι σαλάτες κυριαρχούν στο μενού μας. Ιδιαίτερα αν προσπαθούμε να φτιάξουμε σώμα για παραλία.
empty alt

Σε ποιες συνταγές είναι απαραίτητος ο ζωμός

Μερικά λίτρα ζωμού κρέατος ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικού, θα σου λύσουν τα χέρια όποτε δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν γεύση στη στιγμή.
empty alt

Χειμερινή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελών, ρόδι, αμύγδαλα και παρμεζάνα

Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
empty alt

Ζυμαρικά με κρεμώδες πέστο λεμόνι-σπανάκι

Σπανάκι και ζυμαρικά, ένας υπέροχα γευστικός συνδυασμός
Back To Top