Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό. Ωστόσο, αυτό το… σπλάτερ θέαμα στην πραγματικότητα δεν δημιουργείται από την παρουσία αίματος.

Άλλωστε, αν οι μετρίως ψημένες μπριζόλες είχαν γεύση αίματος, μάλλον θα ήταν δημοφιλείς μόνο στα βαμπίρ των ταινιών τρόμου και όχι σε όσους εκτιμούν το καλό κρέας.

Στην πραγματικότητα λοιπόν το κόκκινο χρώμα μιας μετρίως ψημένης μπριζόλας οφείλεται στη μυοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη των μυϊκών ιστών που μεταφέρει οξυγόνο και περιέχει μια κόκκινη χρωστική.

Καθώς μαγειρεύεται το κρέας, το χρώμα της μυοσφαιρίνης σκουραίνει, γι’ αυτό όσο πιο «καλοψημένο» είναι, τόσο πιο γκρι δείχνει.

Μάλιστα κάποιες εταιρείες παραγωγής τυποποιημένων προϊόντων κρέατος επεξεργάζονται τις ωμές μπριζόλες με μονοξείδιο του άνθρακα για να «κλειδώσουν» τη μυοσφαιρίνη στο εσωτερικό τους διατηρώντας ένα κόκκινο χρώμα φρεσκάδας.

Την επόμενη φορά λοιπόν θα σου σερβίρουν μια μετρίως ψημένη μπριζόλα που είναι κόκκινη από μέσα, δοκίμασε να τη δεις διαφορετικά και να την απολαύσεις χωρίς προκαταλήψεις.

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

Τρεις φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Aυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη, διατρέχουν όσοι τρώνε καθημερινά έστω και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, τονίζει νέα ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Internal Medicine».
empty alt

Γιατί προσφέρουμε σοκολατάκια την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου;

Πες το με μια σοκολάτα… Μια μπάρα ή μικρές μπουκίτσες σοκολάτας είναι ένας ιδιαίτερα κατάλληλος τρόπος για να δείξουμε τα ειλικρινή συναισθήματα αγάπης και οικειότητας.
empty alt

Σέλερι: Η αξία, τα οφέλη του και πώς θα σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

  Υπάρχουν ορισμένα λαχανικά παρεξηγημένα και για αυτό το λόγο παραμελημένα από το διατροφολόγιο και τις γευστικές μας προτιμήσεις, όπως το σέλερι ή αλλιώς αμερικανικό σέλινο.
empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις το grill αλλιώς!

  Πώς να κάνεις πιο ενδιαφέρον το παιχνίδι ψησίματος με αυτά τα υπέροχα φαγητά. Στη σχάρα σου, είτε μιλάμε για ηλεκτρικό γκριλ, είτε για το γκριλ του φούρνου της ηλεκτρικής σου κουζίνας, μπορείς να βάλεις μια τεράστια γκάμα βρώσιμων υλικών.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Σαλάτα-ντιπ γουακαμόλε με μπέικον

Αυτό που μας αρέσει ιδιαίτερα στο γουακαμόλε είναι το πόσο ευέλικτο είναι και το πόσο μπορεί να προσαρμοστεί στις ορέξεις μας αλλά και στην πείνα μας.
Back To Top