Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.

Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.

Αυτό το υγρό, ο συμπυκνωμένος, ζελατινώδης συνδυασμός πρωτεΐνης, λιπαρών, αλατιού, διαφόρων λαχανικών (π.χ. κρεμμύδι, καρότο), αλκοόλ και οποιουδήποτε άλλου υλικού χρησιμοποίησες για το μαγειρευτό σου, δεν πρέπει να καταλήξει στα σκουπίδια, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάλλιστα για να απογειώσει το επόμενο γεύμα σου.

Με ποιον τρόπο; Αφού αδειάσει η κατσαρόλα από τα «κυρίως» υλικά (ας πούμε τα κομματάκια χοιρινού και τις πατάτες), αποθηκεύεις την υπόλοιπη σάλτσα στο ψυγείο, για να τη χρησιμοποιήσεις, ιδανικά την επόμενη μέρα, σε ένα πιλάφι, στις φακές ή στα φασόλια σου, τα οποία θα μαγειρέψεις μέσα σε αυτή τη σάλτσα, στη θέση του νερού ή του ζωμού που χρησιμοποιείς συνήθως.

Αν δεν έχει περισσέψει αρκετή σάλτσα μαγειρευτού κρέατος για όλες π.χ. τις φακές ή όλα τα φασόλια, προσθέτεις όσο νερό χρειαστεί. Μην ανησυχείς, αν αραιώσεις λίγο τη σάλτσα σου δεν θα χαθούν η γεύση και τα αρώματά της.

Προσοχή, όμως: μη σπεύσεις να προσθέσεις επιπλέον αλάτι και πιπέρι προτού δοκιμάσεις το φαγητό. Ίσως η σάλτσα να περιέχει ήδη αρκετά καρυκεύματα. Τέλος, αν δεν σκοπεύεις να τη χρησιμοποιήσεις αμέσως, μπορείς να την αποθηκεύσεις για λίγες μέρες στο ψυγείο ή για μερικές εβδομάδες στην κατάψυξη, σημειώνοντας απέξω την ημερομηνία παρασκευής της.

empty alt

Φτιάξε ένα δροσερό γλυκό με το καρπούζι που περίσσεψε

Αν σου έχει περισσέψει ένα μεγάλο κομμάτι από τα τελευταία καρπούζια του καλοκαιριού και είναι έτοιμο να χαλάσει, μην το πετάξεις.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Χαλούν τα μπαχαρικά;

Πόσο καιρό κρατάς εκείνο το σακουλάκι με το τριμμένο τζίντζερ στο ντουλάπι της κουζίνας σου; Ή το τριμμένο μοσχοκάρυδο, που μοιάζει να έχει ξεχαστεί από αιώνες; Μάλλον ήρθε ο καιρός να τα αποχαιρετήσεις, στέλνοντάς τα στον κάδο απορριμμάτων.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Καπρέζε στον φούρνο με κινόα

Η σαλάτα Caprese είναι μια απλή ιταλική σαλάτα, φτιαγμένη από φρέσκια μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτες και γλυκό βασιλικό, καρυκευμένο με αλάτι και ελαιόλαδο, που περιστασιακά μπορείς να την βρεις και σε συνδυασμό με ρόκα.
empty alt

Pasta Alla Gricia: μια μπουκιά και βρίσκεσαι στη Ρώμη

Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα
empty alt

Κρεμώδη κοκκινιστά ζυμαρικά με Burrata

Για όσους λατρεύουν τα ζυμαρικά, μια εύκολη και γευστική συνταγή
Back To Top