Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι.

Το α και το ω στην παρασκευή ενός σπιτικού λικέρ είναι η υπομονή: συνήθως δεν περιλαμβάνει πολλά βήματα, αλλά προϋποθέτει πολυήμερη παραμονή σε κάποιο σκοτεινό ντουλάπι. Φτιάχνοντας λοιπόν το πρώτο σου λικέρ, θα εκπλαγείς από το πόσο εύκολο είναι και θα θέλεις να ξεκινήσεις τη δική σου παραγωγή, για να έχεις πάντα σπιτικά κεράσματα αλλά και δώρα για φίλους και γνωστούς.

Ποια υλικά θα χρειαστείς;

Βότκα, τσίπουρο ή κάποιο άλλο λευκό οινοπνευματώδες με ουδέτερη γεύση

Μπαχαρικά, φρούτα ή λαχανικά για τη γεύση

Γυάλινα βάζα που κλείνουν αεροστεγώς

Φίλτρα καφέ ή άλλο λεπτό σουρωτήρι

Η προετοιμασία βήμα βήμα

1. Ξεκίνησε επιλέγοντας μια σχετικά οικονομική αλλά αξιοπρεπή μάρκα ποτού, ώστε σε περίπτωση που αποτύχει η πρώτη προσπάθεια να μην «κλαις» τα χρήματά σου και αν πετύχει, που είναι το πιθανότερο, να απολαύσεις ένα λικέρ καλής ποιότητας.

2. Διάλεξε τη γεύση που θέλεις να δώσεις: Τα περισσότερα λικέρ βασίζονται σε φρούτα, για παράδειγμα σε λεμόνι ή πορτοκάλι. Σε κάθε περίπτωση, χρησιμοποίησε φρέσκα και όχι αποξηραμένα υλικά: τα αποξηραμένα μπαχαρικά δεν έχουν πάντα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.

3. Προετοίμασε τα υλικά γεύσης:

-Αν πρόκειται για μούρα, πλύνε τα αλλά άφησέ τα ολόκληρα, ξεφλουδίζοντας μόνο εκείνα που έχουν χοντρή φλούδα όπως τα κεράσια.

-Στον ανανά και άλλα εξωτικά φρούτα, καθάρισέ τα και κόψε τα σε μεγάλα κομμάτια.

-Τις φράουλες πλύνε τις και κόψε τις σε λεπτές φέτες.

-Από τα εσπεριδοειδή (λεμόνι, πορτοκάλι) χρησιμοποίησε μόνο το ξύσμα, αποφεύγοντας το λευκό μέρος της φλούδας γιατί θα κάνει το λικέρ σου να πικρίσει.

-Αν χρησιμοποιείς κόκκους βανίλιας, πλύνε τους και κόψε τους κατά μήκος. Καθώς είναι ακριβοί, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μόνο έναν, αυξάνοντας όμως το χρόνο αναμονής.

-Τα μπαχαρικά τα ξεπλένεις και τα χρησιμοποιείς ολόκληρα, μαζί με τα στελέχη τους, γιατί ψιλοκομμένα θα σε δυσκολέψουν στο σούρωμα.

-Αν πρόκειται για πιπεριές τσίλι, τις πλένεις και τις χρησιμοποιείς ολόκληρες ή κομμένες στη μέση, αφού αφαιρέσεις τη λευκή μεμβράνη, για να περιορίσεις σε… ανεκτά επίπεδα την ποσότητα καψαϊκίνης, και τους σπόρους, για να διευκολύνεις το σούρωμα.

Η παρασκευή

1. Τοποθέτησε τα υλικά σου σε γυάλες, γεμίζοντας τις με το οινοπνευματώδες ποτό.

2. Ανακίνησε κάθε γυάλα και κλείσε την αεροστεγώς με καπάκι.

3. Αν παρασκευάζεις πολλά λικέρ μαζί, κόλλησε ετικέτες σε κάθε βάζο με την ημερομηνία παρασκευής και άλλες ειδικές οδηγίες.

4. Τοποθέτησε το μείγμα σε σκοτεινό, δροσερό σημείο, όπως σε ένα ντουλάπι, βγάζοντάς το καθημερινά ώστε να το ανακινείς για 3-5 φορές.

Πόσο διαρκεί η αναμονή για κάθε λικέρ;

Για πιπεριές τσίλι, μόλις 1-2 ώρες. Διαφορετικά θα γίνει υπερβολικά καυτερό.

Για έντονες γεύσεις όπως βασιλικός, κανέλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, λεμόνι, κόκκοι βανίλιας, 3-4 μέρες.

Για γεύσεις μέτριας έντασης όπως μήλο, φράουλα, κεράσι, ροδάκινο ή πεπόνι, περίπου 1 εβδομάδα.

Για ήπιες γεύσεις όπως ανανά ή τζίντζερ, 2 εβδομάδες.

Πώς ολοκληρώνεις την παρασκευή του;

Μετά το χρόνο αναμονής, αφαιρείς τα υλικά και το σουρώνεις σε λεπτό σουρωτήρι ή φίλτρο καφέ μέσα σε άλλο, καθαρό βάζο, που έχεις αποστειρώσει (διάβασε εδώ πώς). Για να φτιάξεις το λικέρ, το αναμειγνύεις στη συνέχεια με σιρόπι ζάχαρης (ζάχαρη διαλυμένη σε νερό σε χαμηλή θερμοκρασία). Το σπιτικό λικέρ σου διατηρείται άνετα εκτός ψυγείου.

Εναλλακτικά, δεν προσθέτεις σιρόπι ζάχαρης (ιδιαίτερα στα λικέρ με βότανα) και χρησιμοποιείς αν θέλεις το εκχύλισμα ως συστατικό σε σπιτικά κοκτέιλ. Μπορείς, για παράδειγμα, να αναμείξεις τζιν με εκχύλισμα από μήλο και αχλάδι ή ουίσκι με εκχύλισμα από κόκκους κακάο.

Μια ακόμα πιο τολμηρή ιδέα είναι να δημιουργήσεις ένα εκχύλισμα (χωρίς σιρόπι ζάχαρης) μέσα σε σκούρο ποτό. Για παράδειγμα, να αφήσεις κομματάκια φράουλας να απελευθερώσουν τα αρώματα και τη γεύση τους μέσα σε ρούμι και μετά να ολοκληρώσεις το κοκτέιλ γαρνίροντάς το με μερικά κλωνάρια φρέσκου δεντρολίβανου.

empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Τι θα μαγειρέψεις τον Οκτώβριο σύμφωνα με το ζώδιό σου

Αν αφήνεις τα άστρα και τους πλανήτες να επηρεάζουν την προσωπική ζωή σου, γιατί να μη σου δώσουν τα φώτα τους και στην κουζίνα; Για του λόγου το αληθές, το παρακάτω ωροσκόπιο από το Food52.com δεν περιλαμβάνει κατηγορίες όπως «Έρωτας» και «Καριέρα», αλλά «Φαγητό».
empty alt

Μπορώ να χρησιμοποιήσω σε μια συνταγή οποιοδήποτε είδος γιαουρτιού;

Ετοιμάζεσαι να φτιάξεις μια συνταγή με σος γιαουρτιού, αλλά ανακαλύπτεις ξαφνικά ότι σου έχει τελειώσει το στραγγιστό αγελαδινό (ή πιο εύκολη και ασφαλής λύση).
empty alt

Ποια μπαχαρικά ταιριάζουν περισσότερο στο ψητό κρέας;

Κάποιοι αλατοπιπερώνουν γενναιόδωρα το ψητό κρέας και το πνίγουν στο λεμόνι, ενώ άλλοι επενδύουν σε υλικά άριστης ποιότητας και είναι ιδιαίτερα φειδωλοί στα καρυκεύματα, ώστε να αφήσουν τη γεύση του κρέατος να αναδειχθεί.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα ροδάκινα και θα αφαιρέσεις το κουκούτσι τους

Ποιος είναι ο πιο πρακτικός τρόπος να καθαρίζεις τα ροδάκινα, τα μυρωδάτα αυτά και γευστικά φρούτα εποχής; Εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι, σύμφωνα με ένα μίνι οδηγό του περιοδικού Cook’s Illustrated.
empty alt

Κάνε τα γυάλινα βάζα της κουζίνας σου να λάμπουν με ένα γκρέιπφρουτ!

Αν έχεις συνδέσει το γκρέιπφρουτ μόνο με τον πικρόξινο χυμό του, που πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις.
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
Back To Top