Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά!

Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις;
Η ιδανική επιλογή είναι ένα ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση, στιβαρό και μαλακό μαζί. Όπως το ψωμί σίκαλης, που δεν χάνει το σχήμα του ενώ ταυτόχρονα απορροφά τη σωστή ποσότητα από χυμούς και σος, ή η γαλλική μπαγκέτα, που ενδείκνυται ιδιαίτερα για σάντουιτς με λίγα υλικά, π.χ. με βούτυρο, ζαμπόν, ντομάτα και μπρι ή πέστο και σφιχτό αυγό.

baguette

Ποια γέμιση θα βάλεις;
Για τα υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις σε ένα σάντουιτς, η φαντασία σου είναι το όριο. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι κανόνες που καλό είναι να ακολουθήσεις:

– Λίγο βούτυρο ή μαγιονέζα και στις δύο φέτες ψωμί δεν θα τις αφήσουν να μαλακώσουν υπερβολικά από τα υπόλοιπα ρευστά υλικά που θα προσθέσεις.

– Αν προσθέσεις και κρέας, χρησιμοποίησε πολύ λεπτές φέτες ή μπουκίτσες π.χ. γαλοπούλας, κοτόπουλου, ζαμπόν ή μπέικον.

– Μην ξεχνάς να καρικεύσεις τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, για παράδειγμα να αλατοπιπερώσεις το μαρούλι και την ντομάτα.

– Για να μην αρχίσουν να γλιστρούν τα υλικά σου (π.χ. η ντομάτα, το αγγούρι ή οι φέτες αβοκάντο), τοποθέτησε ό,τι ολισθηρό ανάμεσα σε άλλα υλικά που δημιουργούν τριβή, όπως τα αλλαντικά και το μαρούλι.

– Συνδύασε διαφορετικές υφές σε ένα σάντουιτς. Όπως τρυφερά κομματάκια κρέατος με τυρί κρέμα και τραγανό μαρούλι ή κρεμμύδι.

– Στο τυρί, πέρα από τις κλασικές επιλογές (π.χ. γραβιέρα, κασέρι, τσένταρ) μπορείς να χρησιμοποιήσεις και φέτα (αρκεί το σάντουιτς να είναι χορτοφαγικό, διαφορετικά σε συνδυασμό με κρέας θα το κάνει πολύ αλμυρό) ή μοτσαρέλα (κρεμώδης και με ουδέτερη γεύση, πηγαίνει σχεδόν με όλα).

– Αν προσθέσεις πράσινα φυλλώδη λαχανικά, προτίμησε το μαρούλι iceberg, που είναι τραγανό και δροσερό μαζί και άφησε υλικά όπως η ρόκα ή το νεροκάρδαμο για τη σαλάτα σου.

– Τόλμησε, αντί π.χ. για μαγιονέζα, να χρησιμοποιήσεις κάποιο πιο ασυνήθιστο συνοδευτικό, όπως τα πικάντικα τσάτνεϊ φρούτων (ταιριάζουν ιδιαίτερα με τυριά όπως η γραβιέρα), λίγη καυτερή χορσράντις, ξινολάχανο (ιδανικός συνοδός για κρέας), πέστο (ταιριάζει πολύ σε περισσεύματα από κοτόπουλο αλλά και στο αυγό) ή ντιπ πιπεριάς Φλωρίνης.

– Αν πάντως αποφασίσεις να παραμείνεις στη μαγιονέζα, να ξέρεις ότι είναι μια τέλεια βάση για απλούς και δοκιμασμένους συνδυασμούς, όπως σκόρδο, κόλιανδρο, λεμόνι και μαγιονέζα, σκόρδο, κάπαρη, λεμόνι και μαγιονέζα και, φυσικά, μαγιονέζα και τόνο.

– Μη διστάσεις να ψιλοκόψεις τα περισσεύματα κρέατος από το γεύμα της προηγούμενης μέρας και να τα χρησιμοποιήσεις σε σάντουιτς. Κάνε τα μπουκίτσες, λοιπόν, τσιγάρισέ τα για λίγο να γίνουν ελαφρώς τραγανά στις άκρες και συνδύασέ τα με κρεμμύδι τουρσί ή ξινολάχανο ή μαγιονέζα και μουστάρδα.

condiments

Πώς θα το ψήσεις;
Το ψήσιμο κάνει πιο πολυδιάστατη τη γεύση ενός σάντουιτς, αρκεί να γίνει σωστά: Είτε ψήνεις ξεχωριστά το ψωμί, με λίγο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου σε κάθε φέτα, και μετά προσθέτεις τη γέμιση. Είτε το ψήνεις μαζί με τη γέμιση, προσθέτοντας μετά τυχόν υλικά ευπαθή στη θερμότητα (π.χ. μαγιονέζα, μαρούλι, ρωσική σαλάτα).

Πώς θα το κόψεις;
Σε τριγωνάκια είναι ο ιδανικός τρόπος αν φτιάχνεις τοστ ή διαγώνια στην περίπτωση του σάντουιτς, ώστε οι γωνίες να δημιουργούν το τέλειο σημείο για να αρχίσεις να το τρως. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο πιάνεται ευκολότερα και δείχνει πιο κομψό (αλλιώς, πώς θα κάνεις εμφάνιση με ένα άχαρο σάντουιτς στο γραφείο;). Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλές τοστιέρες ψήνουν σε τριγωνάκια. Όταν το κόψεις, χρησιμοποίησε ένα κοφτερό μαχαίρι, διαφορετικά ακόμα και το πιο στιβαρό σάντουιτς μπορεί να διαλυθεί από την πίεση.

open_sandwich

Πώς θα φτιάξεις ένα ανοιχτό σάντουιτς;
Αν αποφασίσεις να δεις το θέμα πιο… ανοιχτόμυαλα, ακολούθησε τους παρακάτω κανόνες:

-Χρησιμοποίησε ως βάση μια λεπτή φέτα από ένα στιβαρό ψωμί με σχετικά ουδέτερη γεύση.

-Πρόσθεσε ένα κρεμώδες υλικό (π.χ. μαγιονέζα, γιαούρτι, βούτυρο).

-Συνέχισε με πιο στιβαρά υλικά, ξεκινώντας από τα πιο ανθεκτικά και συνεχίζοντας με τα πιο ευπαθή (π.χ. πρώτα μπέικον, μετά τυρί και τέλος μία φέτα μαρούλι).

-Τέλος, αλάτισέ το (αν δεν περιέχει ήδη κάποιο αλμυρό υλικό, όπως κάππαρη ή αλλαντικά) και πρόσθεσε, αν θέλεις, λίγες σταγόνες από χυμό λεμονιού, που ταιριάζει ιδιαίτερα π.χ. στο αβοκάντο.

empty alt

Αυτά τα λιπαρά αδυνατίζουν

Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.
empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Μενού για… Όσκαρ: Τι θα απολαύσουν οι σταρ μετά την απονομή

And the Oscar goes to… Εντάξει τους νικητές θα τους μάθουμε οσονούπω- η 89η απονομή είναι κοντά, αλλά το ψητό είναι αλλού.
empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

Έτσι θα κάνεις το κουνουπίδι και το μπρόκολο πιο νόστιμα από ποτέ!

Μετά τις κραιπάλες των γιορτών, οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να προσέξουμε (περισσότερο) τη διατροφή μας και το ρίχνουμε στο μπρόκολο και το κουνουπίδι.
empty alt

Οδηγός: συντήρηση φρούτων και λαχανικών

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απογοήτευση από το να ξεθάβεις από το ψυγείο σου τα ωραία λαχανικά που αγόρασες, μέρες πριν, ολόδροσα και μυρωδάτα από το μανάβικο, και να διαπιστώσεις ότι ήδη είναι σχεδόν απολιθωμένα: άοσμα, άγευστα και μαραζωμένα.
empty alt

Comfort food time με κρεμώδη πατατόσουπα

Ζεστή κι απολαυστική σαν αγκαλιά και με υπέροχη γεύση. Η γεύση της πατάτας φέρνει αυτομάτως στο μυαλό σου ευτυχισμένες αναμνήσεις και σου δημιουργεί εσωτερικά ένα έντονο αίσθημα θαλπωρής.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
Back To Top